Tgrt Haber
28 Nisan 2021 14:55

TYT, AYT, YDT ne demek? Açılımı nedir? YKS ne zaman yapılacak?

Ülkemizde her sene YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından belirli tarihlerde tüm ülkede aynı zamanda yapılıyor. Sınav tarihleri yaklaştıkça hem sınav tarihleri hem de "TYT, AYT ve YDT"nin ne olduğunu merak edilip araştırılan konular arasında yer alıyor. Biz de bu haberimizde meraklıları için TYT, AYT, YDT'nin ne anlama geldiğini açıkladık...

TYT, AYT, YDT ne demek? Açılımı nedir? YKS ne zaman yapılacak?
TYT nedir?,AYT nedir?,YDT nedir?,ne demek? Açılımı nedir?,Ösym

ÖSYM tarafından her yıl yapılan YKS yani üniversite sınavına girmek isteyenler başvurularını 4 Şubat ve 2 Mart tarihleri aralığında yapmışlardı. Bu sene de adaylar üç oturum şeklinde sınava girecekler. Peki, YKS TYT, AYT, YDT ne demek?

İşte detaylar... 

TYT Nedir? 

TYT’nin açılımı Temel Yeterlilik Testidir. TYT’de; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır.

AYT Nedir?

TYT, AYT, YDT ne demek? Açılımı nedir?

AYT’nin açılımı Alan Yeterlilik Testleridir. AYT’de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilecektir. AYT’de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacaklardır. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabileceklerdir.

YDT Nedir?

YDT’nin açılımı Yabancı Dil Testidir. YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

YKS Ne Zaman Yapılacak?

YKS'nin 2021 ilk oturumu yani YKS 1. Oturum (TYT) 26 Haziran’da, YKS 2. Oturum (AYT) ve YKS 3. Oturum (YDT)27 Haziran 2021 tarihinde yapılacak.

ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YKS’ye girmeleri zorunludur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...