Tgrt Haber
24 Ocak 2020 13:17

Tutmaç çorbası tarifi, Tutmaç çorbası nasıl yapılır, Tutmaç çorbası yapımı ve hazırlanışı

Tutmaç, çorbası aslında bir göçebe yemeğidir fakat Anadolu Selçuklulardan beri yapılan bu çorba değişerek günümüze kadar gelmiştir. Sizlere şu an ki haliyle en popüler olan tarifini hazırladık fakat orijinal tarifini de yazmak istiyoruz.

Tutmaç çorbası tarifi, Tutmaç çorbası nasıl yapılır, Tutmaç çorbası yapımı ve hazırlanışı
Tutmaç çorbası tarifi, Tutmaç çorbası nasıl yapılır, Tutmaç çorbası yapımı ve hazırlanışı,

Tutmaç, çorbası aslında bir göçebe yemeğidir fakat Anadolu Selçuklulardan beri yapılan bu çorba değişerek günümüze kadar gelmiştir. Sizlere şu an ki haliyle en popüler olan tarifini hazırladık fakat orijinal tarifini de yazmak istiyoruz.

En Çok Sevilen Tutmaç Çorbası Tarifi

Malzemeler

  • 1 lt sıcak su
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 çay bardağı erişte
  • Tuz

Terbiyesi için;

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı yoğurt

Üzeri için;

  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 soğan
  • 1 tatlı kaşığı nane

Hazırlanışı

  1. 1 litre sıcak suyu tencereye alın ve kaynatın.
  2. Kaynayan suya tuzu ekleyip karıştırın ve ardından 1 çay bardağı haşlanmış nohutu, 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimeği ve 1 çay bardağı erişteyi ekleyin. 20 dakika kadar, erişteler yumuşayıncaya kadar malzemeleri pişirin.
  3. Ayrı bir yerde, 1 yemek kaşığı unu, 1 adet yumurtanın sarısını ve 1,5 su bardağı yoğurdu bir kapta çırpın. Pürüzsüz hale gelen terbiyeye, kaynayan çorbadan bir kaşık alıp karıştırın. Ardından bir kaşık daha alıp tekrar çırpın ve bir kepçe alarak çırptıktan sonra, terbiyeyi, tencereye yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ekleyin.
  4. Bir tavaya 5 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyin ve biraz ısınınca, 1 adet küp küp doğranmış soğanı ilave ederek kavurun.
  5. Pembeleşip, diriliğini kaybeden soğanların üzerine 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyin ve karıştırın.
  6. Hazırladığınız, soğanlı sosu, çorba tenceresine ilave edin. 10 dakika daha kaynatın. Ardından servis yapabilirsiniz.

Mükemmel Lezzeti ile Orijinal Tutmaç Çorbası Tarifi

Malzemeler

  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı tutmaç hamuru
  • 250 gram süzme yoğurt
  • Tuz

Tutmaç hamuru için malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • Un
  • Su
  • Tuz

Sosu için malzemeler

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça (kırmızı biber salçası)
  • Tuz

Hazırlanışı

  1. Öncelikle işe hamuru yaparak başlayalım. Hamur için gerekli olan 2 adet yumurta, un, su ve tuzu bir karıştırma kabına alın ve biraz sert bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  2. Hamuru açın ve küçücük kareler halinde kesin.
  3. Nem olmayacak bir yerde, mümkünse bir kalorifer üstü olabilir, serip kurutun.
  4. Tutmaç yemeğini yapmak için ise, yeşil mercimekleri haşlayın. İlk veya iki defa haşladığınız suyu dökün ve ardından tekrar haşladığınızda pişmek üzereyken üzerine 1 su bardağı tutmaç hamuru ilave ederek hamur pişene kadar kaynatın.
  5. Bir kapta sarımsaklı süzme yoğurdu pürüzsüz olana kadar pişirin.
  6. Pişirdiğiniz mercimeği servis tabağına alın ve üzerine yoğurdu dökün.
  7. Bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağını eritin ve üzerine 1 tatlı kaşığı salçayı alarak kavurun. 2-3 diş sarımsağı rendeleyin ve tuz ile 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyerek karıştırıp, servis tabağına aldığınız tutmaç yemeğinin üzerine dökün.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...