Tgrt Haber
15 Ocak 2021 11:26

Web Geliştirici Nedir? Web Geliştirici Nasıl Olunur? Web Geliştirici Ne İş Yapar?

Web geliştiriciler günümüzde yazılım sektörünün gelişmesine de imkan sağlayan meslekler arasında yer alıyor. Zaman içerisinde daha da kıymetlenecek bu meslek, dünyanın en çekici ve yüksek maaşlı mesleği haline gelmiş durumda. Peki, "Web geliştirici nedir? Web tasarımcı nedir?, Web geliştirici nasıl olunur? Web geliştiriciler ne iş yapar?" hiç merak ettiniz mi? Eğer siz de programlama dillerine karşı ilgi duyuyor ve programlama dillerinden en az birini öğrenmek istiyorsanız bir web geliştirici (web developer) olabilirsiniz? Bu makalemizde günümüzün ve geleceğin mesleklerinden biri olan web geliştiriciliğini keşfetmeye çalışacağız... İşte tüm yönleriyle Web Geliştiriciliği...

Web Geliştirici Nedir? Web Geliştirici Nasıl Olunur? Web Geliştirici Ne İş Yapar?
Web Geliştirici Nedir?,Web Geliştirici Nasıl Olunur?,Web Geliştirici Ne İş Yapar?,Web Geliştirici Maaşları,Web Tasarımcı Nedir?,Web Tasarımcı ve Web Geliştirici Arasındaki Farklar Nelerdir?,Web Geliştirici Kimdir?,Web Geliştirici Olmak için Ne Yapm

Web geliştirme temel olarak iki alana ayrılır.

  1. Web tasarımı (frontend)
  2. Web programlama (backend).

Web Tasarımcı ve Web Geliştirici Olmak İçin Neler Gerekir? 

  • Bir PC veya Mac bilgisayar,

  • İstek, arzu ve heyecan

olması gereken şeylerdir. 

Bu arada web tasarımı ile web geliştirme ikilisi birbirine çok karıştırılmakta. Her ne kadar iki alan bir bütün içinde çalışıyor olsalar da çalışma alanları ve kullandıkları programlar birbirinden tamamen farklıdır.  

Web Geliştirici Nedir? Web Geliştirici Nasıl Olunur? Web Geliştirici Ne İş Yapar?

Web Tasarımcı Nedir?

Herhangi bir web sayfasının veya bir web sitesinin düzenini oluşturan tasarımcılar web sitelerinin görsel düzeninin tasarımından sorumlu kişilerdir. Daha çok tasarımcılar web sayfasının renk düzenlemesinden, dizgisine, konumsal bağlantılardan kullanıcı deneyimine kadar tüm kavramları dikkate alarak oluşturulan web sayfasının tasarımını yaparlar. 

Web Tasarımcı Nedir

Tasarım yapmak sanıldığı gibi kolay değildir elbette. Öncelikle web tasarımcılarının grafik tasarımdan çok iyi anlaması gerekir. İşte tasarımcılar alanını belirledikleri tarlanın içinde tohum da dahil ekilmesi gereken ve yapılması gereken tüm düzenlemeleri yaparak hasat toplama, sevk etme aşamasına kadar web geliştiriciye işi devir ederler. 

Yani sizin herhangi bir web sitesinde görmüş olduğunuz tüm görselleri yapıp daha sonra onun bir prototipini yaparak tasarımın altında kodların çalışması için web tasarımcıya işi havale ederler.  

Günümüzde web tasarımcılarının kullandığı en yaygın araçlar: "Photoshop, Illustrator ve Sketch" gibi  uygulamalardır. Daha sonra prototip için UXPin veya Mockplus gibi araçlar tercih edilir.

Web Geliştirici Nedir?

Web geliştiriciler tasarımcının yapmış olduğu sayfanın altına kod yazarak onu haraketlendiren ve işlevsel hale getiren kişilerdir. Web geliştiricilerin kodlama yapabilmesi için bir kaç yönetim aracına ihtiyaç duyarlar.

Web geliştirici Nedir?

İşte en sık kullandığı kaynak kodu yönetim araçları ise: SVN, CVS, Git vb. iken IDE: WebStorm, Sublime, VS Code vb.; ön uç geliştirme teknolojisinde ise HTML, JavaScript, CSS ve benzeri araçları kullanırlar.

Web Tasarımcı ve Web Geliştirici Arasındaki Farklar Nelerdir?

Genellikle, web tasarımı ve web geliştirme alanları birbirine karıştırılır. Her ne kadar bir web sitesinin yapımında birbiriyle aralarında bağlantı olsa da iş yapma noktasında birbirlerinden tamamen farklı alanlarda çalışırlar.

Web Tasarımcı ve Web Geliştirici Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kısaca arasındaki farklara bakacak olursak:

  • Bir web sitesinin görsel veya estetik yönünü tasarımcılar yapar.
  • Bir sitenin görünmez tasarımı dediğimiz kodlama kısmını web geliştiriciler yaparlar.
  • Web arayüzü ilk başta web tasarımcıları tarafından onu geliştirip görüntüyü işlevsel hale dönüştürmekten web geliştiriciler sorumludur.
  • Web tasarımcının silahı yaptığı portföyleridir.
  • Web geliştiricinin kod yazmaktaki işlediği yol.
  • İşin estetik kısmı yani sanatsal tarafıyla tasarımcılar, kodlama tarafıyla geliştiriciler ilgilenir.
  • Her iki alanda uğraşan kişi biraz kodlama, biraz da tasarımdan anlar ve kullandıkları araçları kısmende olsa tanır.
  • Tasarımcı ve Geliştirici bir elmanın yarısı gibidirler, birleşince elma olurlar.
  • Web tasarımcılarının ve web geliştiricinin nihai hedefi müşterinin istediği en güzel web sayfasını yapmaktadır.
  • Tasarımcı son kullanıcının site veya web uygulamasında gezinme sürecini nasıl görüntüleyeceğini belirleyen kişidir.
  • Web geliştiricilerinin mükemmel kod yazma teknolojisiyle siteyi geliştirmeleri için, estetik bakış açısına da sahip olmaları gerekir.
  • Tasarımcının işi fonksiyon prototipini veya görsel efekt şemasını elde etmektir. 
  • Web geliştiricisi, müşterinin istediği web sayfasını nasıl gerçekleştirebileceğine tasarımcıdan daha fazla odaklanır.
  • Web tasarımcıları kodlamayı, web geliştiricileri de tasarımcıyı anlamaya ve daha iyi bir şekilde işbirliği yaparak işi nihayete kavuştururlar.
  • Her ikisi de internetin geliştirilmesinde vazgeçilmez kişilerdir. 

Web Geliştirici Olmak için Ne Yapmalıyız?

Her hangi bir teknik bilgi öğrenmeye başlamadan önce ilk yapılması gereken bir web geliştiricinin (web developer) kendini hangi konularda geliştirmesi gerektiğini iyi bilmesidir. Çünkü başta ne öğrenmemiz gerektiğini bilmeden başlamak onca zamanımızı boşa harcamamıza eden olur. 

Genelde yapılan yanlış internetten düzensiz olarak çalışmaya başlamaktır. Çünkü; çoğu zaman birbirinin eş değeri araçları öğrenmeye çalışmamız bize büyük zaman kaybettirecektir ve bu zaman kaybından başka konuya karışık düzensiz bir şekilde girmek bu alanın çok zor olduğu hissine kapılmamıza neden olur ki , bu büyük bir yanılgıdır. Zaten bu kursu hazırlamamdaki en büyük neden bu işe hevesli ancak bu işe nereden başlamalıyım ya da neler öğrenmeliyim gibi konuları açıklığa kavuşturmaktır.

Bir web geliştirici olmak başta zor ve karışık gözüksede planlı ve zamana yayarak çalışmak bu sürecin oldukça kolay olduğunu gösterecektir.

Peki Bir Web Geliştirici Neler Öğrenmelidir?

Tasarım noktasından bakıldığında bilinmesi gereken bir kaç program vardır. Bunlar da sırasıyla:

  • Html,
  • Css
  • Javascript

konularıdır.

Bunlar web tasarım için en temel bilinmesi gereken konular arasında yer alır.

Peki Bir Web Geliştirici Neler Öğrenmelidir?

İlk başta her ne kadar Javascipt bilmenize gerek yok gibi görünse de sitenin daha sonra geliştirilmesi için bu konuyu da bilmeniz gerekir. Yoksa bir şirketin tanıtım yaptığı web sitesi için "html ve css" bilginiz olması o siteyi tasarımlamanıza yeterli olacaktır.

Burada tasarımı hızlandırmak ve etkin kullanmak için hazır css kütüphanelerini bilmemiz yeterli olacaktır. Böylece hazır css kütüphanelerinden en popülerleri olan "Bootstrap ve Material" kütüphanelerini kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Frontend'ın popüler hale gelmesinin nedeni Javascript'dir. Html ve css tasarım yapmanız için yeterli görünse de tasarımı dinamikleştiren esas şey Javascript'tir. Örneğin açılır bir popup kutusu Javascript bilmenizi gerektirir. Popüler Javascript kütüphanelerinden; "Jquery,​ Angular, React, VueJs, KnockoutJs" vb. kütüphanelerini bilmek de size büyük zaman kazandırır.

Programlama dili olarak baktığımızda bir çok alternatif bulunuyor. Bu alternatiflerden en popülerler olanı ise: 

Asp.net, Php, Java, Python, NodeJs gibi yazılım veya programlama dilleridir. Bu alternatiflerden doğru olanı seçmek için bazı kriterler olsa da bunlar beklentilerle yapılacak işler arasında değişim gösterilmesine sebep olabilir. Örneğin; bir X firmaya bağlı kalmadan freelancer olarak kendi kendinize çalışıyor iseniz bu durumda hangi web programlama türünü öğrenmeniz aslına bakarsanız önemli değil çünkü bir web sitesinin yapımında hangi web programlama türünün kullanıldığı müşterinizi pek ilgilendirmez çünkü müşteri için önemli olan bir web sitesinin düzgün çalışmasıdır.

Ancak bir alışveriş sitesi veya farklı bir programlama dilli kullanılarak yapılan bir web sitesinde sizin bildiğiniz yazılım dili ile onların kullanmış olduğu yazılım dili ve programlama şekli farklılık gösterebilir. Burada siz kendinizi hangi web programlama türünde rahat çalışacaksanız ona yönelmenizde fayda olur diye düşünüyoruz.

Peki bu Web Programlama Dilleri Nelerdir?

Programlama dilleri arasında dünyada en popüler web programlama dilleri:

Peki bu Web Programlama Dilleri Nelerdir ?

  • Asp.net,
  • Php,
  • Java,
  • Python,
  • NodeJs

gibi yazılım ve programlama dilleridir. Ülkemizde son dönemlerde en çok kullanılan yazılım dili ise Python'dur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...