Tgrt Haber
17 Şubat 2021 16:28

Yenidoğan Bebek Emzirme Teknikleri Bebeğinizi Nasıl Emzirmelisiniz?

Yenidoğmuş bebeğini kucağına şefkatle saran annelerin ilk heyecanı da yavrusunun kendisini emmesidir... Bu yüzden annenin muhatap olduğu ilk soru ise; "Bebeğiniz emiyor mu?" sorusudur... Bebek ve anne arasındaki o muhteşem bağın startı hiç kuşkusuz yenidoğan bebeğin annesinin ikram ettiği o sütü emip karnının doyduğundan emin olduğu o andır... Bu durumu ne kelimelere dökebiliyoruz, ne de o heyecanı sizlere yansıtabiliyoruz ancak biz bu makalemizde yenidoğan bebeklerin emzirme tekniklerinden, bebeğinizi nasıl emzirmeniz gerektiğinden kısa da olsa bahsetmek istiyoruz. Çünkü bebek emzirmek öyle sanıldığı gibi çok kolay bir iş değildir. İşte tüm detaylar haberimizde...

Yenidoğan Bebek Emzirme Teknikleri Bebeğinizi Nasıl Emzirmelisiniz?
Yenidoğan Bebek Emzirme Teknikleri,Bebeğinizi Nasıl Emzirmelisiniz?,Emzirme,Anne sütü,Bebek emzirme süresi,Yenidoğan emzirme,bebek emzirme nasıl yapılır,bebek emzirme süreleri

Yenidoğan bebekler için beslenmedeki öncelik elbette anne sütüdür. Anne sütünü bebeğe verirken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Öncelikle bebeğiniz doğduktan sonra ilk yarım saat içinde sütün gelmesini beklemeden ve şekerli su vermeden mutlaka bebeğe kolostrum denen ilk sütü vermelisiniz. İlk 48 saat içinde sık emzirmek sütün yeterliliği açısından önemlidir. Sık emmeye bağlı olarak süt bezleri çalışır ve süt üretiminde artış olur. Bu yüzden sütünüz gelmemiş olsa bile sık emzirmeye devam etmeniz gerekir.

Yenidoğan Bebek Emzirme Teknikleri Bebeğinizi Nasıl Emzirmelisiniz?

  • Bebeğin ilk emdiği anne sütü protein bakımından oldukça zengin mineral ve vitaminler içerir ve bu süt bebeğin bulaşıcı tüm hastalıklara karşı yüksek miktarda antikor taşır. Sütün rengi, kıvamı sarımsıdır. İşte bu kolostrum bebek emdikçe normal anne sütüne dönüşür. 
  • Aslında kolostrum annenin hamilelik döneminin 7. ayında sağılabilir bir kıvamdadır. Bu aylarda anne adayı memenin başındaki koyu renkli kısıma, parmaklarıyla kısa yaparak sağım yapabilir. Bu süt kanallarının açılmasına yardımcı olur. 

Yenidoğan Bebek Emzirme Teknikleri Bebeğinizi Nasıl Emzirmelisiniz?

  • Annenin bebeğini emzirmeden önce ilk yapması gereken şey ellerini yıkamasıdır. Daha sonra kaynamış suya batırılmış bir pamukla meme başlarının silinmesi, bebek emzirilirken dik bir pozisyonda kucağa alarak emzirilmesi oldukça önemlidir. Bu arada meme başını bebeğiniz gözleri kapalı olduğu için bulamayacaktır. Bu durumda bebeğin yanağına meme başınızı değdirmeniz bebeğinize yardımcı olacaktır. Zaten bebek burada içgüdüsel olarak memenize yönelecek ve açıktığı için de emmek isteyecektir.
  • Yani, bebeğin meme başını çevresindeki koyu renkli kısımla (ayla) birlikte, meme ucunu ağzına almasını sağlamanız yeterli olacaktır. Bebek bu kısma dudaklarıyla bastırdıkça meme başından süt gelmesi de kolaylaşacaktır. Eğer bebek sadece meme ucunu emerse yeterli süt alamayacaktır. 
  • Bu aşamaları geçtikten sonra karnı doyan bebeğin gaz sancılarını engellemek, önemli meselelerden bir diğeridir. Bunun için bebeğin emerken hava yutmasını en aza indirmek gerekir. Emzirirken bebeğinizi mümkün olduğu kadar yere dik tutmaya çalışın ve gazını çıkarmak için başını omzunuza dayayıp yine dik bir pozisyonda sırtına hafif hafif vurun. Bu gazın çıkması için yeterli olacaktır. Bebeğin yuttuğu havayla beraber emdiği bir kısım sütte geri çıkabilir. Bu yüzden omuzunuza önceden temiz bir peçete yada mendil koymanız yararlı olur. Bu işlemi 15-20 dakika sürdürmeniz gerekir.

Yenidoğan Bebek Emzirme Teknikleri Bebeğinizi Nasıl Emzirmelisiniz?

  • Bebeğin çıkaracağı fazla süt ya da tükürük salgısının nefes borusuna kaçmasını önlemek için, bebeğinizi yan yatırmaya özen göstermeniz yeterli olacaktır.
  • Anne sütü ile beslenen ve sağlıklı bir bebeğe ilk üç ayda anne sütü dışında ayrıca su verme gereği yoktur. Fakat kemik ve diş gelişimi için beslenmeye D vitamini eklemeniz gerekir..
  • Süt üretiminin sağlanması için, uyarılması gerekir. Bunun için özellikle başlangıçta bebeğinizin her öğünde her iki memeden de emmesi gerekir.Bir sonraki emzirme öğününde son emzirmede bıraktığınız meme ile başlayın. İlk zamanlarda emzirme süresi her göğüs için 3-5 dakika olabilir. Bebeğin emme gücü arttıkça bu süre 10-15 dakikaya uzar. 15 dakika bir göğüs, 15 dakika diğer göğüs şeklinde 30 dakikalık bir emzirme süresi bebek için yeterli beslenmeyi sağlar.

Yenidoğan Bebek Emzirme Teknikleri Bebeğinizi Nasıl Emzirmelisiniz?

  • Bebek emzirilirken hem beslenir hemde psikolojik doyuma ulaşır. Bu yüzden bebeğin her ağlayışında ve istediğinde emzirmelisiniz.
  • Göğüs temizliğine özen gösterin. Göğüs temizliği ve bakımı için kaynatılmış ılık suyla ıslatılmış pamukla silmek yeterlidir. Emzirmeden sonra meme başlarınızı dikkatle kurulayın ve sütyeninizin içine temiz bir bez yada göğüs pedi yerleştirerek kuru kalmalarına itina edin. Sızan sütle nemlenir nemlenmez bezi veya pedi değiştirin. Emzirmenin sonunda göğüs ucu sıkılarak çıkan sütün meme başı veya etrafına sürülerek bırakılması göğsün yumuşak kalmasına yardımcı olur.
  • Emzirme sırasında bebekler genelde uykuya dalarlar. Göğüs değiştirme sırasında hafif uyarılarla uyandırarak diğer göğüsü de emmesini sağlayın.
  • Emzirme döneminde de, tıpkı hamilelik dönemizde olduğu gibi doktorunuza danışmadan ilaç kesinlikle kullanmamalısınız. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...