2021-11-15 17:34:16

Yulaf lapası nasıl yapılır? Birbirinden lezzetli 3 yulaf lapası tarifi

Yulaf lapası sabahları erkenden işe, okula, kursa gitmek zorunda kalanların aksattığı kahvaltı öğününü en lezzetli şekilde telafi ediyor. Büyük küçük herkesin severek yediği yulaf lapası hem pratik hem lezzetli olması nedeniyle beğeni topluyor. Peki yulaf lapası nasıl yapılır? İşte en lezzetli 3 yulaf lapası tarifi.

Yulaf lapası nasıl yapılır? Birbirinden lezzetli 3 yulaf lapası tarifi
fotoğrafı büyüt
Fotoğrafı Paylaş

Yulaf lapası özellikle kahvaltı yerine sıklıkla tercih edilir. Hızlıca hazırlanması ve doyurucu olması nedeniyle yulaf lapası tarifleri herkesin gündeminde. Her gün aynı şekilde yemek istemeyenler için birbirinden lezzetli 3 farklı yulaf lapası tarifi hazırladık. 

YULAF LAPASI NEDİR? 

Yulaf, en sağlıklı tahıl çeşitlerinden biridir. Besin değerinin yüksek olması, glüten nedeniyle genellikle kahvaltıda yulaf ezmesi olarak tüketilir. Yulaf sağlık için birçok faydası olan yulaf, kalp sağlığını korur, sindirim sistemi ile kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düzenler. Daha sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar ve kilo vermenize yardımcı olur. Peki bir yulaf kaç kaloridir? 

Bir porsiyon yulaf yaklaşık 30 gramdır ve 117 kalori içerir; ağırlık olarak % 66 karbonhidrat, % 17 protein, % 7 yağ ve % 11 lif bulunur.

YULAF LAPASI NASIL YAPILIR? 

Yulaf lapası sağlığa faydalı olmasının yanında hızlı hazırlanması nedeniyle sık sık tercih edilir. Pratik ve evdeki malzemelerle kolayca hazırlanan yulaf ezmesi cilt problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok faydası vardır. İşte 3 lezzetli yulaf tarifi: 

Muzlu Tarçınlı Yulaf Lapası

Muzlu yulaf lapası kahvaltıda tok tutması nedeniyle çok sık tercih edilir.

Malzemeler:

  • Yarım çay bardağı yulaf
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 adet muz

Muzlu tarçınlı yulaf lapası nasıl yapılır?

  • Tavaya yulafı ve sütü ekleyin,
  • Kısık ateşte yulaf sütü çekene kadar pişirin, 
  • Kıvamını sütü artırarak ya da azaltarak ayarlayabilirsiniz,
  • Yulaf lapa halini alınca altını kapatın, 
  • Ezerek karıştırın ve içerisine muz ve tarçın ekleyin. 

Kakaolu Yulaf Lapası

Sık sık yulaf lapası tüketenler belirli aralıklar farklı tarifler denemek isteyebilir. Kakaolu yulaf lapası diğer tariflerden ayrılarak tatlı havası katmaktadır. 

Malzemeler: 

  • 1 su bardağı süt (isteğe göre artırılabilir ve azaltılabilir)
  • 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 yemek kaşığı kakao

Kakaolu yulaf lapası nasıl yapılır?

  • Tavaya yulafı, sütü ve kakaoyu ekleyin,
  • Lapa kıvamına gelene kadar iyice karıştırın, 
  • İstediğiniz kıvama gelince altını kapatın,
  • Tatlandırmak için pekmez veya meyve kullanabilirsiniz. 

Kuruyemişli Yulaf Tarifi 

Özellikle spor yapan ve kilo vermek isteyenlerin vazgeçilmezi olan kuruyemişli yulaf lapası kahvaltıda hem lifli besin tüketmenize hem de uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. 

Malzemeler: 

  • Yarım çay bardağından biraz fazla yulaf, 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı su 
  • 3 adet kuru incir
  • 5 adet kabuksuz çiğ badem
  • 1 çay kaşığı tarçın

Kuruyemişli yulaf tarifi nasıl yapılır? 

  • Kuru incirleri küçük parçalar halinde doğrayın,
  • Bademleri iki parçaya bölün,
  • Yulaf, süt ve suyu tavaya ekleyin, 
  • Orta ateşte biraz karıştırdıktan sonra kuruyemişleri ekleyin,
  • Lapa kıvamını aldığında sıcak şekilde tüketin. 

YULAF LAPASI FAYDALARI NELERDİR? 

Yulaf eski zamanlardan bu yana tüketilen sağlıklı besinlerin başında gelir. Günümüzde modern ve çeşitli tarifleri ile tüketiliyor. 100 gram ham yulaf aldığınızda günlük magnezyum alımının % 44’ü, bakır alımının % 31’i, demir alımının % 26’sı, çinko alımının % 26’sı, B1 Vitamini (tiamin) alımının % 51’i, Folat alımının % 14’ü karşılamış olursunuz. İşte yulaf lapası faydaları: 

  • Enerjiyi artırır
  • Kalp sağlığına etkileri
  • Bağışıklığı artırır
  • Diyabete iyi gelir,
  • Bağışıklığı düzenler, 
  • Cildi iyileştirir. 
Etiketler