Tgrt Haber
24 Temmuz 2019 18:02

Yeni Doğan Bebek / Yeni Doğan Bebeklerin Bakımı Nasıl Olmalıdır? / Yeni Doğan Bebekler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Anne karnında dokuz ay on günlük misafirlikten sonra dünyaya gelen bebeği, kucağına alan annelerin hangi duyguyu yaşadıklarını ne bilebilmenin, ne de anlayabilmenin sanıyoruz mümkünü yoktur. Bir anne: heyecan, korku, mutluluk, endişe, kaygı, üzüntü, sevinç, neşe gibi birçok zıt kavramı aynı anda yüreğine sığdırıp onunla yaşayabilir. İşte bu makalemizde tüm anne ve anne adaylarını ilgilendiren “Yeni doğan bebekler, yeni doğan bebek bakımları, yeni doğan bebek bakımının püf noktaları, bebek bakımında pratik çözümler, yeni doğan bebeğin beslenmesi, yeni doğan bebek emzirme zamanları nelerdir” gibi aklınıza takılan birçok soruya cevaplar bulacaksınız..

Yeni Doğan Bebek / Yeni Doğan Bebeklerin Bakımı Nasıl Olmalıdır? / Yeni Doğan Bebekler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
yeni doğan bebek,yeni doğan bebeklerin bakımı,yeni doğan bebek bakımının püf noktaları,bebek bakımında pratik çözümler,yeni doğan bebeğin beslenmesi,yeni doğan bebek emzirme zamanları,Yeni Doğan Bebekler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kucağınıza aldığınızda burnunuza mis gibi kokusu gelen ve o kokuyu ciğerlerinize kadar çektiğiniz Canpareniz, yavrunuzu bu dünyanın zorlu şartlarına hazırlamaya hazır mısınız? Yeni doğan bebeğinize bakmak için yeterli bilgiye sahip misiniz acaba? Bebeğinizi nasıl besleyeceksiniz? Ne zaman emzireceksiniz? Sancısı olduğunda ne yapacaksınız? Altını nasıl değiştireceksiniz? Gazını nasıl çıkartacaksınız? Yeni doğan bebeklerin temel bakımı hakkında derlediğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Hadi bilinçlenmeye başlayıp bebeğinizle evinizde geçireceğiniz bu ilk günleri keyifli, huzurlu, mutlu ve sevinçli geçmisini sağlayalım.. 

Yeni Doğan Bebek / Yeni Doğan Bebeklerin Bakımı Nasıl Olmalıdır? / Yeni Doğan Bebekler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yeni Doğan Bebek Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tıp öyle bir ilerlesin ki artık bir adım daha ilerlese aşağı düşeceği duruma da gelse, bebek sahibi olmanın tarifini bize açıklayamaz. Çünkü, bebek sahibi olmak, Allah Teâla’nın kadınlara bir lütfu, izzet ve ikramıdır. Bu duygunun ne kadar güçlü olduğunu sanıyorum bir anneden daha kimse bilemez, anlayamaz… Bu yazıl vesilesiyle Allah Teâlâ dünyaya gelen tüm bebeklerin ve ebeveynlerin sağlıklı, mutlu, huzurlu bir ömürle hep birlikte ömrünü sürdürmesini diliyoruz.

Sizler için madde madde sıraladığımız bebek bakımlarını dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bu bilgiler hayat kurtarır, moral düzeltir, sakinleştirir ve içinizi rahatlatır..

Yeni Doğan Bebek / Yeni Doğan Bebeklerin Bakımı Nasıl Olmalıdır? / Yeni Doğan Bebekler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kıymetli, hürmetli, merhametli, şefkatli anneler:

  • Hiçbir hayvansal süt, anne sütünün yerini tutamaz. Bu nedenle anne sütünün bebeğiniz için en mükemmel bir gıda olduğunu unutmayın.
  • Doğumdan sonra kucağınıza aldığınızda bebeğinizin teninde gördüğünüz o sarımtırak rengin tekrar pembeye dönmesi için ağız sütü denilen ve bebek için bir nevi ilk aşı olan anne sütünden başka hiçbir şey hızlıca iyileştiremez.
  • Bebeğin annesini emmesi ile anne ile bebek arasında duygusal olarak güçlü bir bağ kurulur.
  • Annesini emen bir bebek karşılaşacağı hastalıklara karşı zırhını giymiş demektir.
  • Annesini emen bebek kolay kolay ishal olmaz.
  • Emziren annelerde doğum sonrası kanama meydana gelmez.
  • Emziren annelerde meme kanseri ve yumurtalık kanseri riski azalır.
  • Diğer taraftan annesini doya doya emen bebek ailesine de ekonomik katkıda bulunur. Bu yüzden doğumdan yarım saat sonra hatta mümkün en kısa zamanda bebeğinizin memeyi bulmasını ve emmesini sağlayın.
  • Bebeğinizi emzirirken hem sağ hem de sol göğüsten eşit miktarlarda emzirmeye özen gösterin. Böylece sütün damarlarda kalıp iltihap yapmasını önlemiş olursunuz.
  • Bebeğiniz altı aylık olana kadar anne sütünden başka bir şey vermenize gerek yok. Çünkü, anne süttünde su da dahil olmak üzere her türlü gıda bulunduğu için ek gıdaya ihtiyaç duymaz.
  • İlk 6 aylıktan sonra ki 2 yaşına gelinceye kadar ise bebeğe anne sütü ile birlikte ek gıda verebilirsiniz.
  • Bebeğinize plastik (yalancı) meme, şekerli su ve biberon mümkünse vermeyiniz.
  • Anne ne tüketirse unutmayın ki bebekde annenin beslendiği gıdaları bünyesine alır. Bu yüzden anneler lütfen dikkatli beslenin, özellikle lohusalık döneminde bol sulu gıdalar tüketmeye çok özen gösterin.
  • Bebekler doğduğunda vücudu çok küçük olur. Bu sebeple minicik ağzıyla gözleri yumuk bir şekilde anne memesini kokuyla bulup emmeye çalışır. Şayet annenin göğüs uçları, çökük ya da küçük ise bu bebeğin memeyi bulamamasını ve karnını doyurmasını engeller. Böyle bir durumda annenin zeytinyağı ile meme uçlarına masaj yapması küçüklüğü ve çöküklüğü önlemenize yardımcı olur.
  • Yeni doğan bebeğin göbeği 1, 2 hafta içinde kendiliğinden düşer. Bebeğimin göbeği ne zaman düşer diye endişe etmeyin. Sadece bebeğinizin göbeğini temiz tutun yeter.
  • Bebekler emmeye başladıktan ilk 2 veya 3 hafta içinde anneden aldıkları besinlerle göğüslerinde büyüme meydana gelir. Ve bu durum bir süre sonra tekrar kendiliğinden eski haline gelir. Bu durumlarda bebeğin göğsü büyüdü diye endişe etmeyin. Masaj yaparak bebeğin göksünün iltihaplanmasına sebep olabilirsiniz.
  • Kız bebekler doğumdan sonra anneden geçen bazı hormonlar yüzünden hazinesinden beyaz renkte akıntı veya kanama yaşayabilir. Yine böyle bir durumda endişe etmeyiniz. 
  • Bebeğiniz, doğduktan sonra sağlık ocakları takibe alacaktır. Bu sebeple aile hekiminize de yavrunuzu düzenli olarak kontrole mutlaka götürünüz. 
  • Şayet bebek, 1 günde altını 5-6 defa ıslatıyor, 1-2 defa dışkı çıkartıyor ve ayda en az 500 gram ile 600 gram arasında kilo alıyorsa anne sütü bebeğiniz için yeterli seviyede demektir.

Yeni Doğan Bebek / Yeni Doğan Bebeklerin Bakımı Nasıl Olmalıdır? / Yeni Doğan Bebekler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yeni doğum yapan anneler çok şüpheci olurlar. Halk dilinde ehvam denilen bu hastalığa bilinçli bir anne asla düşmez. Şayet aklınıza birşey takılırsa aile hekiminden iyi danışman bulmanız mümkün değildir. Kulaktan dolma bilgilerle çocuğunuz ve sizin için önerilen gıda, içecek, ilaç gibi şeyleri asla kullanmayın!!! Asla böyle şeylere de itibar etmeyin!

Bebeğinizin sağlıklı büyümesi için annenin bebeğinin gören gözü, işiten kulağı, düşünen aklı olduğunu unutmayın.

Allah tüm annelere çocuklarının çocuklarını büyütmeyi nasip etsin. 

Sağlıcakla Kalınız...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...