Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Ağustos 2018 16:13

Yanığa ne iyi gelir evde yanık tedavisi

Yanığa ne iyi gelir? Ani bir yanık karşısında neler yapmalıyız? Aslında yanık deride oluşan bir tahribattır. Kaynar su dökülmesi, elektrik yanığı, soba, ateş gibi durumlarla karşı karşıya kalınması vücutta yanıklara sebep olabilir.

Yanığa ne iyi gelir evde yanık tedavisi
yanık

Yaşantımız içerisinde küçük bir dalgınlık veya bir kaza sonucu hafif veya ciddi sonuçlar doğurabilecek yanıklarla karşılaşabiliriz. Peki, yanığa ne iyi gelir? Ani bir yanık karşısında neler yapmalıyız? Aslında yanık deride oluşan bir tahribattır. Kaynar su dökülmesi, elektrik yanığı, soba, ateş gibi durumlarla karşı karşıya kalınması vücutta yanıklara sebep olabilir. Eğer kendi imkânlarımızla evde uygulanabilecek yöntemlerle çözülecek kadar basit bir yanıksa endişe etmeye gerek yok. Ama ağır bir yanık söz konusuysa acil hiç vakit kaybetmeden bir doktora gitmenizde fayda var.

Deri yanıkları 1’den 4’e kadar sınıflandırılır.

  • 1.Derece yanıklar hafif kızarıklık şeklinde olan yanıklardır. Çabuk toparlanır hasar bırakmayan yanıklardır.
  • 2.Derece yanıklar genellikle derinin su toplaması şeklinde devam eden yanıklardır. Ağrılı bir süreç olabilir fakat iz bırakmayan geçici yanıklardır.
  • 3.Derece yanıklarda derinin bütün katmanları oluşan yanıktan etkilenmektedir ve sinirlere zarar verebilmektedir.
  • 4.Derece yanıklar ise en ileri boyuttaki yanık derecesidir. Deri artık tamamen tahribat ve hasar görmüştür.

Çok ileri dereceli olmayan yanıkları evde bulunan malzemeler ile geçirmeniz mümkün.

  • Bunlardan ilki hem yanık acısını almada hem de iz kalmasını önlemeye yarayan yumurta akı yanık tedavisi dir. Yumurta akını güzelce çırpıp yanık bölgeye uygulamanız yeterli olacaktır. Patateste yanığın iz bırakmadan geçmesi için kullanılan etkili bir yöntemdir.
  • Faydası saymakla bitmeyen zeytinyağı derinin gerilmesini engeller ve yumuşatır. Buda yanıkların kolay iyileşmesini sağlar. Bu sebeple yanık tedavisinde zeytinyağı kullanmanız faydalı olacaktır.
  • Eczanelerde yanık ve yara kremi olarak satılan silverdin krem yanık tedavilerine bire birçok etkili bir kremdir. Evinizde hazırda mutlaka elinizin altında bulunması gereken bu kremi temin etmenizde fayda var.
  • Aloe Vera bitkisi içeriğinde bulunan adeta doku yenileyici oldukça faydalı maddeler sayesinde yanıkları iyileştirme konusunda oldukça etkilidir. İster jel şeklinde isterseniz de bitkisinden faydalanarak yaralı bölgeye uygulayabilirsiniz.
  • Sirke yanığın mikrop kapmasını engellemek için kullanabileceğiniz gibi soğuk sirkeyi bir beze dökerek uygulamanız yanığa bağlı oluşan yanma hissinin azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Siyah çay da yanığın sebep olduğu yanık hissini azaltarak tahriş olmasını engellemektedir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...