Tgrt Haber
12 Şubat 2020 11:03

UNO oyunu nedir, nasıl oynanır? UNO kuralları ve kart özellikleri

Yeni nesil bir kart oyunu olan UNO en az iki, en çok on kişi ile oynanan bir oyundur. Son zamanlarda herkesin ilgiyle oynadığı oyun hakkında “Uno oyunu nedir, nasıl oynanır? Uno oyun kuralları ve kart özellikleri nedir? Uno oyunu oynanışı nasıldır?” soruları araştırılıyor.

UNO oyunu nedir, nasıl oynanır? UNO kuralları ve kart özellikleri
uno oyunu nedir?,uno oyunu nasıl oynanır?,UNO Oyunu Nedir,Nasıl Oynanır,UNO Kuralları ve Kart Özellikleri,Bir uno destesinde kaç kart var,Uno özel kartın özellikleri,Uno el değiştirme kartı,UNO

ABD menşeili bir oyun olan Uno kart oyunu en az iki en çok on kişi ile oynanan oldukça zevkli ve eğlenceli bir oyundur. Her oyunda olduğu gibi bu oyunda da hedef herkesten önce elinizde bulunan kartları bitirmektir. Yaygın bir kart oyunu olan UNO hakkında bilmeniz gerekenleri hazırladık.

UNO OYUNU NEDİR? 

Oyunun temel kuralları ve kartların birtakım özellikleri var. Öncelikle UNO oyunun da farklı dört renk bulunuyor. Bu renkler: sarı, mavi, yeşil ve kırmızı. Toplam 108 adet kart bulunuyor.

  • Her renk kartta 0'dan 9'a kadar rakamlar bulunur. Ayrıca, bu kartların yanında herhangi bir renge sahip olmayan 8 tane daha kart vardır.
  • Çek kartı, isminden de anlaşılacağı gibi yerdeki desteden 2 kart çekileceği anlamına gelir.
  • Yön değiştir kartı ise oyunun yönünü değiştirmeye yarar.
  • El geçer kartının işlevi de kart atıldıktan sonra sıradaki oyuncuyu 1 el bekletmesidir.
  • Joker kartı atıldığında istenilen renk söylenir ve yerdeki kartın rengi değiştirilebilir.

Oyunda ilk başta kartlar karılır ve herkese 7 adet kart verilir. Kartlar dağıtıldıktan sonra yere bir ıskarta kartı açılır. Oyuna başlayanı belirlemek için herkes desteden bir kart çeker ve en büyük kartı çeken kişi oyuna başlar.

UNO oyunu nedir, nasıl oynanır? UNO kuralları ve kart özellikleri

UNO KART OYUNU ÖZELLİKLERİ NELERDİR? 

UNO kart oyununda dört farklı renkte (sarı, mavi, yeşil, kırmızı) toplam 108 kart bulunur. Her renk kartta 0'dan 9'a kadar rakamlar vardır. Diğer taraftan bu kartların yanında herhangi bir sayıya sahip olmayan 5 kart türü mevcuttur. Bunlar:

  • 2 Kart çek (dört farklı renkte ikişer adet),
  • Revors (dört farklı renkte ikişer adet),
  • Pas geç (dört farklı renkte ikişer adet),
  • Joker (4 adet),
  • 4 Kart çek & Joker (4 adet)’tir.

UNO KART OYUNUNUN OYNANIŞ ŞEKLİ

Adı sık sık gündeme gelen eğlenceli bir kart oyun olan UNO oyunu popülerliğini her geçen gün artırıyor. Arkadaşları ile evde vakit geçirmek isteyenlerin vazgeçilmezi haline gelen UNO oyunu aslında çok kolay öğrenilen bir kart oyunudur. Adım adım UNO oyunu nasıl oynanır?

  • Her oyuncu bir kart çeker; en yüksek sayıyı çeken kâğıtları dağıtır.
  • Dağıtacak kişi kartları karıştırır ve her oyuncuya 7’şer adet kâğıt dağıtır.
  • Kalan kâğıtları çekme destesi oluşturmak için masaya yüzleri aşağıya gelecek şekilde koyar.
  • Çekme destesinin en üstündeki kâğıt açılır ve ortaya atılarak ıskarta destesi oluşturulur.
  • Kâğıt dağıtanın solundaki kişi oyuna başlar.
  • Her oyuncu elindeki kartı ıskarta destesinin en üstündeki kart ile eşleştirmek zorundadır.
  • Bu eşleştirme sayıya, renge veya sembole dayalı olabilir.
  • Eğer elde ıskarta destesindeki kartla eşleşen bir kart yoksa çekme destesinden bir kart çekilmesi gerekmektedir.
  • Çekilen kartla oynanabiliyorsa, aynı turda ortaya atılabilir. Aksi takdirde sıra bir sonraki oyuncuya geçer.
  • Oyuncular kendi arasında UNO diyen oyuncunun elini tahmin edebiliyor ise oyunu bitirmemesi için yönlendirmede bulunabilirler. Örneğin bir el önce elinde kırmızı 7'li olan oyuncu elindeki kâğıtlarını başka bir oyuncu ile değiştirmek zorunda kalırsa, rakibinin elindekinin kırmızı 7'li olduğu şeklinde dahi yönlendirmede bulunabilir. Ayrıca istenirse aynı renkten iki kart atılabilir.

UNO oyunu nedir, nasıl oynanır? UNO kuralları ve kart özellikleri

UNO KARTLARININ ÖZELLİKLERİ

Kartlarla oynanan bir oyun olan UNO oynama isteyenler oyunda başarılı olabilmek için UNO kart özelliklerini iyi öğrenmesi gerekir. UNO kart özellikleri:

2 Kart Al: Bu kart ile oynanırsa bir sonraki oyuncu 2 kart çeker ve o el oynayamaz. Bu kart, sadece aynı renk veya başka bir "2 Kart Al" kartı ile eşleşmesi olursa oynanabilir. Eğer bu kart oyunun başında açılırsa, aynı kurallar uygulanır.

Yön Değiştir: Bu kart ile oynandığında oyunun yönü değişir (oyunun yönü soldan sağa ise, sağdan sola olarak değişir – ya da tersi). Bu kart, sadece aynı renk veya başka bir "Yön Değiştir" kartı eşleşmesi olursa oynanabilir. Bu kartın oyunun başında açılması durumunda, önce kâğıdı dağıtan oynar, ardından oyun sol yerine sağdan devam eder.

El Geçer: Bu kart ile oynanıldığında bir sonraki oyuncu "atlanır" (yani o el oynayamaz). Bu kart, sadece başka bir "El Geçer" kartı eşleşmesi olursa oynanabilir. Oyunun başında bir "El Geçer" kartı açılırsa, dağıtıcının solundaki oyuncu "atlanır" ve atlanan oyuncunun solundaki oyuna başlar.

Joker: Bu kart ile oynanırsa, kartın sahibi oyunda devam edilecek rengi belirleyebilir. ("Joker" kartı atılmadan önce oynanmakta olan renk dâhil). Elinizde oynayabileceğiniz başka bir kart olsa bile "Joker" kartı oynayabilirsiniz. Oyunun başında bir "Joker" kart açılırsa, dağıtıcının solundaki oyuncu oyunun rengini belirler.

4 Kart Al & Joker: Bu kart ile oynanırsa, kartın sahibi oyunda devam edilecek rengi belirleyebilir. Ayrıca kartın sahibinden sonraki oyuncu çekme destesinden 4 tane kart çeker ve o el oynama hakkını kaybeder. Ancak bu kart yalnızca elde ıskarta destesindeki renge uygun bir kâğıt yoksa oynanabilir. Eğer oyunun başında açılırsa, kart ortaya atılır ve yeni kart seçilir.

El Değiştir: Bu kart kullanıldığında kullanan kişi kendi destesini istediği desteyle değiştirebilir. Ayrıca Oyunu İstediği Renkte Devam Ettirebilir.

İçi Boş Kâğıt: Destede üç tane bulunan bu kartlara istediğiniz kuralları yazarak oynayabilirsiniz.

UNO KART OYUNU NASIL BİTER?

Evde keyifli vakit geçirmek isteyenlerin sık sık tercih ettiği UNO oyunu hakkında sorular gündeme gelmeye devam ediyor. UNO kart oyunu nasıl biter sorunun cevabı:

  1. Sondan bir önceki kartı oynanıldığında, elde tek kart kaldığının belirtilmesi için oyuncu "UNO" diye bağırması gerekir.
  2. Bir oyuncunun elinde kart kalmadığında tur biter.
  3. Puanlar yazılır ve 500 puana ulaşan oyuncu olana dek oyun tekrar eder.
  4. Çekme destesinde kâğıt kalmadığında ve oyun hala devam ediyorsa, ıskarta destesi karıştırılıp konur ve oyun devam eder.
     

UNO oyunu nedir, nasıl oynanır? UNO kuralları ve kart özellikleri

UNO OYUNUNDA KAZANMA NASILDIR?

  • 500 ve üzeri puan yapan oyuncu oyunu kazanır.

UNO KART OYUNUNDA PUANLAMA NASIL YAPILIR?

UNO oyunu oynayanların en çok takıldığı soru ise ‘’UNO oyunu puanlama nasıl yapılır?’’ oldu. Buna göre UNO oyunu puanlaması:  

Üzerinde sayı olan tüm kartlar:

Kendi değerleri (0-9 Puan)

  • 2 Kart Al: 20 Puan
  • Yön Değiştir: 20 Puan
  • El Geçer: 20 Puan
  • Joker: 50 Puan
  • 4 Kart Al & Joker: 50 Puan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...