Tgrt Haber
06 Temmuz 2020 14:40

Tırnak Batması Nedir? / Tırnak Batması Belirti ve Tedavi Yöntemleri

En yaygın rahatsızlıklardan biri olan “tırnak batması” parmakta şişlik, kızarıklık ve ağrıya sebep olmaktadır. Yumuşak parmak etine tırnağın batması ile meydana gelen bu rahatsızlıkta ileri derece vakıalarda ise ayakkabı giyememek, çorapların kirlenmesi, iltihap ve apse gibi istenmeyen sorunlar meydana gelmektedir. Bu makalemizde “Tırnak batması nedir? Tırnak batması belirtileri nelerdir? Tırnak batması tedavi yöntemleri nelerdir? Tırnak batmasına ne iyi gelir? Tırnak batması nasıl geçer? Tırnak batması ameliyatı nasıl yapılır” gibi aklınıza takılan tüm sorulara cevaplar vermeye çalışacağız. Tüm okuyucularımıza; sağlıklı. sıhhatli bir ömür diliyoruz...

Tırnak Batması Nedir? / Tırnak Batması Belirti ve Tedavi Yöntemleri
tırnak batması,tırnak batması tedavisi,tırnak batması tedavi yöntemleri,tırnak batması ameliyatı,Tırnak batması nedir,Tırnak batması belirtileri nelerdir,Tırnak batmasına ne iyi gelir,Tırnak batması nasıl geçer,Tırnak batması ameliyatı nasıl yapıl

Genel olarak ayak baş parmağında görülen bu hastalık, tırnağın yumuşak tırnak etine batması sonucu hissedilen acı olarak tanımlanır. Ayak baş parmağında tırnağın köşesinin veya kenar kısmının kıvrılarak etrafındaki cilde gömülmesi sonucu meydana gelen bu rahatsızlık dayanılmaz ağrılara sebep olur. Eğer tırnak batması tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda enfeksiyona da yol açabilir. Önemsenmeyen ve tedavi edilmeyen tırnak batmasının iltihaplanması; şiddetli ağrılara, şişliğe ve iltihap akıntısına neden olur.

Tırnak Batması Nedir? / Tırnak Batması Belirti ve Tedavi Yöntemleri

Tırnak Batmasının Nedenleri Nedir?

Ayak tırnağının büyüklüğü ve tırnak yatağının genişliğinin uyumsuz oluşu tırnak batmasının nedenleri arasında yer alır. Elbette bunu tetikleyen birçok etkende vardır. Örneğin, ayak tırnaklarının yanlış şekilde kesilmesi, kalıtsal tırnak problemleri ve uygun olmayan -özellikle dar- ayakkabı giyilmesi tırnak batması her geçen gün daha büyük rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Tırnak Batmasının Nedenleri Nelerdir?

Tırnak batması nedenlerini kısaca sıralayacak olursak:

  • Ayak tırnağının boyutu ve tırnak yatağının arasındaki dengesizlik,
  • Tırnakların sıkışmasına neden olan dar ayakkabı ve çorapların giyilmesi,
  • Tırnak kesilirken çok kısa kesilmesi,

gibi durumlarda tırnak batması rahatsızlığına yol açabilir.

Tırnak kesiminde bilinçsizce kesilen kavisli tırnakların batmasına neden olmaktadır. Bu durumla karşılaşmamak için ayak tırnağının düz kesilmesine özen gösterilmesi gerekir.

tırnak batması nedenleri nelerdir

Diğer taraftan;

  • Ayak tırnağının yaralanması, ezilmesi,
  • Kalıtsal kavisli ayak tırnaklarına sahip olmak,
  • Uygun yapılmayan manikür ve pedikür uygulamaları,

gibi durumlarda da tırnak batması şikayetlerine neden olabilmektedir.

Bazı insanların ayak tırnakları doğal olarak içe doğru kıvrık olması tırnak batmasına neden olabilmektedir. Bu rahatsızlığa maruz kalmamak için tırnağın kıvrık bölgesinin kıskaç tedavisi yöntemiyle doğru çıkması sağlanabilmektedir. Kıvrık tırnağın tedavi edilmemesi batma olarak kendini gösterdiği gibi ilerleyen aşamalarda iltihaplanması ve tırnağın komple çekilmesine neden olabilmektedir.

Tırnak Batmasının Belirtileri Nelerdir? 

tirnak batmasi nedenleri

Tırnak batmasının en belirgin belirtisi bölgede oluşan ağrılardır. Bu ağrı tırnağın bir veya her iki kısmında oluşabilir ve dokundukça ağrı artar.

Tırnak batmasının belirtilerini sıralayacak olursak:

  • Tırnak yatağında hassasiyet oluşumu,
  • Tırnağın etrafında kızarıklığın oluşumu,
  • Tırnağın çevresinde şişme,
  • Tırnağın çevresinde ısı artışı ve iltihap oluşumu,

gibi durumlar tırnak batması belirtileri arasında yer alır.

Bu gibi durumlarda hastanın şikayetlerine bakacak olursak:

  • Parmakta ağrı ve rahatsızlık hissinin artması
  • Tırnak yatağında kızarıklığın artması, iltihabın artış göstermesi,

Tırnak batması rahatsızlığına şeker hastalığı da neden olabilmektedir. Şeker hastalığı ve ateroskleroz hastalığın belirtileri arasında gösterilmektedir. 

Bebeklerde Tırnak Batması Olur mu?

bebeklerde tırnak batmasi

Gelişim çağındaki bebeklerde ayak tırnakları çok hızlı uzar. İstenmeyen bu durumla karşılaşmamak için çocuğun tırnaklarının özenle kesilmesi gerekmektedir. Tırnak batmasının belirtilerini yukarıda saymıştık. Aynı belirtiler bebeğinizde meydana gelerek ayak bölgesinde şişlik, kızarıklık ve ilerleyen aşamalarda iltihap oluşabilir. Tırnak batması olan bebeklerin ayaklarında hassasiyet oluşur. Tırnağın batmaya başladığı bölgede; kızarıklık ve şişlik ilerlemişse iltihaplanmıştır demektir. Bebeğiniz bu böyle durumlarda ayakkabı giymek istemeyecek, yürüyüşünde topallama, yine yürürken ağrının şiddetine göre ağlayabilir.

Bebeklerde Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde tırnak batmasına ne iyi gelir?

Bebeğinizin ayağını günde iki veya üç kez, yaklaşık 10 dakika ılık (sıcak değil) sabunlu suya batırın. Çoğu bebek suyu sıçratmayı sever, bu yüzden onu buna ikna etmek çok zor olmamalıdır.

Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir? 

Tırnak batmasına ne iyi gelir

Tırnak batmasının ileri evresi olan iltihaplanma durumlarında tedavi artık kaçınılmazdır. Enfeksiyonu önlemek için tırnak bölgesine cerrahi müdahale gerekir. Ancak hafif vakıalarda basit tedavi yöntemleri uygulanır.

Peki tırnak batması için evde neler uygulanabilir? Neler yapılabilir?

  • Ayakları sabunlu ve sıcak su ile yıkamak,
  • Ayakların günde üç kez, her yıkama seansında 30 dakikaya kadar ılık ve sabunlu suda bekletmek etkili sonuçlar verebilir.
  • Zeytinyağı içeren sabunlu su içine epsom tuzları ilave etmek ayakta rahatlama sağlayabilir.
  • Elma sirkesinin antiseptik, antienflamatuar ve ağrıyı hafifletme özelliklerine sahip olduğu bilinmektedir. Tırnak batması için bir kova ılık suya yarım çay bardağı elma sirkesi ilave edilir. Etkilenen ayak günde 30 dakika bu suda bekletilir.
  • Rahat veya yumuşak ayakkabı ve çoraplar giymek. Çok sıkı ayakkabı ve ayakları çok sıkan çorapların giyilmesi, parmak uçlarını sıkıştırabilir. Tırnak batmasını önlemek için ayak parmakları arasında boşluk bırakacak şekilde ayakkabılar ve rahat çoraplar giyilmelidir. İyileşme sürecinde, ayak parmaklarındaki baskıyı sınırlamak için ayakkabı yerine terlik veya sandaletler giyilmelidir.
  • Batık tırnak koruyucu kullanmak tırnak batmasını iyi gelir. Bu koruyucu, batık tırnaklar için destek sağlar. Etkilenen alanın etrafına oturan halkalar veya parmağı tamamen saran bir kılıf olarak mevcuttur. Bazı koruyucu ürünler ayak tırnaklarını yumuşatmaya yardımcı olan ve iyileşmeyi hızlandıran ilaçlı bir jel ile birlikte satılır.

Tırnak Batması Nasıl Geçer?

tinrnak batmasına ne iyi gelir

Tırnak batmasının daha hızlı geçmesi için birtakım önlemler alınabilir. Bu amaçla yapılabilecek aşağıdaki uygulamalar etkili sonuçlar elde edilmesine yardımcı olabilir:

Ayak tırnağının altına pamuk veya mumlu diş ipi koymak tırnak batmasının iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayaklar günde 3 - 4 kez ortalama 20 dakika kadar ılık suda bekletildikten sonra batık tırnak kenarının altına bir parça temiz pamuk veya mumlu diş ipi yerleştirilir. Bu uygulama tırnağın cilt kenarının üzerinde büyümesine yardımcı olur.

  • Ayaklar günün kalan kısmında kuru tutulmalıdır.
  • Tırnaklar batma geçene kadar kesilmemeli, uzamaları beklenmelidir.
  • Antibiyotikli kremler, varsa ​​enfeksiyonun geçmesine yardımcı olur. Krem sürüldükten sonra bandajla kapatılmalıdır.
  • Rahat ayakkabılar giyilmelidir. Tırnak batması şikâyetleri devam ettiği sürece burnu açık ayakkabı veya sandaletler tercih edilmelidir.
  • Asetaminofen, ibuprofen, naproksen sodyum gibi ağrı kesiciler ayak ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Tırnak Batması İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

tırnak batması için hangi doktora gidilir

Batık tırnak için dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir.

Batık Tırnak Tedavi Edilmezse Ne Olur?

tırnak batmasi tedavi edilmezse ne olur

Batık tırnak tedavi edilmezse iltihaplanma yaşanması kaçınılmazdır. Bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir. Daha da ileri durumlarda, her ne kadar az görülen bir durum olsa da tırnak batması olan tırnağın kemiği de iltihaplanabilir ve enfeksiyon kapabilir.

Tırnak İltihabına Ne İyi Gelir Bitkisel?

tırnak batmasına ne iyi gelir

Tırnak batması için:

  • Çay ağacı yağı, antibiyotik ve mantar önleyici etkisiyle bilinen doğal bir bitkisel yağdır. Tırnakların etrafındaki deriye uygulandığında tahrişi hafifletir ve kızarıklığın azalmasına yardımcı olur.
  • Sarımsak, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan doğal bir bitki olarak bilinir. Sarımsağın antibiyotik etkisini ve enflamasyonla savaştığını göz önünde bulundurursak, tırnak batması için rahatlatıcı ve iyileştirici bir çözüm olarak idealdir.
  • Bal, insanı her türlü ciddi enfeksiyondan koruyan, antibiyotik ve antiviral özelliklere sahip doğal bir üründür. Tırnak batmasını tamamen iyileştirmese de iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanabileceğiniz alternatif yöntemlerden biridir.
  • Epsom tuzu, ayakla ilgili birçok probleme sağladığı faydadan dolayı alternatif bir tedavi yöntemi olarak sıkça tercih edilir. İltihap sökücü, mantar önleyici ve antibakteriyel özellikleri sayesinde bölgedeki acıyı rahatlatmada etkilidir.
  • Aynısefa çiçeği özü ve çayı, iltihap sökücü, mantar önleyici ve antioksidan özellikleri sayesinde, tırnak batmasından doğan tahriş ve iltihaplanmayı azaltmada etkilidir.
  • Beyaz sirke ve oksijenli su (hidrojen peroksit) karışımı, mantar karşıtı ve antibakteriyel bir tedavi sağlar. Bu karışım kızarıklık ve acıyı azaltmasının yanı sıra, olası bir enfeksiyondan korunmak için de kullanılabilir.

Tırnak Batması Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

tırnak batması tedavileri

Tırnak batması yukarıda anlattığımız veya tavsiye ettiğimiz seçenekleri uygulayarak geçmiyor ve parmak şişliği inmiyor, ağrı devam ediyorsa en doğru davranış doktora görünmektir. Doktor tırnak batmasına bağlı enfeksiyon belirtileri gözlemlerse ağızdan antibiyotik tedavisi önerebilir. Ayrıca duruma göre tırnağın bir kısmını kesmek ya da tamamını çekerek çıkarmak gerekebilir.

Tırnak Batması Ameliyatı Nasıl Yapılır? 

tırnak ameliyatı

Tırnak etinde batık durumdaki tırnağın bir kısmı ya da tamamı tırnak batması ameliyatı ile çıkarılır.

Tırnak ameliyatı:

  • Evde yapılan tedaviler ile başarılı olunamazsa
  • Tekrarlayan tırnak batması öyküsü varsa
  • Komplikasyonları daha muhtemel hale getiren diyabet gibi başka bir hastalık varlığında

yapılır.

  • Tırnak ameliyatına öncelikle antiseptik solüsyonlarla ayak temizlenir ve tırnak yatağı anestezik bir madde enjeksiyonu yapılarak uyuşturulması sağlanır.
  • Uyuşturma işlemi rahatsız edici ve ağrılı olabilir. Bu işlemden önce kanamayı kontrol etmek için parmak köküne turnike yapılır.
  • Doktor, tırnağı yatağından ayırmak için makas ve özel aletler kullanarak tırnak batmasının bulunduğu kısımdan tırnak köküne doğru dikey bir kesim yapılır.
  • Daha sonra tırnağın kesilen kısmı çekilerek çıkarılır.
  • Batmaya neden olan kısımda tırnak kökünü tahrip etmek için koter denilen ısıtmalı bir elektrikli cihaz, yanda fenol veya trikloroasetik asit gibi asidik bir solüsyon sürülür.
  • Uygulamanın yapıldığı tırnak kısmı genellikle uzamaz.
  • İşlem tamamlandığında parmağa vazelin ile kaplı bir bandaj uygulanır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...