Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Aralık 2018 09:33

Tükenmez kalem lekesi nasıl çıkar koltuktan elbise ve giysilerden

Cebinizde bulunan tükenmez kalem mi aktı? Ya da tükenmez kalem lekesi bulunan masaya kolunuzu mu koydunuz? Tükenmez kalem lekesi nasıl çıkar koltuktan deri koltuk halı elbise ve giysilerden tükenmez kalem lekesi nasıl çıkar nasıl geçer?

Tükenmez kalem lekesi nasıl çıkar koltuktan elbise ve giysilerden
leke,tükenmez kalem,pilot kalem,mıürekkep

Cebinizde bulunan tükenmez kalem mi aktı? Ya da tükenmez kalem lekesi bulunan masaya kolunuzu mu koydunuz? Artık en sevdiğiniz pantolon veya gömlek veya bluzlarınıza bulaşan tükenmez kalem lekelerini kolaylıkla çıkartabilirsiniz. Herkesin bildiği geleneksel yerde bulunan ve pilot gibi birkaç türlü tükenmez kalem vardır. Eski tip tükenmez kalemleri çıkartmak zordur, hızlı kururlar bunlar için mürekkep çözücü kuvvetli bir leke çıkartıcı gerekir çünkü yağ bazlı mürekkepten meydana gelmiştir. Uni-ball veya pilot kalem gibi kalemler su bazlı mürekkeplerden meydana gelmiştir. Bunların çıkarılması oldukça kolaydır. 

Tükenmez kalem lekesi nasıl çıkar koltuktan deri koltuk halı elbise ve giysilerden tükenmez kalem lekesi nasıl çıkar nasıl geçer?

  • Halı yıkama tozunu halıya sürüp bekleyerek ıslak bezle silin.
  • Giysilerden tükenmez kalem lekesi çıkartmak için de bir kaba su koyun ve üzerine talimatlarına uygun olarak leke çıkarıcı ekleyin. Kıyafetinizi önce bu suda bekleterek daha sonra makineye atıp yıkayın.
  • Deri koltuklardaki tükenmez kalem lekelerini, eczaneden alacağınız saf alkol ile önce silin daha sonra ıslak bir bezle durulayarak silin, lekelerin geçtiğini göreceksiniz.
  • Aseton, tükenmez kalem çıkartmada oldukça etkilidir. Giysilerinizde, halı, deri ve koltuklarda kullanabilirsiniz. Bir kere sildiğiniz bezin aynı yerini lekeye tekrar değdirmemeye özen gösterin.
  • Saç spreyi de tükenmez kalem lekelerinde etkilidir. İçinde bulunan alkol sebebiyle lekeli yere sıkarak kuru bez ile sildiğinizde leke geçecektir.
  • Kolonya bilinen en eski yöntemdir. Sık sık kuru bez veya peçete ile aseton ile yatığınız uygulamayı yaprak silerseniz, kolonya ile de hemen temizleyebilirsiniz.
  • Alkol bazlı el yıkama sabunları da tükenmez kalem lekesini çıkartma konusunda oldukça iyi sonuçlar vermektedir.
  • Eğer lekenin azaldığını görüyorsanız işte o zaman, doğru yoldasınız demektir. Lekeli yerin altına koyacağınız bir havlu ile lekenin üzerine biraz solvent uygulayabilirsiniz. Böylece son hamlede tüm tükenmez kalem lekesini gidermiş olacaksınız.
  • Karbonat ile içine az miktarda çamaşır suyu eklenmiş suyu macun kıvamına getirin ve bunu lekeli bölgeye sürerek yarım saat veya bir saat kadar bekletin. Ardında bir fırça ile ovarak ılık su ile durulayın.
  • Eğer leke hala tamamen gitmediyse o zaman ilk uyguladığınız işlemi tekrar ederek uygulayın.
  • Ilık suda 1 çay kaşığı ev tipi amonyak ile bir çözelti oluşturun ve bu çözeltide lekeli bölgeyi 1 saat boyunca bekletin. Ardından normal deterjanla yıkayın ve elinizle ovun. Gerekirse yumuşak bir fırça yardımıyla ovabilirsiniz. Mürekkep gidinceye kadar tekrarlayabilirsiniz. ASLA AMONYAK İLE ÇAMAŞIR SUYUNU KARIŞTIRMAYIN.
  • 1 bardak sirke ile 1 bardak alkolü karıştırın. Lekeli yerin altına dolgun bir bez veya havlu koyun ve lekenin üzerine bu karışımı sprey yardımıyla veya direkt olarak uygulayın ve 5 dk bekleyerek üzerine sofralarımızda kullandığımız tuzdan az miktarda dökün. 10 dakika kadar daha bekleyin ve lekeli bölgeyi yumuşak bir fırça yardımıyla ovalayın. Sıcak su ile durulayın.

Tükenmez Kalem Lekesi Süt

Tükenmez kalem lekesi süt ile kolaylıkla çıkabilir. Bunun için yağsız süt kullansanız daha uygun olacaktır. En az yarım saat kadar sütün içinde beklettiğiniz tükenmez kalem lekeli yeri daha sonra çıkartıp diş fırçası veya tırnak fırçası gibi bir fırça yardımıyla ovarak lekeden tamamen kurtulabilirsiniz. Sonrasında ılık suyla durulayın.

Tükenmez Kalem Lekesi Deri Koltuktan Nasıl Çıkar

Tükenmez kalem lekesini, deri koltuklardan çıkartmak zordur fakat giysiler için olan leke çıkarma yöntemlerini deneyebilirsiniz. Tecrübe edilen en kolay yöntem; eczaneden alacağınız saf alkol ile deri koltuklarınızı güzelce silmektir. Daha sonra temiz bir bez ile durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz.

  • Diş macunu ile ovmak da deri koltuğunuzdan lekeyi alacaktır.
  • Giysileriniz için denediğiniz diğer yöntemleri kolonya gibi deri koltuklarınıza da uygulayabilirsiniz.
  • Lekeyi, son dönemde çıkan renkliler için olan ve içinde ağartıcı bulunmayan çamaşır suyu ile de çıkartmayı deneyebilirsiniz. Bundan önce kolonya ile tampon da yapabilirsiniz.
  • Deri koltukta, halıda veya çamaşırlardaki tükenmez kalem lekelerini asla ovmayın. Ovduğunuzda lekenin, daha da yayılmasına yardımcı olacak ve lekenin çıkmasını engellemiş olacaksınız.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...