Tgrt Haber
23 Eylül 2020 13:09

TDK'ya Göre İstikşafi Ne Demek?

En son 7 Haziran'dan sonra hükümet kurma görevinin eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verilmesinin ardından gündeme gelen İstikşafi kelimesi uzun bir aradan sonra tekrar kullanılmaya başladı. Yunanistan'ın; "Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapmaya hazırız" açıklamasının ardından yüzbinlerce kişinin Google'da arattırdığı bu kelime Türkçe'ye, Arapça'dan geçmiştir. Şimdi gelin Türk Dil Kurumu (TDK)na göre "istikşafi ne demek", "istikşafi sözcüğünün manası" ve detaylı bilgilere hep birlikte bakalım.

TDK'ya Göre İstikşafi Ne Demek?
İstikşafi,İstikşafi ne demek?,İstikşafi görüşme,İstikşafi görüşmeler,yunanistan,Türkiye,Türkiye-Yunan,Türk Dil Kurumu (TDK),İstikşafi ne demek sözlük anlamı nedir?

İlk kez 7 Haziran'dan sonra hükümet kurma görevinin eski Adalet ve Kalkınma Partisi'nin üyesi olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verilmesinin ardından duyduğumuz istikşafi kelimesi Başkan Erdoğan'ın İstikşafi kelimesini açıklamasının ardından kelime ilgili vatandaşlar ne manaya geldiğini araştırmışlardı.

Son günlerde Yunanistan'ın; "Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapmaya hazırız" açıklamasının ardından tekrar Türkiye gündemine giren bu sözcük ile ilgili Türk Dil Kurumu (TDK) bir açıklama yayınladı.

İstikşafi Nedir?

Türk Dil Kurumu (TDK) yetkilileri yaptığı açıklamada:

“ istikşaf" sözcüğünün Arapça; “keşf"ten türediğini belirterek TDK tarafından yayımlanan sözlüklerde sözcüğün bu şekilde geçtiğini ve “keşif ve tahkik etmeye çalışma, etraf ve teferruatını zahire çıkarma" gibi anlamlar taşıdığını söyledi.

Sözün “istikşafi" biçiminin geçmiş dönem ve günümüz Osmanlıca sözlüklerinde geçmediğini belirten yetkililer:

"Bugünlerde gündeme ilişkin konularda sıkça geçen 'istikşafi görüş- meler' gibi tamlamalardaki 'istikşaf" ve 'istikşafi', benzer durumlarda yaygın kullanılan İngilizce 'exploratory' sözünün çevirisi; 'istikşafi görüşme' sözü ise 'exploratory talks' tamlamasının çevirisidir. Bu durumda 'istikşafi görüşme' tamlaması için 'ön görüşme, araştırma-tanıma görüşmesi' gibi anlamlar verilebilir" denildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...