Tgrt Haber
12 Mart 2017 19:18 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:09

YGS Puan Hesaplama | Sınav robotu | YGS sonucu ne zaman AÇIKLANACAK? (ÖSYM, osym.gov.tr)

ÖSYM(ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ)'nin düzenlediği YGS'de öğrenciler Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler bölümlerinde doğru ve yanlış sayılarını girdikten sonra 6 puan türünde puanlarını hesaplayabilirler. 'YGS sonuçları ne zaman açıklanacak?' sorusunun cevabını öğrenmek için ve YGS puan hesaplamak için haberimizin detayından bilgi alabilirsiniz...

YGS Puan Hesaplama | Sınav robotu | YGS sonucu ne zaman AÇIKLANACAK?  (ÖSYM, osym.gov.tr)
YGS PUAN HESAPLAMA,YGS ROBOT,PUAN HESAPLAMA,OSYM

ÖSYM tarafından yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı 2017 sınavı sona erdi. Üniversite öğrenci adayları ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ tarafından sorular ve cevapların yayınlanıp yayınlanmadığını merakla araştırıyor. Bir diğer merak ettikleri konu ise kaç puan yapacakları. ÖSYM son dakika açıklamasıyla internet sitesi üzerinden 2017 YGS soruları ve cevap anahtarlarını erişime açtı. Sınava giren adaylar YGS sorulara ve cevaplara ÖSYM'nin resmi İnternet sitesi osym.gov.tr üzerinden bakabiliyor. YGS 2017 sorular ve cevapları için haberimizin dettayını okuyunuz...

YGS SINAVI SORULAR VE CEVAPLARI osym.gov.tr üzerinden AÇIKLANDI

12 Mart 2017 Pazar günü yapılan 2017 YGS soruları ve cevapları ÖSYM Başkanlığının resmi İnternet sitesinde açıklandı. YGS sınavına giren adaylar sorular ve cevaplara ÖSYM'nin resmi İnternet sitesi osym.gov.tr adresinden erişebiliyor. YGS 2017 sorular ve cevaplar için aşağıdaki linke tıklayın...

2017-YGS Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarının Yayımlanması
 
12 Mart 2017 tarihinde uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavının (2017 YGS) Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarına, 12 Mart 2017 tarihinde saat 14:30’dan itibaren aşağıdaki bağlantıdan erişilebilecektir.
 
2017-YGS’de kullanılan sorular, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM’ye aittir. ÖSYM’nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz.
 

YGS'YE KAÇ KİŞİ KATILDI?

Toplam 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS, 7 bin 646 binada 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi. Sınav, saat 10.00'da başladı ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. Adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri binaların önünde hazır bulundu.

Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlandı ve saat 9.45'te sınav binaları kapatıldı. 
Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer aldı. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu.

YGS SINAV SONUCU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YGS sonuç belgesi adaylara gönderilmeyecek. Adaylar, YGS sonuçlarını, TC. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin (https://sonuc.osym.gov.tr) internet adresinden öğrenebilecek.Sonuçlar 28 Mart 2017'de açıklanacak.

YGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

 

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar, YGS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek. ÖSYM'nin sınav takvimine göre 2017 YGS sonuçları 28 Mart 2017 Salı günü açıklanacak.
 
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS'lere başvurabilecek.
 
YGS SORU CEVAPLARI HAKKINDA

Yükseköğretime Geçiş Sınavı; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel matematik ve fen Bilimleri olmak üzere 4 bölümden oluşur. Her bölümden 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru sorulmaktadır. Sınav süresi, tek oturumda 160 dakikadan oluşmaktadır. Lisans Yerleştirme Sınavı'na girmeye hak kazanabilmek için herhangi bir puan türünde 180 puanın geçilmesi gerekir.
 
Sınava giren adayın sınav sonuçları; YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 olmak üzere 6 farklı puan olarak açıklanır.
 

YGS PUAN HESAPLAMA YÖNTEMİ

Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Yani her dört yanlış için bir doğru cevap düşülecek. Ardından son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak. Daha sonra hesaplanan standart puanlar ve ÖSYS kılavuzu Tablo 1’deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacak.

AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacaktır.

Aşağıdaki bağlantı ile ulaşabileceğiniz YGS puan hesaplama aracına gerekli bilgileri girerek YGS puanınıza dair bir fikir edinebilirsiniz.

YGS PUAN HESAPLAMA KAÇ NET KAÇ PUAN YAPAR?

ÖSYM YGS puan hesaplama bilgilerine göre, YGS'de sorulan 160 sorunun tamamını doğru yanıtlayanlar 500 tam puan alacak. Her testten 36 soru olmak üzere toplam 144 netiniz olursa 460 puan alacaksınız. Her testten 8’er sorudan 32 nete ulaşırsanız puanınız 180 olacak ve Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılma hakkına sahip olacaksınız. Her testten 5 net çıkarmak ise sizin, 150 puan alıp YGS’nin ilk barajını aşmanızı sağlayacak. YGS 2017 sonuçları iki taban puan çıkaracak. 
 
YGS puan türlerinden en az birinden 150.000-179.999 arasında puan alanlar meslek yüksekokulu önlisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecekler. LYS’lere katılamayacaklar. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha yüksek olanların ise iki hakkı var. Birincisi LYS’lere girecekler. İkincisi de hem meslek yüksekokulu önlisans programları ile açıköğretim programlarını hem de YGS puanıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.


YGS 150 BARAJI KAÇ NETLE GEÇİLİR? 

Sınav sonucunda 150 puanı aşanlar açıköğretim ve önlisans programları ile bazı lisans programlarını tercih edebilecekler. Bu adaylar üniversitelerin kendilerinin düzenlediği özel yetenek sınavlarına da katılabilecek. Bu barajı aşabilmek için 160 sorunun yer aldığı YGS’de her testte yüzde 12.5 başarı oranını yakalamanız gerekiyor. Her biri 40’ar sorudan oluşan 4 testten ortalama 5’er net olmak üzere toplam 20 net çıkarırsanız YGS’nin ilk barajı 150 puanı aşmış olursunuz.


YGS 180 BARAJI KAÇ NETLE GEÇİLİR?

YGS’nin ikinci barajı ise 180 puan barajı. LYS’lere katılmak için 180 puan barajına ulaşmanız gerekiyor. Bu barajı aşmanız için 160 soruda yüzde 20 başarı oranını yakalamanız gerekir. Bunun için 4 testten ortalama 8’er net olmak üzere 32 net çıkarırsanız LYS’lere girmek için gereken yüzde 20 başarı oranını da tutturmuş olursunuz.

 
YGS BARAJ PUANI 2017

YGS'ye girecek adaylarından en çok merak ettikleri konulardan biri de YGS baraj puanı oldu. Peki, 2017 YGS baraj puanı kaç? Sınavda 6 puan türünden birinde 150 puanı alanlar ikinci sınav olan LYS'ye giriş hakkını elde etmiş olacak. Ancak adaylarında dört yıllık bir üniversite için tercih yapabilmesi için 180 barajını geçmesi gerekiyor.

 
YGS MATEMATİK, FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ TESTLERİNDEN...

Sadece matematik ile fizik, kimya ve biyolojiden oluşan fen sorularını çözen bir aday ise yüzde 20 ile yüzde 10 arasında katkı sağlayacak olan bu iki testten gelecek puandan vazgeçmiş oluyor.

 
YGS TÜRKÇE VE SOSYAL PUANLAR HESAPLANIRKEN...

Aynı hatayı sözel öğrencileri de tekrarlıyor. Sözel puanların oluşmasında Türkçe ve Sosyal Bilimler testleri yüzde 40 ile yüzde 30 oranında etkili. Ama fen ve matematik sorularının da etkisi yüzde 20ygs puan türlerine göre 1 soru kaç puan ile yüzde 10 orasında değişiyor. Puanlarınız hesaplanırken de testlerin ağırlık katsayıları kullanılacak. Yani her sorunun puanınızın oluşmasında etkisi var. Örneğin geçen yıl sosyal sorularının sözel puanlarının oluşmasında 4.250 katkısı varken, sayısal puanlarının oluşmasında da 1.115 katkısı oldu.

YGS sonuçlarının kullanımı

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak.
YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin
"https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden mobil uygulamalarından öğrenebilecek.
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...