Tgrt Haber
25 Eylül 2022 03:12 - Güncelleme : 25 Eylül 2022 03:13

Yer Fıstığının Zararları Faydaları Nelerdir? Yer Fıstığı Tansiyonu Yükseltir Mi? İshal Yapar Mı?

Önemli bir besin kaynağı olan yer fıstığı, sağlığa faydalı olduğu kadar aşırı tüketiminde sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu haberimizde; "Yer fıstığı hangi hastalığa iyi gelir? Yer fıstığı ishal yapar mı? Her gün fıstık yersek ne olur? Günlük ne kadar yer fıstığı tüketilmeli? Yer fıstığı çok yenirse ne olur?" gibi soruların cevaplarını sizlerle paylaşacağız. Keyifli okumalar...

Yer Fıstığının Zararları Faydaları Nelerdir? Yer Fıstığı Tansiyonu Yükseltir Mi? İshal Yapar Mı?
Yer Fıstığının Zararları Faydaları Nelerdir?,Yer Fıstığı Tansiyonu Yükseltir Mi? İshal Yapar Mı?

Yer fıstığı, kuruyemişler içinde en çok lif ve yağa sahip gıdalar arasında yer alır. Otuzdan fazla esansiyel vitamin ve mineral içeren yer fıstığı bileşenlerinde ki yağların çoğu, LDL (kötü) kolesterolü düşürebilmekte özellikle kalp sağılığı için birçok fayda sağlayan tekli ve çoklu doymamış yağlar içermektedir. 

Alternatif tıp alanında fındık, fıstık, badem ne kadar sağlığımız için önemli ise yer fıstığı da faydalıdır. Sağlık açısından önemli olmasının nedeni elbette içeriğindeki vitaminlerdir. Örneğin, 100 gramlık yer fıstığında 567 kalori bulunmaktadır.

A, E ve C vitaminleri içeren fıstık, demir, bakır, kalsiyum, manganez, çinko, potasyum ve magnezyum açısından da oldukça zengindir.

B6, B9 ve E vitaminlerinin yanında; niasin, riboflavin, thiamin gibi maddeleri ve sağlık açısından oldukça faydalı olan pantotenik adında bir asit de içerir.

Yer Fıstığının Zararları Faydaları Nelerdir? Yer Fıstığı Tansiyonu Yükseltir Mi? İshal Yapar Mı?

Fıstığın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Birçok insan fıstığın kalori aldırdığını söyler. Oysa yer fıstığının vücuda sağladığı kalori kilo değil enerji olarak döner. Yaz-kış istediğiniz zaman istediğiniz yerden satın alabileceğiniz fıstığın, çikolatası, pastası, kreması da mevcut. "Yer fıstığı yersem kilo yapar, kilo alacağım" korkusu yersiz ve yanlış bir korkudur. Yer fıstığı yemeniz için sizlere birçok güzel sebepler sıralayabiliriz.

Özellikle mide kanserine yakalanma riskini azaltan, cilt sağlığını koruyan, kalp sağlığına çok iyi gelen, antioksidan özelliğinden dolayı genel sağlık için faydalıdır. Vücut geliştirme sporu yapanların bolca tükettiği fıstık sağlıklı gelişmeye yardımcı olur. İç organlar, deri hastalıkları gibi hastalıklara yakalanma riskini minimuma indiren fıstığın sindirim sistemine faydası tartışılmaz. Kansere yakalanma riskini de azaltır.

Kolon Kanserini Azaltır: Kadınlar da çok sık görülen kolon kanseri rahatsızlığına yakalanma riskini fıstık azaltır. Haftada en az iki kaşık fıstık ezmesi yemek, kadın ve erkeklerde kolon kanserine yakalanma oranını %30 ila %60 arasındaki oranlarda azaltır.

Mide Kanserini Engeller: İçeriğindeki yüksek polifenolik asitler, P-Kumarik asitler kanserojen nitro aminoların çoğalmasını azaltarak mide kanserine yakalanma riskini azaltır.

Sinir Hastalıklarına Fıstık: Yer fıstığının zengin mineralleri kalp sağlığından tutun,  sinir sistemine kadar faydalıdır. Viral, fungal enfeksiyonların en iyi fıstık içindeki mineraller engeller. Düzenli tüketildiğinde alzheimer hastalığına da faydası vardır.

Safra Taşlarına Fıstık: Yer fıstığının kendisi veya ezmesi safra kesesine de faydalıdır. Haftada 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi tüketmek safra kesesinde taş oluşumunu engellediği gibi kesenin sağlığını da korur.

Kolesterole Fıstık: Fıstık kolesterol için faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Mono doymamış yağlar ve oleik asitler içeren fıstık, koroner kalp hastalıklarını önler.

Depresyona Karşı Fıstık: Fıstık, triptafon içermektedir. Triptafon düşük serotine seviyesini yükselterek, depresyona neden olan nedenleri ortadan kaldırmayı sağlar. Fıstık, ayrıca genel anlamda sinir sağlığı için faydalıdır. 

Fıstık Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Haftada en az iki kere iki yemek kaşığı fıstık ezmesi yemek özellikle kadınlarda obezite sorununu ortadan kaldırabilir. Sabah kahvaltılarında az miktarlarda fıstık ezmesi yemek kilo vermeyi kolaylaştırır.

Fertiliteye Yardımcı Olur: Gebelik öncesi veya esnasında fıstık tüketimi, folik asit oranını %70 azaltır. Böylece döllenmeye yardımcı olurken düşük riskini azaltır.

Kan Şekerini Düzenler: Fıstığın içerdiği besinler, yağ ve karbonhidratlar kan şekeri seviyesinin dengelenmesini sağlar.

İnme Riskini Fıstık Azaltır: Yer fıstığı başta olmak üzere, diğer fıstık türlerinin içerdiği resveratrol, nitrik oksit üretimini arttırarak kalp vuruşlarını dengeler. Böylece kalp sağlığına faydalı olurken inme ve kalp krizi riskini azaltır.

Fıstık gelişmeye faydalıdır. Özellikle yer fıstığının içerisinde bulunan amino asitler, sağlıklı büyüme ve vücut geliştirme için faydalıdır.

Fıstık, yüksek konsantrasyonlarda antioksidandır. Fıstık, haşlanarak tüketildiğinde içerdiği antioksidanlar daha etkili duruma gelir. Böylece, biokanin-A ve genestesin 2 ila 4 katına yükselir, böylece vücutta serbest radikallerin etkisini kırarak genel sağlığa faydalı olur.

Vitamin ve Mineral Deposu Fıstık: Fıstık; B6, B9 vitaminleri yanında, niasin, riboflavin, thiamin gibi vitaminlerin yanında, sağlık açısından çok fazla faydalı olan pantotenik asit içerir. Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko fıstığın içerdiği minerallerin bazılarıdır. Fıstığın içerdiği yukarıda sıraladığımız vitamin ve mineraller, organların sağlığı açısından hayati önem taşırlar.

Yer Fıstığının Zararları Faydaları Nelerdir? Yer Fıstığı Tansiyonu Yükseltir Mi? İshal Yapar Mı?

Enerji Deposu Fıstık: İçerdiği yüksek değerdeki vitaminler, mineraller ve antioksidan özelliği fıstığı güçlü bir enerji kaynağı yapar.

Fıstık E vitamini içerir. Böylece cilt sağlığı için faydalıdır.

  • Sedef hastalığına faydalıdır. Fıstık ayrıca egzama, cilt kızarıklıkları gibi deri hastalıklarına iyi gelir.
  • Fıstığın protein içeriği hücre sağlığı için faydalıdır.
  • Yer fıstığı, beyin hücrelerinin sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Fıstık, oksitlerin sağlıklı şekilde bünyeden atılarak temizlenmesini sağlar.
  • Cildin daha sağlıklı kan akışını sağlayan fıstık, genel cilt sağlığı için faydalıdır.
  • E vitamini içerdiğinden dolayı fıstık, zararlı güneş ışınlarından cilt ve deriyi korur.
  • Fıstık ezmesi yüz maskelerinde cildi ölü hücrelerden ve kirden temizlemek için kullanılmaktadır.
  • Fıstık, genel saç sağlığı için oldukça faydalıdır. Omega 3 yağları içeren fıstık, saçların dökülmesini engeller ayrıca yumuşamalarını ve parlak görünüm kazanmasına yardımcı olur.

Genel olarak sağlık için çok faydalı olan yer fıstığı meme ve kolon kanseri başta olmak üzere kanser türlerine yakalanma riskini minuma düşürür. Sinir sistemi sağlığının korunmasını sağlayan yer fıstığı beyin sağlığına ise katkıda bulunur. İşte yer fıstığının faydalarını kısaca şöyle sıralayabiliriz. 

  • Sindirim sistemi sağlığını korur.
  • Cinsel hayatın sağlıklı olmasını sağlar.
  • Kas ve kemik yapısının oluşmasını sağlayarak, kemiklerin güçlenmesini sağlar. 
  • Vücudun harcadığı enerjinin yerine gelmesini sağlayarak bedenin güçlenmesini de sağlar.
  • Kandaki kolesterol seviyesinin düşürür. Böylece kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar. 
  • Zihin fonksiyonlarının sağlıklı olmasını sağlar. 

Yer Fıstığının Zararları Faydaları Nelerdir? Yer Fıstığı Tansiyonu Yükseltir Mi? İshal Yapar Mı?

Yer fıstığının zararları nelerdir?

Bütün fıstık türlerinin genel anlamda sağlığa faydaları vardır. Fakat aşırı tüketim sonucu bazı yan etkileri olabilir. Fıstığın zararları aynı zamanda kişinin sağlık durumuyla yakından ilgilidir. Özellikle kolesterol konusunda farklı görüşler vardır. Bundan dolayı kolesterol sorunu olan kişilerin doktorlarına danışarak fıstık tüketmelerini öneririz.

Bütün fıstık türleri, özellikle yer fıstığı fazla miktarda yağ içerir, aşırı tüketimi kiloya, ciltte sivilce ve benzeri sorunlara neden olabilir.

Tüketiminde aşırıya gidilmediği sürece, fıstığın gebelik döneminde tüketilmesi güvenli görülüyor. Fakat aşırıya gidilmesi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kişinin durumuna göre fıstık, ciltte alerji sorununa neden olabilmektedir.

Yer Fıstığının Zararları Faydaları Nelerdir? Yer Fıstığı Tansiyonu Yükseltir Mi? İshal Yapar Mı?

Her gün fıstık yersek ne olur?

Yer fıstığını normalden azla tüketmek, doymuş yağ alımına neden olur. Bu durumda kalp krizi, inme, damar tıkanlıklığı, sindirim problemleri, ishal, tansiyon yükselmesi gibi sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. 

Günlük ne kadar yer fıstığı tüketilmeli?

Yer fıstığı, haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilir. Şayet fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih edebilirsiniz. 

Fıstık cinsel gücü artırır mı?

En çok merak edilen sorunun cevabını verecek olursak evet fıstık, kaslarla beynin daha düzenli çalışmasını ve daha az yorulmasını sağladığı için cinsel gücü arttırır. Çünkü bileşenlerinde bulunan lif, protein ve vitaminler, enerji verirler ve bu da cinsel gücün artmasına katkı sağlar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Neriman 23 Mart 2024 17:22

tewekkur doğru bilgileriniz icinz

Sonraki Haber Yükleniyor...