Tgrt Haber
11 Ağustos 2020 16:22 - Güncelleme : 10 Eylül 2022 19:10

Türkiye’nin Muhteşem Milli Parkları

Ülkemizin ulusal milli parkları kültürel ve muhteşem doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı birçok insanın ilgisini çeken yapay bir cennet. Gerek doğal ve tarihi açıdan, gerekse doğal güzelliklere ev sahipliği yapan ülkemizin dört bir yanından derlediğimiz "Türkiye Milli Parkları"nı sizler için listesini yaptık. İşte tüm yönleriyle Türkiye'nin Milli Parkları... Keyifli okumalar diliyoruz...

Türkiye’nin Muhteşem Milli Parkları
Milli parklar,Türkiyenin Milli Parkları,Türkiye Milli Parkları,Muhteşem Parklar,Gezi,Kamp,Çadır

Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kayseri

Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kayseri

Kayseri’de bulunan Sultan Sazlığı Milli Parkı’nın içinde tatlı ve tuzlu su göllerini görebilmek mümkün. Bozkır bitki örtüsünün hakim olduğu bu milli parkta nesli tükenmeye yüz tutmuş olan kuş türlerini görmek isterseniz rotanızı Kayseri Sultan Sazlığı Milli Parkı’na çevirebilirsiniz…

Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kayseri

Uluslararası bir öneme sahip olan park, Ramsar Sözleşmesi ile güvence altına alınmış durumda. Sultan Sazlığı Milli Parkı içerisinde 251 adet farklı kuş türü ile 130 bin kadar su kuşunun var olduğu biliniyor.

Ağrı Dağı Milli Parkı, Ağrı, Iğdır

Ağrı Dağı Milli Parkı, Ağrı, Iğdır

2004 yılında, ilan edilen millî parkta; Türkiye'nin en yüksek dağı ve en büyük buzulu, meteor çukuru bulunuyor. Özellikle Nuh’un gemisinin kalıntılarının bulunduğuna inanılan Doğubeyazıt alan oldukça ilgi çekmektedir. Ağrı’nın Telçeker ve Üzengili köyleri arasında yer alan ve gemi siluetine benzer arazide Nuh’un gemisinin kalıntısı olduğuna inanılmaktadır. Görülmesi gereken yerlerden birisi de Buz Mağarası’dır. Bu mağara Küçük Ağrı dağının eteklerinde, Doğubayazıt'ın Hallaç köyüne 3 km uzağında yer alır. Halkın Buzluk adını verdiği bu mağaranın tavan ve duvarlarından damlayan sular donarak buz tabakaları oluşturmuştur.

Aladağlar Milli Parkı, Adana, Kayseri, Niğde

Aladağlar Milli Parkı, Adana, Kayseri, Niğde

Aladağlar milli parkı Adana, Kayseri ve Niğde illerimiz arasında ki dağ sırasında yer alır. Alanın kendine has bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği oldukça zengindir. Aladağlar’ın ilk başta Hacer Ormanı Tabiat Parkı olarak ilan edilmesinin ardından 1995 yılında alınan kararla Milli park ilan edilmiştir. Toros sıradağlarının zirvesi olarak bilinen Aladağlar, jeolojik olarak Türkiye'nin en ilginç sıra dağları arasındadır. Burada özellikle Buzul Göller ve Kapuzbaşı Şelaleleri muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerini bekliyor…

Altınbeşik Mağarası Milli Parkı, Antalya

Altınbeşik Mağarası Milli Parkı, Antalya

Türkiye’nin en çok ziyaretçi ve turist çeken ili Antalya ilinin, İbradi yeni adıyla Aydınkent ilçesine 10 km kadar uzaklıkta bulunan Ürünlü mahallesine ise yaklaşık 5 km mesafede olan alan; derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır. Altınbeşik Mağarası’nın çevresindeki zengin flora ile karst topoğrafyasının doğal güzelliği parkın başta görülmesi gereken yeridir. Fakat bölgede Manavgat Vadisi’nin sunmuş olduğu muhteşem doğal güzellikler ziyaretçilerin hafızasında kesinlikle iz bırakacaktır.

Altındere Vadisi Millî Parkı Altındere Millî Parkı, Trabzon

Altındere Vadisi Millî Parkı Altındere Millî Parkı, Trabzon

Karadeniz deyince aklımıza ilk Trabzon ve Rize gelir. İşte bu seferki rotamız Trabzon… Altındere Milli Parkı Trabzon ilinin güneyinde Maçka ilçesi yakınlarındadır. Millî parkta, bulutların bile üzerinde yer alan Sümela Manastırı muhteşem bir görüntü oluşturmaktadır. Yaklaşık 270 m yükseklikteki bir uçurum fasadında bulunan görkemli manastır Kommagene Kralı Alexius III. Komnenos döneminde yapılmıştır. Sümela Manastırı’nın içinde kütüphane, kilise, rahip odaları, şapel, ayazma ve mutfak bölümleri yer almaktadır. Karadeniz kıyılarından yol alırken muhteşem yapıyı ve milli parkın kendine has doğal güzelliklerini görmeden gitmeyin diyoruz…

Başkomutan Tarihî Millî Parkı, Afyon

Başkomutan Tarihî Millî Parkı, Afyon

Ülkemizin milli mücadelesinin dönüm noktası olan çarpışmaların yaşandığı bölge; Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerimizin sınırları içinde bulunmaktadır. Burada şehitlikler, anıtlar ve bir de müze yer almaktadır. Park, iki bölümden oluşmaktadır. Bunların ilki Kocatepe bölümü diğeri de Dumlupınar kısmı ise Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa, Kütahya'nın Altıntaş ve Dumlupınar, Uşak'ın Banaz ilçelerine ait topraklar üzerinde yer almaktadır. Mustafa Kemal Paşa'nın ünlü “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" emrini verdiği Çalköy yeni adıyla Zafertepeçalköy’de Dumlupınar bölümü içerisinde yer almaktadır.

Beydağları (Olimpos) Sahil Millî Parkı, Antalya

Beydağları (Olimpos) Sahil Millî Parkı, Antalya

Antalya ilimizin Kemer ilçesinin sınırları içinde kalan bu muhteşem doğal ve tarihi güzellik, Gelidonya Burnu'na kadar uzanmaktadır. Akdeniz Körfezi’nin batı sahilinde yer alan muhteşem güzellikte doğal plajlar ve antik şehirler bulunmaktadır. Milli park içinde yar alan Çıralı ve Adrasan Plajı’nı henüz bilmeyen varsa artık bunu da sır olmaktan çıkarmış olduk.

Beydağları (Olimpos) Sahil Millî Parkı, Antalya

Parkın daha girişinden itibaren Topçam, Küçük ve büyük Çaltıcak, Kargıcak gibi günübirlik mesire alanları, uzun plajlarında orman ve denizin iç içe geçtiği muhteşem bir görsel şölen sunuyor. Bölgede yer alan Göynük Çadırlı Kampı (100 çadır) ve Kemer'e 3 km uzaklıkta olan Kındılçeşme Çadırlı Kamp alanı (225 çadır) yer almaktadır.

Yine tarihi Phaselis Antik Kenti, Çıralı Sahili, Olympos antik kenti ve Yanar taş, parkın sembol yerleri arasındadır.

Beyşehir Gölü Millî Parkı, Konya

Beyşehir Gölü Millî Parkı, Konya

Türkiye'nin en büyük millî parkı olan Beyşehir Gölü Millî Parkı, Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağı olan Beyşehir Gölü'nde Beyşehir ve Kızıldağ olmak üzere iki ayrı parktan meydana gelmektedir. Ülkemizin en çok ziyaretçi çeken doğal mekanları arasında gösterilen park içinde ardıç, karaçam, göknar, sedir ve meşe gibi orman ağaç türleri bulunuyor. Özellikle göl kenarında uzanan ağaçlar Beyşehir Gölü'nün koylarını ve körfezlerini görsel açıdan muhteşem bir manzaraya kavuşturuyor.

Beyşehir Gölü Millî Parkı, Konya

Gölün kenarında Selçuklu dönemine ait kültürel zenginlikler irili ufaklı çok sayıda adanın bulunması, ziyaretçilerin ilgisini artırıyor. Beyşehir Gölü’nde özellikle Mayıs ve Ekim aylarında günübirlik çadır ve karavan kampı yoğunluğu yaşanmaktadır. Konya’ya yolunuz düştüğünde bu muhteşem güzelliği mutlaka görmenizi öneriyoruz.

Boğazköy-Alacahöyük Millî Parkı, Çorum

Bogazkoy-Alacahoyuk Milli Parkı Corum

Anadolu'da kurulmuş en eski uygarlıklardan biri olan Hititlerden kalma arkeolojik kalıntıların yer aldığı Boğazköy-Alacahöyük milli parkı, Hitit devletinin başkenti Hattuşaş'a ait; kent surları, yer kapı, aslanlı kapı ile yazılıkaya günümüze kadar gelebilen en önemli tarihi eserler arasında yer almaktadır.

Bogazkoy-Alacahoyuk Milli Parkı Corum

Bölgede yapılan kazı çalışmalarında; Bizans, Roma, Galat, Frig, Hitit, Asur, Hatti medeniyetlerinin kalıntılarına rastlanılmıştır. Park, Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alıyor, özellikle çivi yazısı ile yazılmış tabletler Dünya Belleği Listesinde bulunuyor. Yolunuz Çorum’a düşerse mutlaka ziyaret edip bu eşsiz tarihi değerleri görmenizi öneriyoruz.

Botan Vadisi Millî Parkı, Siirt

Botan Vadisi Millî Parkı, Siirt

Türkiye'nin Siirt ili sınırları içerisinde yer alan millî park Merkez, Tillo ve Eruh ilçelerinde 120 bin dönümden ve 29 kilometrelik alandan oluşmaktadır. Bölgede özellikle yamaç paraşütü, rafting gibi sporlar oldukça ilgi görmektedir.

Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, Aydın

Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, Aydın

Aydın il sınırları içinde Dilek Dağı'nın Ege Denizi'ne kadar uzandığı son bölümde yer alan millî parkın karşısında Sisam adası, Dilek Yarımadası bölümünde ise Samsun Dağları'nın Ege Denizi'ne doğru uzanan son noktası yer almaktadır. Park içinde birçok tepe, vadi, kanyon ve koy bulunuyor. Millî Park adını Dilek Tepe'den (Mykale) almaktadır. Park içinde plajlar oldukça ilgi çekmektedir.

Tarihi bir alan olan bölgede İyon kentinin kutsal toplanma merkezi sayılan Panionion, antik Thebai kenti, Ayayorgi Manastırı, tarihi Doğanbey Köyü (Domatia) ile Karine, Hagios Antonios Manastırı ve Zeus Mağarası park sınırları içinde kalır.

Gala Gölü Millî Parkı, Edirne

Gala Gölü Millî Parkı, Edirne

Edirne’nin Enez ve İpsala ilçeleri arasında yer alan park Gala ve Pamuklu göllerini de içine alır. Sulak alan, göl ve orman ekosisteminde çeşitli canlı türlerini barındırması açısından kaynak parklar arasında yer almaktadır. Kuş türlerine doğa yürüyüşlerine ilgisi olan tüm gezginlerin görmesi gerektiğine inandığımız Gala gölü milli parkının muhteşem güzelliği hafızalarınızda iz bırakacağına inanıyoruz…

Güllük Dağı Millî Parkı, Antalya

Güllük Dağı Millî Parkı, Antalya

Antalya'ya uzaklığı 34 km olan Güllük Dağı (Termessos) Millî Parkı, Toros dağlarının eteklerinde, Korkuteli ilçe sınırlarında yer alır. Alan tarihi, arkeolojik, botanik, jeolojik ve jeomorfolojik değerleri barındırır. Güllük Dağı (Solymos Dağı) yamaçlarında Anadolu'nun yerli halkı Solimlerin kurmuş olduğu Termessos antik kenti kalıntıları bulunuyor. Ayrıca antik kent civarında ise derin vadiler ve tepeler bulunuyor. Ziyaretçilerin Helenistik devirden kalma mezarlar, kuleler, surlar, agora, kral yolu, tiyatro, sarnıçlar, süslemeli mezarlar oldukça ilgisini çekmektedir.

Hatila Vadisi Millî Parkı, Artvin

Hatila Vadisi Millî Parkı, Artvin

Ülkenin en doğusunda bulunan Artvin ilinin merkez ilçe sınırları içerisinde yer alan Hatila Vadisindeki Hatila Deresi Artvin il merkezinden 10 km uzaklıkta yer alır. Vadi içinde yer alan kayaç türleri, şelaleler, özgün bitki toplulukları Türkiye’de ender rastlanan bir alan özelliğini vermektedir. Park sahasında günübirlik ve kamp kullanımı için belirlenmiş yerler bulunmaktadır.  Çadırla, karavanla ve belirli kapasitelere sahip bunglov tipi doğal ortamla uyumlu tesislerde konaklanabilir.

Honaz Dağı Milli Parkı, Denizli

Honaz Dağı Milli Parkı Denizli

Denizli ilinin güneydoğusu boyunca, Ege ve Akdeniz bölgelerini ayıran doğal sınır olarak uzanan bu dağ 1995 yılında millî park ilan edilmiştir. Milli Park sınırları içerisinde ki ve yakınında ki çeşitli dinlence ve rekreasyon tesisleri, Milli Park’ı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıktır. Parkta günübirlik kullanım alanı ve hemen ilerisinde ise kır evleri yer almaktadır. Günübirlik kullanım alanlarında tuvalet, büfe, trambolin, çeşme, piknik masası ve çocuk oyun grupları bulunmaktadır. Bu muhteşem doğal yerleri görmek isterseniz rotanız Ankara-Denizli devlet karayolu üzerinden ve İzmir-Denizli-Antalya devlet karayolu üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Ilgaz Dağı Millî Parkı, Kastamonu

Ilgaz Dağı Millî Parkı, Kastamonu

Türkiye’nin Batı Karadeniz bölümünde yer alan ve Kastamonu - Çankırı illerinin arasında kalan Ilgaz Dağları’nda; yürüyüşler, botanik geziler, doğa yürüyüşü, dağ tırmanışı, bisiklet turları, koşu, foto safari, kuş, böcek ve hayvan gözlemleme, piknik rahatlıkla yapabilirsiniz. Millî parkın içinde birçok tesis yer bulunmaktadır. Alanda 2 adet kayak pisti, 1 teleski ve 1 telesiyej bulunuyor. Ankara'ya en yakın kış sporları merkezi olan milli parkta karavan ve çadırlarla kamp imkânı bulunmakta. Ankara il merkezine 200 km, Kastamonu'ya 40 km uzaklıkta yer alan milli parkta unutulmaz zaman geçireceğinizi düşünüyoruz.

İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı, Kırklareli

İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı, Kırklareli

Kırklareli ilimizin Demirköy ilçesinde yer alan millî park, Bulgaristan sınırında yer alan İğneada beldesindedir. Yöreyi Türk topraklarına katan İne Bey'in adı yerleşmeye verilmiş, zamanla İğneada'ya dönüşmüştür. Alanda bataklıklar, subasar orman, tuzlu ve tatlı su gölleri ile kıyı kumullarını bir arada barındıran değişik bir ekosistem vardır. Karadeniz'e kıyısı olan alanda; fotoğrafçılık, kuş gözlemi, orman ve dağ sporları, piknik ve kamp yapılabilecek aktiviteler arasında yer alır.

İstiklal Yolu Tarihî Millî Parkı, Kastamonu, Çankırı, Ankara

İstiklal Yolu Tarihî Millî Parkı, Kastamonu, Çankırı, Ankara

İstiklâl Yolu, İnebolu sahilinden başlayıp Kastamonu ve Çankırı üzerinden Ankara'ya uzanan, Kurtuluş Savaşı boyunca İnebolu'ya deniz yoluyla gelen cephanenin kağnılarla cepheye ulaştırılmasında kullanılmış 340 km'lik yoldur.

2018 yılında milli park ilan edilen bölgede Kurtuluş Savaşı zamanında Kastamonu kadınları zor şartlarda gemilere cephaneyi işte bu yollardan taşımıştır. Günümüzde Kastamonu – İnebolu arası 95 km'lik İstiklal Yolu Kastamonu Valiliği tarafından yürüyüş yolu yapılmış 2006 yılından beri bu yolda "İstiklâl Yolu ve Atatürk Yürüyüşü" düzenlenmektedir.

Kaçkar Dağları Millî Parkı, Rize, Erzurum, Artvin

Kaçkar Dağları Millî Parkı, Rize, Erzurum, Artvin

Milli parkın büyük bölümü Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanır. Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuş milli parkta doğa yürüyüşü, kanoçuluk, doğa fotoğrafçılığı, dağcılık, zirve tırmanışı, sportif balıkçılık, kayaklı yürüyüşler, kayak, piknik imkânı, kamp, dağ bisikletçiliği, yaban hayatı ve kuş gözlemciliği, boğa şenlikleri ve yayla şenlikleri, kaplıca sağlık turizmi, ekstrem spor türleri, çadırlı kamp gibi aktiviteler yapılabilmektedir.

Kaçkar Dağları Millî Parkı, Rize, Erzurum, Artvin

Bölgede tarihi eser ve kalıntılardan; Zir kale, Kale-i Balâ, Elevit kalıntıları, Çat Köprüsü ve tarihi konaklar muhteşem güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor.

Karagöl-Sahara Millî Parkı, Artvin

Karagöl-Sahara Millî Parkı, Artvin

Artvin'in Şavşat ilçe sınırları içerisinde kalan park, Karagöl ve Sahara Yaylası olmak üzere iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Karagöl Şavşat’a 45 km, Sahara ise 17 km uzaklıktadır. Bir heyelan gölü olan Karagöl’ün çevresi ladin ve çamların meydana getirdiği yoğun ormanlarla çevrilidir. Bu haliyle kartpostallık bir görüntün oluşmasına neden ola Karagöl’ün Bagat mevkii ve çevresinde çim kayağı pisti niteliğine sahip muhteşem alanları mevcuttur.

Sahara yaylasında derin vadilerle parçalanan eğimli arazilerin düzlüklerinde muhteşem ladin ve göknar ağaçları ve sarıçam bulunur. Aynı zamanda bu alanlarda "Sahara Pancarcı Şenlikleri" yapılmaktadır. Bu şenlikler iç turizmin canlanmasını ve yöre halkına ekonomik getiri sağlamaktadır.

Karatepe-Aslantaş Millî Parkı, Osmaniye

Karatepe-Aslantaş Millî Parkı, Osmaniye

Akdeniz Bölgesi’nin, Osmaniye İlinin Kadirli ilçe sınırları içinde kalan park, Ceyhan Nehri’nin kenarında kurulmuştur. Alan içinde Roma, Bizans ve Genç Hitit dönemlerine ait kale ve tarihi kalıntılar da bulunuyor.

Karatepe-Aslantaş Millî Parkı, Osmaniye

Kızılçam, meşe türleri ve maki florasının meydana getirdiği muhteşem bitki örtüsü içinde; karaca, yaban domuzu, çakal, tavşan, tilki, turaç, keklik gibi yaban hayvanları da yaşamını sürdürüyor. Karatepe-Aslantaş milli parkında olta balıkçılığı, çadır kampı, yürüyüş gibi birçok spor aktivitelerini rahatlıkla yapabilirsiniz.

Kazdağı Millî Parkı, Balıkesir

Kazdağı Millî Parkı, Balıkesir

Balıkesir’in Edremit ilçesinde yer alan doğa temalı millî park, Marmara ve Ege bölgeleri arasında sınır olan Kazdağı'ndan adını almıştır. Bölgede en çok bilinen yer ise Şahinderesi Kanyonu’dur. Irmakların açtığı kanyonlarla parçalara ayrılmış yapısı, deniz ile dağ ikliminin muhteşem karışımında harika bir doğa gezisi yapabilirsiniz. Endemik türler açısından oldukça zengin bir yapısı olan parkın içinde Pınarbaşı ve Hasanboğuldu piknik alanları ise en bilindik gezi noktaları arasında yer alır. Diğer taraftan; Mehmetalan Köyü’de park sınırları içinde yer almaktadır. Millî parkın bir diğer kültürel özelliği ise “Sarıkız Efsanesi” yine bu kişiye ait mezarın, millî park sınırları içinde ki tepede yer alması birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmektedir. Biz bu muhteşem parkın mutlaka gezilip görülmesinden yanayız. Tabii ki takdir sizlerin…

Kop Dağı Müdafaası Tarihî Millî Parkı, Bayburt, Erzurum

Kazdağı Millî Parkı, Balıkesir

Bayburt ve Erzurum il sınırları içerisinde yer alan millî park I. Dünya Savaşı sırasında Ruslara karşı Kop Savunması olarak bilinen çarpışmaların yaşandığı bölge üzerinde yer almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun 3. Ordu ile savaşı kazandığı bu alanın rekreasyonu da bu tarihî değeri göz önünde bulundurularak milli park haline getirilmiştir.

Kovada Gölü Millî Parkı, Isparta

Kovada Gölü Millî Parkı, Isparta

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde yer alan millî parkta konaklama ve piknik yapmak için muhteşem yerler bulunuyor. Biz bir otelde kalmaktansa parkın içinde ya çadır veya karavanla kalmanızı tavsiye ediyoruz.

Köprülü Kanyon Millî Parkı, Antalya

Köprülü Kanyon Millî Parkı, Antalya

Manavgat ilçesinde bulunan Köprülü kanyonu Bolasan ile Beşkonak arasında, ortasından Köprü Çayı akan akan 14 km uzunluğunda, 100 m derinliğinde Köprülü Kanyon tarafında yer almaktadır. Ülkemizin en uzun kanyonu arasında gösterilen park içerisinde muhteşem sedir ormanları ve Kapadokya'daki peri bacalarına benzeyen taş oluşumları bulunmaktadır. Yine park içinde yer alan antik şehir kalıntılarından tiyatro, agora, Artemis ve Zeus tapınakları, sarnıçlar ve su kemerleri bulunur. Diğer taraftan, Köprü Çayı üzerinde Oluk, Kocaçay'da Büğrüm köprüleri günümüze kadar sağlamlığını korumayı başarmıştır. Bölgeye gelen turistlerin en çok Selge antik kentini Pamphylia' kentlerine bağlayan taş yollar ilgisini çekmektedir. Beşkonak ve Karabük köylerinde ağaç evlerde konaklama imkânı ile günübirlik ziyaretçilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği özel işletmelerin bulunduğu bölgeyi mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz...

Kuşcenneti Millî Parkı, Balıkesir

Kuşcenneti Millî Parkı, Balıkesir

Balıkesir, Manyas Kuşgölü’nün kuzeydoğusunda yer alan Kuşcenneti Milli Parkı, Manyas, Gönen, Bandırma ilçeleri arasında yer alır. Muhteşem doğal güzellikleri arasında ayrı bir yeri olan Bandırma Kuşcenneti Millî Parkı, adı gibi gerçek bir kuş cenneti olmasından bu isimle anılmıştır. Park, en küçük ama en çok ziyaretçi çeken ender millî parklarımız arasında yer alır.

Küre Dağları Millî Parkı, Kastamonu, Bartın

Küre Dağları Millî Parkı, Kastamonu, Bartın

Karadeniz Bölgesi'nin batısında Küre Dağları üzerinde yer alan millî parktır. Park Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde bulunmaktadır. İdarî olarak millî park çevresindeki ilçe merkezleri ise Azdavay, Pınarbaşı, Ulus, Kurucaşile, Amasra ve Cide ilçeleri yer alır. Millî parkın sınırları içinde; Horma, Valla, Çatak ve Aydos kanyonları kendi aralarında ilginç ve özel bir ekosistem oluştururlar.

Millî park sınırları içinde kalan bir diğer tabii oluşum da Ilgarini Mağarası'dır. Bu mağaranın son iki saatlik yürüyüş kısmı nemli, balta girmemiş ve epeyce dik bir yokuşa sahip ormanda yapılmaktadır. Ancak, rehber almak şartıyla ulaşılabilecek olan mağaranın girişi devasa boyuttadır ve ağzından itibaren toplam uzunluğu 850 m, derinliği 250 m'dir. Türkiye'nin en derin mağarası unvanını elinde bulunduran Ilgarini mağarasının girişinde Bizans dönemine ait olduğu sanılan on hanelik bir köy yıkıntısı ve su sarnıçları maalesef defineciler yüzünden tanınmaz hale getirilmiştir. Bölge ülkemizdeki tabiat yürüyüşü mekânları arasında en önemli milli park arasında gösterilmiş, nihayet 2012 yılında ise “Pan Parks” sertifikası alarak, üstün bir başarıya imza atmıştır. Biz yolunuz buradan geçmiyorsa bile rotanızı buraya çevirmenizi ısrarla tavsiye ediyoruz… İnanın Türkiye’nin doğası hakkında olumlu ve farklı şeyler düşünmeye başlayacaksınız…

Malazgirt Meydan Muharebesi Millî Parkı, Muş

Malazgirt Meydan Muharebesi Millî Parkı, Muş

Muş ilimize bağlı Malazgirt ilçe sınırları içerisinde yer alan millî park adını “Malazgirt Meydan Muharebesi'nden almıştır. Selçukluların Bizans İmparatorluğu'na karşı zaferiyle sonuçlanan savaş alanının rekreasyonu da bu tarihî değeri göz önünde bulundurularak milli park haline getirilmiştir. Parkın giriş kapısı, fetih yolu, mescit, merasim alanı, meydan, toplanma ve ikram alanı, namazgâh, helikopter pisti, etnospor alanı, otopark, Türk tarihî temalı sosyal yaşam alanı, Malazgirt Meydan Muharebesi canlandırma alanı, anıt, ziyaretçi tanıtım merkezi, müze ve minyatür, rekreasyon alanı ile idari binadan oluşmaktadır.

Marmaris Millî Parkı, Muğla

Marmaris Millî Parkı, Muğla

Muğla’nın Marmaris ve Köyceğiz ilçelerinde yer alan milli parkta Physkos şehri, Amos harabeleri, Gavur sancağı, Marmaris Kalesi gibi önemli turizm yerleri de bulunmaktadır. Burada; doğa fotoğrafçılığı, Ekoturizm, yamaç paraşütü, flora ve fauna zenginliği gözlemi, doğa gezisi, piknik ve kamp yapabilirsiniz. Yine park içinde: Oryantiring, paintball, dağ bisikleti, çamur yarışları, botanik turları, kaya tırmanma, amatör balık avlama, dalış turları, triatlon gibi birçok etkinlikler yapılmaktadır.

Munzur Vadisi Millî Parkı, Tunceli

Munzur Vadisi Millî Parkı, Tunceli

Tunceli ve Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisi'nde kurulan milli park son dönemlerde oldukça popüler hale gelmiştir.  Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerden yerli turistin ilgisini çeken Munzur vadisinde kurulmuş olan Milli parkta birçok etkinlik yapılabilmektedir. Yine parkın kuzey taraflarında yani Munzur Dağları'nın zirvesinde bulunan krater göller, Ovacık düzlüğünde yer altından kaynayan gözeler ve muhteşem kanyonlar ile vadi boyunca dökülen haşin şelaleler, parkın doğal değerini zenginleştirmektedir.

Nemrut Dağı Millî Parkı, Adıyaman

Türkiye’nin Muhteşem Milli Parkları

Adıyaman ilimizin Kâhta ilçe sınırları içinde Kommagene Krallığı'nın antik kentini barındıran millî parkta Kommagene Kralı Antiochos'a ait Tümülüs ve kutsal alanlar, Antiochos'un tümülüsü ve dev heykelleri, Arsameia (Eskikale),Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü bilinen kültürel değerler arasında yer almaktadır. Bölgenin en bilinen ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan parkta bol bol hatıra fotoğrafı çektirebilirsiniz.

Nene Hatun Millî Parkı, Erzurum

Nene Hatun Millî Parkı, Erzurum

Erzurum merkezinde yer alan milli park adını 93 Harbi olarak bildiğimiz Osmanlı-Rus Savaşında şehrin korunmasında etkin rol üstlenen Nene Hatun’dan almıştır. Aziziye Tabyasında gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe yazdıran Kahraman Türk Kadını Nene Hatun bir cesaret sembolü olarak tanınmış ve anılmış, ömrünün son demlerini "Üçüncü Ordu'nun Annesi" olarak geçiren ve 1955 yılında "Yılın Annesi" seçildikten sonra 22 Mayıs 1955 günü Erzurum'da vefat ederek Aziziye Anıtının yanına defnedilmiştir. Erzurum’un göbeğinde yer alan park çevresinde hatıra fotoğrafları çektirmeyi ihmal etmeyin diyoruz…

Saklıkent Millî Parkı Muğla, Antalya

Saklıkent Millî Parkı Muğla, Antalya

Saklıkent Kanyonu, Antalya-Muğla sınırını çizen Eşen Çayı'nın kolu olan Karaçay'ın oluşturduğu kanyondur. Bölge yazın yöre halkının piknik alanıdır. Yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen parkın Torosların zirvelerinde bulunan Bakırlıdağ üzerindeki Saklıkent kayak merkezi 2-3 ay kullanılabilmektedir. Kanyon içinde suların engellemediği alanlarda yürüyüş yapılabilir. Yürüyüşün zor olduğu alanlarda kanyon duvarına sabitlenmiş asma köprüler üzerinde keyifli yürüyüşler yapmak isterseniz size buraya da uğramanızı tavsiye ederiz.

Yedigöller Millî Parkı, Bolu

Yedigöller Millî Parkı, Bolu

Bolu ilimizin kuzeyinde Zonguldak ilinin güneyinde ve Düzce ilinin doğusunda yer alan Millî Parka Bolu’nun Mengen ilçesinden rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kışın Bolu-Yedigöller güzergâhı karla kapalı olduğundan ulaşım sadece Yeniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden yapılır. Yedigöler Millî Parkı içerisindeki Kapankaya manzara seyir yerine çıkıldığında gölleri ve eşsiz peyzaj güzellikleri görmek mümkün olduğu gibi, bu güzergâh üzerinde anıt ağaç levhasını da görmek mümkündür. Yol kenarındaki levhanın bulunduğu yerden patika takip edildiğinde anıt ağaç görülebilir. Geyik üretim alanı ziyaret edilebilir. Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Millî Park içinde kampçılık, günübirlik piknik, yürüyüş, fotoğraf çekimi gibi rekreaktif faaliyetler yapılırken konaklama ve yiyecek ihtiyaçları da tesis edilen dinlenme evleri, kır gazinosu ve kantinden karşılanılabilir. Millî Parkta çadırla ve karavanla konaklanabildiği gibi, misafirhane ve bungalovlardan da faydalanılabilir.

Çamlık Milli Parkı, Yozgat

Çamlık Milli Park, Yozgat

Varlığını 1958 yılından beri sürdüren bozkırın ortasındaki yemyeşil çamlık milli parkı, Türkiye’nin ilk milli parkları arasında yer alıyor. Yozgat merkeze 2 kilometre uzaklıkta bulunan milli parkın bitki örtüsü genel olarak karaçam ile sarıçam ormanlarından oluşuyor. Çamlık Milli Parkı’nda konaklama, kamp kurma ve piknik yapmak imkanı da ziyaretçilere sunuluyor.

Soğuksu Milli Parkı, Ankara

Soğuksu Milli Parkı, Ankara

Türkiye’nin başkenti Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan Soğuksu Milli Parkı başkentten 80 kilometre uzakta yer alıyor. Bozkırdan Karadeniz bitki örtüsüne doğru geçişin gözlendiği bu milli parkta yeşilin hemen her tonunu görmeniz mümkün.

Soğuksu Milli Parkı, Ankara

Özellikle şifalı sularıyla ünlenen Kızılcahamam’daki muhteşem doğal güzellikte nesli tükenmek üzere olan kara akbaba kuşlarını görebilirisiniz. 160 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Soğuksu Milli Parkı’nda hem soğuk hem de sıcak su kaynaklarından istifade de edebilirsiniz. Burada; dağcılık, orman yürüyüşü, kampçılık, kuş gözlemi gibi çeşitli aktivitelerde yer alabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...