Tgrt Haber
09 Şubat 2021 10:46

Testis Torsiyonu (Testis Burulması) Nedir? Testis Torsiyonu Belirtileri

Testis Torsiyonu (Testis Burulması) testisin kendi etrafında dönmesi (torsiyonu) sonucu damarların testis de kan dolaşımını sağlayamaması durumudur. En sık buluğ çağında ve yenidoğan erkek bebeklerde görülür. Daha çok inmemiş testis veya retraktil testis tanısı almış çocuklarda risk oldukça yüksektir. Bu haberimizde: "Testis torsiyonu (Testis burulması) nedir?, Testis torsiyonu belirtileri nelerdir?, Burkulma teşhisi nasıl yapılır?, Torsiyon tedavisi nasıl yapılır?" gibi merak edilen konuları aydınlatmaya çalışacağız...

Testis Torsiyonu (Testis Burulması) Nedir? Testis Torsiyonu Belirtileri
Testis Torsiyonu (Testis Burulması) Nedir,Testis Torsiyonu Belirtileri nelerdir?,Burkulma teşhisi nasıl yapılır,Testis torsiyonu ameliyatı kaç saat sürer?,Testis torsiyonu tedavi edilmezse ne olur?,Testis torsiyonu kaç yaşında olur?,Testis ameliyatı

Erkeklerde testisler skrotum içinde sperm kanalı üzerinde asılı olarak bulunur. Testisleri besleyen kan damarları bu kanallarda olur. Testislerin burulmasıyla, testis sperm kanalının etrafından döner ve testise kan gitmesi engellenir. Bazen hiç bir nedeni olmayan bu sorun, uykuda bile ortaya çıkabilir. Ayrıca fiziksel hareketle de oluşabilir.

Testis Torsiyonu (Testis Burulması) Nedir? Testis Torsiyonu Belirtileri

Testis Torsiyonu Belirtileri Nelerdir?

  • Şişme,
  • Tek testiste ani ve çoğunlukla şiddetli sancı,
  • Bulantı ve kusma,
  • Baygınlık hissi,
  • Skrotum içinde testislerden birinin yukarı çıkması,
  • Ani ateşlenme, 
  • Testiste ağır bir fiziksel haraket sonrasın yaşanan şiddetli sancı,

Testis Torsiyonu (Testis Burulması) Nedir? Testis Torsiyonu Belirtileri

Testisin burulması sık rastlanan bir durum olmamakla birlikte, daha çok küçük çocuklarda, bazen de ergenlik çağı döneminde görülür. Fakat her yaşta da görülme olasılığı vardır.

Testis Torsiyonu İle İlgili Ebeveynlere Öneriler

  • Bebeğin açıklanamayan bir huzursuzluğu varsa mutlaka bezini çıkararak testisine bakınız.
  • İyi bir gözlemci olunuz. Bebeğinizin bezini değiştirirken dikkat ediniz.
  • Çocuğun kasık ve torbalarında hissettiği ağrıyı ciddiye alarak, torsiyon olasılığını düşünüp doktora başvurunuz.
  • Bebeğinizin testislerinde ve torbasında kızarıklık, şişlik, hassasiyet olduğunu anlayınca derhal doktora başvurunuz.

Testis Torsiyonu Teşhisi Nasıl Yapılır?

Testis Torsiyonu (Testis Burulması) Nedir? Testis Torsiyonu Belirtileri

Testis torsiyonunun tanısı muayene ve Dopler Ultrasonografi ile konulmaktadır. Aynı noktada meydana gelen ve dağılmayan şiddetli sancıyla birlikte seyreden kusma ile bulantı, baygınlık hissi, ortada yaralanma, tahriş gibi bir durum yoksa, testisin burulması meydana gelmiş olabilir. Bu belirtilerin skrotum içinde iltihap ve tümör olma ihtimali mümkündür. Testis burulması ile epididimitin semptomları birbirine benzerlik gösterir. Bu iki rahatsızlığı birbirinden ayırmak için, hasta ayaktayken acıyan testis yukarı doğru kaldırılır. Burulma olayı yaşanmışsa fazla acıyacak, epididimitse rahatsızlık hafif ağrı yaşatacaktır. 

Testis Torsiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Testis Torsiyonu (Testis Burulması) Nedir? Testis Torsiyonu Belirtileri

Bazı durumlarda teşhisi doğrulayarak, testisin burulmasını önlemek için cerrahi müdahale yapılabilir. Testiste ani ve kesikin bir ağrı olursa mutlaka doktora gidilmeli ve acil müdahale edilmelidir. Burulma 1-2 saat içinde düzeltilmezse, testis yeterince kan gitmediği için beslenemez ve bir ameliyatla çıkarılması gerekebilir. Tıbbi müdahalesiz burulan bir sperm kanalının açılması söz konusu değildir.

Testis Torsiyonu (Testis Burulması) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Testis Torsiyonu (Testis Burulması) Nedir? Testis Torsiyonu Belirtileri

Testis burulmasında doktor, testisi normal durumuna getirip düzeltmek ve yerini tespit etmek için, hemen cerrahi müdahaleye gerek duyabilir. Bununla birlikte ileride ortaya çıkabilecek bir burulma ihtimalini devre dışı bırakmak için, genellikle diğer testisin de yerinde olup olmadığı kontrol edilir. Doktor bazen burulmuş olan testisi elliyle dikkatle çevirerek eski haline getirip düzelebilir. Herşeye rağmen eğer düzelme yaşanmazsa ilerleyen günlerde 3-4 saat süren ameliyat sonrası hasta taburcu edilebilir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...