Tgrt Haber
09 Kasım 2021 14:25

Trabzon yağlaması nasıl yapılır? Trabzon pidesi tarifi, malzemeleri ve püf noktası!

Trabzon yağlı pidesinin tarifi MasterChef 2021'in yayınlanan son bölümünün ardından sorgulanmaya devam ediyor. Trabzon'a özgü yağlı pide, ülkemizin hemen hemen her köşesinde sevilerek tüketilmektedir. Peki, evde Trabzon pidesi nasıl yapılır? Trabzon yağlaması için gerekli malzemeler nedir? Detaylar haberimizde...

Trabzon yağlaması nasıl yapılır? Trabzon pidesi tarifi, malzemeleri ve püf noktası!
yemek tarifi,pide,trabzon,masterchef

Trabzon'un yöresel lezzetlerinden biri olan Trabzon yağlamasının yapılışı, MasterChef izleyicileri tarafından merak ediliyor. Sevilen pide çeşitlerinden Trabzon yağlamasını evde yapmak isteyenler tarifini araştırmaya devam ediyor. Trabzon yağlı pidenin püf noktası, yapılışı ve malzeleri haberimizde!

TRABZON YAĞLAMASI (YAĞLI PİDESİ)  TARİFİ

Hamuru İçin Gerekli Malzemeler:

  • 160 gram un
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Pidenin İç Malzemesi İçin Gerekli Malzemeler:

  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 100 gram rendelenmiş kolot peyniri
  • 25 gram tel peyniri

ADIM ADIM TRABZON YAĞLI PİDENİN (YAĞLAMASI) YAPILIŞI

  • Bir kasede maya, ılık su ve zeytinyağını karıştırıp üç dakika bekletin
  • Unu bir yoğurma kabına alın ve mayalı karışımı unun üzerine dökün.
  • Yoğurduğunuz hamurun üzerine streç filmle ya da temiz bir bezle örtüp, 30 dakika mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru elinizle açabildiğiniz incelikte açın ve kenarlarını bir parmak olacak şekilde içe doğru katlayın.
  • Hazırladığınız pideleri 240 derece fırında 5 dakika bu şekilde pişirin.
  • 5 dakika fırında pişen pideyi fırından çıkarıp üzerine rendelenmiş kolot peyniri ve tel peynirini de ekleyip tekrar fırına verin.
  • 5 dakika sonra pideyi fırından çıkarın ve üzerine yumurta ve 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyip fırını kapatıp; fırının mevcut ısısı ile yumurtanın pişmesini bekleyin.

Püf Noktası:

  • Pidenin üzerine bıraktığınız yumurtanın sarısı çok sertleşmeden fırından alırsanız daha lezzetli bir kıvam elde edersiniz. 
  • Hamurun daha iyi kabarması için, en az 30 dakika üzeri kapalı bir şekilde mutlaka dinlendirin.
  • Yumurtanın sarılarını pide hamurunun kenarlarına sürerek daha çıtır olmasını sağlayabilirsiniz.

Servis Önerisi: Sıcak servis edilmesi önerilir.

Trabzon yağlaması nasıl yapılır? Trabzon pidesi tarifi, malzemeleri ve püf noktası!

TRABZON PİDESİ NERELERDE SIKLIKLA TÜKETİLİR?

Trabzon pidesi, düğünlerde, cenazelerde ve ev davetlerinde misafirleri ağırlamak için sıkça tüketilmektedir.

TRABZON PİDESİNE DAİR...

Genellikle kıyma, soğan, domates karışımı; yani pidenin için evde hazırlanıp taş fırında daha önceden hazırlanmış uzun ve yayvan hamurun üzerine konularak pişirilir. Hazırlanan kıymalı pide çoğunlukla mevsim salataları ve soğuk içeceklerle (kola, ayran, şalgam vb.) tüketilir. Trabzon pidesinin, Konya'nın etli ekmeğinden farkı Konya etli ekmeğinden daha yayvan olmasıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...