Tgrt Haber
16 Temmuz 2021 11:43

Bayram öncesi uzun yola çıkacaklara uyarı! Yol hipnozu, otoyol hipnozu nedir, ne anlama gelir?

Kurban Bayramı tatil günlerinin belli olmasıyla vatandaşlar, yola çıkmak hazırlıklara başladı. Uzun yola çıkacak vatandaşlara uzmanlardan “yol hipnozu, otoyol hipnozu” uyarısı geldi. Peki, yol hipnozu nedir? Uzun yol hipnozu ne anlama gelir?

Bayram öncesi uzun yola çıkacaklara uyarı! Yol hipnozu, otoyol hipnozu nedir, ne anlama gelir?
uzun yol hipnozu,,yol hipnozu nedir,,otoyol hipnozu,

Bayram öncesinde tatile çıkmak veya erkenden büyüklerinin yanına gitmek isteyen vatandaşlar, uzun yol hazırlığına girişti. Uzun yolların her ne kadar kafa dinlemek için güzel imkanları olsa da yol hipnozu gibi tehlikeli yanları da bulunuyor.

Araç kullanma ile ilgili işlemler çoğunlukla doğru bir şekilde yerine getiriliyor olsa da ufak bir hatanın ölümcül sonuçları olabilir. Genellikle bunun sebebi araç kullanırken hipnoz olma durumu oluyor. Yani gözler açık bir şekilde uyumak diyebileceğimiz bu durumda kaza geliyorum demez.

Çoğu kazazedenin 'aniden karşıma çıktı, görmedim' gibi söylemleri aslında tecrübe ettikleri yol hipnozundan kaynaklanır. Özellikle otomatik vitesli araç kullananlarda daha çok yaşanan bu durum, rahatlıktan kaynaklanan bir hipnoz olduğunu gösterir.

YOL HİPNOZU NE DEMEK?

Yol hipnozu kavramı ilk kez 1921 yılındaki bir makalede kullanılmıştır. Sürücünün bilinci ve bilinçaltının farklı şeylere konsantre olmasıyla, beynin hiçbir şeyden etkilenmeyen, kendi kendine çalışan özelliğinin ortaya çıkması durumudur. Yani sürücünün transa girmesi diyebiliriz.

Yoldaki parlamalar, aynı hızda geçen yol çizgileri, bazen sileceklerin uzun süre çalışması, dinlediğiniz müziğin ritmi, bildiğiniz yollardan gitmek zihinsel süreçlerinizde ağırlaşmaya neden olabilir. Gözlerin yollarda aklın başka bir yerde olduğu işte bu durumlarda kaza geliyorum demez. Yolculuk sırasında sürücünün yola karşı duyarsız olduğu bu durumlardan korunmanın bazı yolları vardır.

YOL HİPNOZU KORUNMA YÖNTEMLERİ

1. Uzun yol sırasında sevdiğiniz müzikler yerine temposu sürekli değişen şarkıları dinlemeniz daha iyi olacaktır.

2- Sürüş sırasında tek bir noktaya bakmak yerine yol çevresindeki tabela ve levhaları okumanız sizi hipnoz etkisine sokmaktan koruyacaktır.

3- Sürekli dikiz aynasından çevrenizi kontrol etmeniz yola olan konsantrenizi arttıracaktır.

4- Dalgınlık, göz kapakları ve baş ağırlaşması yaşıyorsanız aracınızı kenara çekin ve dinlenmeden yola devam etmeyin.

5- Gün içinde uyuduğunuz saatlerde yolculuk yapmaktan kaçının. Kulaklık takarak biriyle konuşmak da dikkatinizin dağılmasını engeller.

6- Sürüş esnasında bol bol su için. Ayrıca camı aralık bırakarak temiz hava almanızı sağlayın. Mümkünse de sürüş sırasında sakız çiğneyin.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...