Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 May 2019 17:22 - Güncelleme : 21 Şubat 2023 15:54

Yemek Yedikten Sonra Mide Bulantısı ve Kusma Neden Olur? Kusmaya Ne İyi Gelir?

Yemekten sonra mide bulantısı, kusma gibi şikayetler genel olarak yenilen çok yağlı yemekler ve gıda zehirlenmesinden kaynaklı olması mümkündür. Bu makalemizde “yemekten sonra mide bulantısı, yemekten sonra mide bulantısı ve kusma neden olur? Kusmaya ne iyi gelir?, Mide bulantısı veya kusma için hangi doktora başvurulur” gibi merak edilen soruların cevaplarını okuyabilirsiniz.

Yemek Yedikten Sonra Mide Bulantısı ve Kusma Neden Olur? Kusmaya Ne İyi Gelir?
Yemekten Sonra Mide Bulantısı,Yemek Yedikten Sonra Mide Bulantısı Mide Bulantısı ve Kusma Neden Olur?,? Kusmaya Ne İyi Gelir?

Yemekten sonra mide bulantısı ve kusma bir hastalık ya da vücut sağlığının bozulduğunun bir belirtisi olabilir. Mide bulantısına ve kusmaya sebep olan asıl hastalığın ne olduğunun teşhisi bir doktor tarafından yapılmalı ve tedavisi geciktirilmeden yapılmalıdır. 

Gelin yemekten sonra mide bulantısının sebeplerine ve tedavi yöntemlerine hep birlikte bir göz atalım. 

Yemekten Sonra Mide Bulantısı, Yemek Yedikten Sonra Mide Bulantısı Mide Bulantısı ve Kusma Neden Olur? Kusmaya Ne İyi Gelir?

Mide Bulantısı ve Kusma Neden Olur Sebepleri Nelerdir?

Mide bulantısı ve kusma bir hastalık ya da sorunun belirtileridir. Mide bulantısı midenin kendi kendini boşaltmak istemesi hissidir. Diğer yandan kusma ya da istifra midenin şiddetli bir biçimde boşalması anlamına gelir. “Öğürme” kavramı ise midede çıkarılacak hiçbir şey yokken, yalnızca temiz salgıların istifra edildiği bir episoddur. Kusma, midenin kendisini ösopagusun (ağızla mideyi birbirine bağlayan boru, yemek borusu) alt kısmına doğru, içinde bulunan yiyecekleri ve salgıları çıkarmaya zorlayarak neredeyse alt üst olması durumudur.

Mideyi üşütmek

“Mide virüsü” olarak da bilinen mide üşütmesi bulantı, kusma ve ishal gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca mide üşütmesi yüksek ateş, titreme ve vücut ağrılarına da neden olabilir. Mide üşütmesine virüssel bir enfeksiyon neden olur ve mide üşütmesi tedavisinde midenin fazla yorulmaması için hafif yiyeceklerle beslenmek önerilir.

Yemek Yedikten Sonra Mide Bulantısı ve Kusma Neden Olur? Kusmaya Ne İyi Gelir?

Enfeksiyonlar

Sık görülen bir virüs ya da farklı bir enfeksiyon türü olsun, mide yanmasına neden olan şeyler genellikle enfeksiyonlardır. Mide bulantısı ve kusmayla ilişkilendirilen krampsı üst karın ağrıları da enfeksiyonlara eşlik edebilmektedir. Bunun yanı sıra enfeksiyonlarla birlikte ateş ve üşüme de görülebilir. Norovirüsler ve rotovirüs de sık görüle viral enfeksiyonlar arasında sayılmaktadır. Helikobakter ailesinden (H. Pylori gibi) bakterinin neden olduğu enfeksiyon da bulaşıcı ajan olabilmektedir.

Diyabet (şeker hastalığı)

Şeker hastalığı olan insanlarda midenin düzgün bir şekilde boşaltım yapamadığı ve muhtemelen, hastalığın komplikasyonlarından biri olan genelleşmiş nöropatiye (vücuttaki sinirlerin beyinle uygun sinyal alış verişinin olmaması) bağlı olan gastroparezi nedeniyle mide bulantısı görülebilmektedir. Ayrıca vücuttaki şeker ve insülin dengesi bozulduğundan şeker hastalarının kan şeker oranları düşük (hipoglisemi) ya da yüksek (hiperglisemi) olduğunda da mide bulantısı ve kusma görülebilmektedir.

Farklı Hastalık ya da rahatsızlıklar

Karın içi organlarıyla ilgili hastalıkların birçoğu mide bulantısı ve kusmaya neden olabilmektedir. Bu hastalıkların arasında hepatit, safra kesesi hastalığı, pankreas iltihabı, Crohn hastalığı, (böbrek taşı, böbrek yetmezliği ya da böbrek iltihabı gibi) böbrek hastalıkları gibi sindirim sistemi organları hastalıklar da sayılabilmektedir.

Gıda zehirlenmesi

Yediğiniz gıdalardan dolayı gıda zehirlenmesine neden olan bakteri toksinleri kusmaya neden olabilir. Gıda zehirlenmesine neden olan bu tür bakteri toksinleri genellikle hazır gıdalardan ve tüketim tarihi geçmiş gıdalardan vücudunuza alınır. Toksin vücudunuza girdikten sonra belirtiler birkaç saat içinde başlayabilir. Gıda zehirlenmesinin belirtileri kusma, bulantı ve karın ağrısıdır. Gıda zehirlenmesi vakalarının çoğu hafiftir ve birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazı aşırı durumlarda ciddi sorunlara ve hatta ölüme bile neden olabilir.

İlaçlar

İlaçlar birçok yan etkiye sahiptirler. İlaçların bir yan etkisi de kusmadır. Kanser hastalarının çoğu kemoterapiye bağlı kusma ve bulantı gibi mide rahatsızlıkları yaşarlar. Bazı ağrı kesicilerde kusmaya neden olabilir.

Yemek Yedikten Sonra Mide Bulantısı ve Kusma Neden Olur? Kusmaya Ne İyi Gelir?

Gebelik

Gebeliğin erken dönemlerinde kusma, oldukça kötü ve zorlayıcı bir etkiye sahiptir. Gebelik döneminde kusmak vücudunuzda gebelik dolayısıyla meydana gelen değişikliklerden kaynaklanır. Gebelik döneminde sabah bulantıları zaman geçtikçe azalacak ve en sonunda kaybolacaktır. Ancak bazı kadınlarda sabah bulantıları gebelik süresince devam edebilir.

Yeme bozuklukları

Bulimia (olağan dışı miktarlarda yemek tüketimi ve bilinçli dışa atım yöntemlerini içeren bir rahatsızlık) hastaları psikiyatrik rahatsızlıklarının bir parçası olarak bilinçli bir şekilde kendilerini kustururlar.

Kafa travması

Kafa bölgesinden herhangi bir yaralanmada veya darbede kafanız içinde basınç artışı kusmaya neden olabilir. Ayrıca baş travmaları baş dönmesine de neden olabilir.

Stres ve anksiyete

Bazı insanlar çok fazla stres ve anksiyete nedeniyle kusma sorunu yaşayabilirler.

Mide Bulantısında Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Belirtiler 24 saatten fazla sürüyorsa, teşhis belirsizse, aşırı sıvı kaybından şüphe ediliyorsa ya da hastayı daha da hassas duruma sokan bir hastalık söz konusuysa, tıbbi yardım derhal aranmalıdır. Ayrıca mide bulantısı ve kusma, ateş, ağrı, ağızdan kan gelmesi ya da dışkıda kan izlerinin bulunması gibi durumlarla birlikte görülüyorsa zaman kaybetmeden doktorunuzu aramanız gerekir.

Mide Bulantısı ve Kusma Nasıl Tedavi Edilir?

Mide tedavisi süresinde mideyi dinlendirmek iyidir fakat bir taraftan da sıvı kaybı yaşamamak da önemlidir. Bu sebeple hastalığın ilk 24 saatinde yalnızca sıvı tüketilmeli, daha sonrasında ise beslenme biçimi midenin rahatsız olmayacağı bir biçimde düzenlemelidir. Aldığınız temiz su, çorbalar, sulu meyveler, midenizi rahatlatacak, sıvı kaybı yaşamamanızı sağlayacaktır

Mide bulantısı esnasında kusma episodları esnasında süt ve süt ürünlerinden uzak durmalısınız. Sütün sindirilmesini sağlayan enzim mide astarının hücrelerinde bulunur, bu yüzden kusma episodları esnasında mideniz süte oldukça duyarlı olacaktır. Diğer taraftan sütün şişkinlik, karın ağrısı ve ishale neden olabilir. Kişi kendini daha iyi hissetmeye başladıkça alınan besinlere yenilerini ekleyebilirsiniz, ancak sağlık uzmanları hastaların daha çok muz, elma püresi, pilav ya da tost gibi daha tatsız ve kokusuz yiyeceklere yönelmelerini tavsiye etmektedirler. Özellikle mide soğukluğuna nane ve limon kubuğu çok iyi gelmektedir. 

Yemek Yedikten Sonra Mide Bulantısı ve Kusma Neden Olur? Kusmaya Ne İyi Gelir?

Mide Bulantısını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

– Gün içinde öğünlerde azar azar yiyin.

– Yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin.

– Mideyi yoracak sindirilmesi zor besinleri tercih etmeyin.

– Yemeği koklamayın. Çok sıcak veya çok soğuk yemekleri değil, ılık oda  sıcaklığında bozulmamış besinleri tüketin.

– Yemek yedikten uzanıp dinlenin.

Kusmamak İçin Ne Yapılabilir?

– Tatlı içecekler içmek mide bulantısının kusmayla sonuçlanmasını önleyebilir.
– Başınız dik bir şekilde oturun.
– Çocuklarınızın yemek yerken oyun oynamasına izin vermeyin.
– Çocuklarınızı arabanın önüne dönecek şekilde oturtun. Hızlı hareketleri tersten izlemek mide bulantısını daha kötü hale getirebilir.

Mide Bulantısı İçin Hangi Doktara Gidilir?

Mide bulantısı, kusma gibi problemlerin nedenlerinin araştırılması, teşhis ve tedavi edilmesi için hastanelerin gastroenteroloji (Mide bağırsaklar ve karaciğer hastalıkları ile ilgilenen alan) bölümüne başvurulması gerekmektedir.

Sağlıklı günler diliyoruz...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...