Tgrt Haber
03 Nisan 2019 16:45

Topuk Dikeni Topuk Ağrısı (Plantar Fasiit) Evde Nasıl Tedavi Edilir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

En çok aşırı kilolu ve çok uzun süre ayakta duran insanlarda görülen topuk dikeni veya topuk ağrısı çıplak ayakla taş zemin veya sert zemin üzerinde yürüyen insanlarda da görülen bir hastalık türüdür. Günlük hayatta insanın hareket kabiliyetini kısıtlayan ve ağrılar yüzünden iş yürüyemez hale getiren topuk dikeni nasıl anlaşılır, topuk dikenine ne iyi gelir sorularıyla topuk dikeni tedavilerini açıklayacağız. Tüm yönleriyle topuk dikenine ne iyi gelir sorularının cevaplarını makalemizden okuyabilirsiniz.

Topuk Dikeni Topuk Ağrısı (Plantar Fasiit) Evde Nasıl Tedavi Edilir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?
Topuk Dikeni,,Topuk Ağrısı,

Topuk Dikeni Topuk Ağrısı (Plantar Fasiit) Nedir Nasıl Oluşur?

Latince ismi “Kalkaneal spurs”, “ayak spursları” veya “osteofitler” olarak da bilinen topuk dikenleri, topuk kemiğine (kalkaneus) bağlı küçük kalsiyum birikintilerine verilen hastalık türüdür.
Topuk dikeni çok sinsi bir hastalıktır. Aylarca veya yıllarca bu rahatsızlığınız tespit edilemeyebilir. Hastalık genel de sivri uçlu, çengelli topuk dikeni büyüdükçe, topuğun yumuşak, yağlı dokusunu yok etmeye başlar. Bu durumda attığınız her adımda acı ve batma hissi duyarsınız.

Topuk Dikeni Topuk Ağrısı (Plantar Fasiit) Evde Nasıl Tedavi Edilir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Topuk Dikeni Topuk Ağrısı (Plantar Fasiit) Nasıl Anlaşılır?

Sabah erken kalktınız ve işe gitmek için yürümeye başladınız. Yürürken topuğunuz her adım attığınızda acı veriyorsa topuk dikeni rahatsızlığı olmuşsunuz demektir. Ayak tabanlarındaki bir zarın topuğa yapıştığı alanın bir sonucu olarak ortaya çıkan bu hastalık, topuk bölgesinde ağrılara neden olur.
İlk ve en önemli semptom, topuk ağrısıdır.

Topuk Dikenine Topuk Ağrısına (Plantar Fasiit) En Çok Ne İyi Gelir?

Günlük hayatta yapacağınız bir takım değişikliklerle topuk dikeni ağrısını azaltmış olursunuz.
Silikon topuk destekli ayakkabılar ve terlikler giyilmelidir.
Masaj ve soğuk uygulama çoğu hasta için iyidir.
Topuktaki ağrıların geçmesi 3-4 hafta sürebilir.
Enjeksiyon uygulamaları iyileşme sürecini hızlandırır.  
En sık uygulanan tedavi yöntemleri, topuk altında enjeksiyonlardır.

Topuk Dikeni Topuk Ağrısı (Plantar Fasiit) Evde Nasıl Tedavi Edilir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Plantar Fasiit (Topuk Dikeni Topuk Ağrısı) Nedir?

Topuk dikeni gelişimi için en yaygın risk faktörü Plantar Fasiit hastalığıdır. Bu hastalık genellikle topuk dikeni hastalığı ile karıştırılmaktadır.
Fakat plantar fasiit ve topuk dikeni birbirinden farklı iki durumdur.
Plantar fasya adı verilen yapı, topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan düz doku şerididir. Plantar fasya kısaca ayağın tabanındaki kasları saran bir bağ doku yapısıdır.
Plantar fasya, ayak tabanı boyunca önden arkaya doğru ilerleyerek topuğa yapışır. Ayak kavisini destekleyen bu yapı, aynı zamanda yürümeye yardımcı olur.
Plantar fasiit ise en sık görülen ortopedik şikayetlerden biridir. Askerlerde, sporcularda yaygın olarak görülmektedir.
40 yaş ve üstü bireylerde görülür.
Yürüyüş problemleri olan insanlarda görülür.
Fazla kilolu insanlarda sık görülür.
Topuk dikeni kadınları erkeklerden daha sık etkilemektedir, çünkü birçok kadın ayakkabısı erkek ayakkabısından çok daha az destekleyicidir.
Uygun olmayan ayakkabılar giyilmesi topuk dikeni olmanıza yol açar.
Uzun süre ayakta durma ya da ağır nesnelerin düzenli olarak kaldırılması, ayağın kemerine önemli ölçüde zorlanmasına neden olur.

Topuk Dikeni Topuk Ağrısı (Plantar Fasiit) Evde Nasıl Tedavi Edilir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir Tedavisi Nasıldır?

Günümüz de topuk dikeni hastalarının çoğu cerrahi veya tıbbi müdahaleler olmadan başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyorlar.
Topuklarda, özellikle ilk birkaç adımda, ağrı, rahatsızlık ve topukta keskin bir dokunuş hissi ile görünür hale gelir gelmez topuk dikenini tedavi etmek önemlidir.
Daha kısa konservatif tedaviler başlar bu şekilde de daha erken ağrı ve iyileşme mümkündür.
Plantar fasiit tedavisinde kullanılan konservatif ev ilaçlarının birçoğu da topuk dikenlerini çözmek için faydalıdır.  
Kısacası, birçok topuk dikeni vakası plantar fasiitin doğrudan bir sonucu olduğundan ve kısmen de bu ev ilaçlarının topuk kemiğinden baskı alması ve kemeri güçlendirmesi nedeniyle işe yaramaktadır.

Topuk Dikeni Topuk Ağrısı (Plantar Fasiit) Evde Nasıl Tedavi Edilir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Plantar Fasiit Egzersizleri

Plantar fasiit tedavisi için en etkili yöntemlerden biri de özel egzersizler yapmaktır. Plantar fasiit egzersizleri tedavi sürecini önemli ölçüde kısaltacaktır.

Önerilen plantar fasiit egzersizleri:

Baldır germe
Aktif germe
Ayak gerdirme
Topuk kordonu germe
Duvara yaslanma
Buz rehabilitasyonu
Merdiven germesi
Güçlendirme ve gerdirme
İbrahim Saraçoğlu’ndan Topuk Dikenine Doğal Tedavi Yöntemleri:
Malzeme olarak, çekirdekli siyah kuru üzüm, orta acılıkta kırmızı pul biber gerekmektedir. Her biri 3 gün uygulanmak suretiyle, 3 aşamada yapılacaktır.
Yöntem1: 3 yemek kaşığı çekirdekli siyah kuru üzüm çekirdekleri ile beraber dövdükten sonra akşam yatmadan önce bir tülbent veya gazlı bezle topuğunuza sarın. Sabah sargı çıkarılacak. Üç gün uygulanacak.
Yöntem2:  Üç yemek kaşığı Orta acılıkta kırmızı pul biberi havanda ezdikten sonra akşam yatmadan önce bir tülbent veya gazlı bezle topuğunuza sarın. Sabah sargı çıkarılacak. Üç gün uygulanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...