Tgrt Haber
25 Eylül 2022 01:55 - Güncelleme : 25 Eylül 2022 01:58

Yüze Bal Sürmek Faydalı Mı? Balın Cilde Faydaları Nelerdir? Bal Tüy Çıkartır mı?

Bal, yüzyıllardır gıda ve sütle karıştırılarak cilt gençleştirilmesinde kullanılan doğal bir maskedir. Ülkemizde bal, genellikle kahvaltılarda afiyetle tüketiliyor ama balın diğer faydaları ise pek bilinmiyor. Aslında doğal bir nemlendirici olan bal, cilt temizliğinde ve cilt pürüzsüzleştirme özelliğine sahiptir. Bu makalemizde "yüze bal sürmek faydalı mı faydasız mı, yüze bal sürmek tüylenme yapar mı, kıl çıkartır mı" gibi merak edilen soruların cevaplarını okuyacaksınız. Keyifli okumalar...

Yüze Bal Sürmek Faydalı Mı? Balın Cilde Faydaları Nelerdir? Bal Tüy Çıkartır mı?
Bal Tüy Çıkartır mı?,Balın Cilde Faydaları Nelerdir?,Yüze Bal Sürmek Faydalı Mı?

Antioksidan özelliğe sahip bal, güneş ışınlarına bağlı olan DNA hasarını bile önleyecek özelliğe sahiptir. Sadece antioksidan özelliği değil, balın asidik özelliği, çok sayıda yararlı enzim içermesi, anti-inflamatuvar yapısıyla da akneli, yağlı ciltlere sahip kişiler tarafından da kullanılabilmektedir.

Balın piyasada girmediği kozmetik ürünü yok gibi, günümüzde içeriğinde bal olan saç bakımı, bebek bakımı, güneşten koruyucu ürünler, nemlendirici losyonlar, yüz yıkama jelleri gibi birçok üründe bulunmaktadır. Bu sebeple bal yüze maske şeklinde uygulanabilecek en doğal üründür.

Cilde Bal Sürmek Faydalı Mı? Balın Cilde Faydaları Nelerdir?

Bal Sadece Tüketilen Bir Besin Maddesi Değil, Doğal Bir Maskedir, Kürdür

Bilim insanları son yıllarda balın yara iyileştirmede, yüzeysel yanıklarda, diyabetik ayak gibi cilt ülserlerinin tedavisinde kullanılabileceğini söyleyen birçok yazılı ve sözlü açıklamalar vardır. Balın yara iyileşmesini hızlandırıcı özelliği vardır. Bal içeren yara örtülerinin yüzeysel yanıklarda sık kullanılan gümüş sülfadiazin kadar etkili olduğu gösterilmiştir.

Ayrıca balın, seboreik egzema denilen kepeklenme, kaşıntı ve buna bağlı saç dökülmesine karşı su ile seyreltilerek saça uygulanıldığında hastaların kepeklenme, kaşıntı ve buna bağlı gelişen saç dökülmelerine iyi geldiği de saptanmıştır.

Diğer taraftan, bal, meme kanseri, baş-boyun kanserleri için radyoterapi alan hastalarda kansere ikincil oluşan cilt ve mukozadaki toksik etkileri iyileştirmesi klinik olarak onaylanmış bilimsel olarak ispatlanmıştır.

Sonuç olarak balın cilt ve deride faydalı olması içeriğinde bulunan çok sayıda vitamin, mineral, faydalı enzimin cilt hastalıklarında alternatif bir tedavi olarak yerini almaya başlamıştır.

Cilde Bal Sürmek Faydalı Mı? Balın Cilde Faydaları Nelerdir?

Balda Bulunan Vitaminler Nelerdir?

B1 Vitamini: Cildin genel görünümünü geliştirir.

B2 Vitamini: Cildi serbest radikaller adı verilen ve oksidasyona neden olan moleküllere karşı korur.

B 6 Vitamini: Yeni cilt hücrelerinin üretimi için gerekli bir vitamindir. Aynı zamanda cildi nemlendirir ve dış faktörlere karşı koruma sağlar.

B3 Vitamini: İltihap önleyici özelliği vardır. Sivilce ve diğer iltihaplı cilt sorularının iyileşmesine katkıda bulunur. Cildi derinlemesine nemlendirir ve nemin uzun süre kalmasını sağlar.

C Vitamini: Cilt kuruluğunu ve kuruluğa bağlı olarak görülen kaşıntı, kızarıklık ve pullanma gibi sorunları önler. Antioksidan vitaminidir ve güneşin zararlı UV ışınlarına karşı koruma sağlar.

Çinko: Yaşlanmanın cilt üzerindeki etkilerini geciktirir.

Cilde Bal Sürmek Faydalı Mı? Balın Cilde Faydaları Nelerdir?

Bal Maskesi Kürü Nasıl Yapılır?

Yağlı Ciltlere Bal ve Havuç Maskesi Kürü

Bir büyük haşlanmış havuç, bir yemek kaşığı balı ezdikten sonra iyice karıştırın ve soğuması için buzdolabında 10 dakika bekletin. Elde ettiğiniz kürü yüzünüze uygulayın 15 dk bekletip ılık suyla cildinizi durulayın.

Kuru ve Pullanan Ciltler İçin Bal Maskesi Kürü 

1 yumurta, 1 yemek kaşığı balı cam bir kaseye koyun ve iyice karıştırın karışımı yüzünüze sürün. 20 dakika bekledikten sonra ılık suyla yıkayın.

Yüze Bal Sürmek Faydalı Mı? Balın Cilde Faydaları Nelerdir? Bal Tüy Çıkartır mı?

Hassas Ciltler İçin Bal Maskesi Kürü

Yarım muz, 1 yumurta akı, 1 yemek kaşığı bal, 1 yemek kaşığı yulafı cam bir kasede iyice ezip macun haline gelinceye kadar karıştırın. Elde ettiğiniz macunu yüzünüze, boynunuza sürün 20 dakika bekletip ılık suyla yıkayın. 

İstenmeyen Sivilcelere Bal Maskesi Kürü

1 çay kaşığı yulaf, 1 çay kaşığı portakal, 1 çay kaşığı balı iyice karıştırıp yüzüne sürebilirsiniz. 20 dakika bekledikten sonra ılık suyla yıkayıp cildin nemlenmesi için az zeytin yağı veya badem yağını sürebilirsiniz.

Cilt Kırışılığına ve Çizgilere Bal Maskesi Kürü

1 nar, 1 yemek kaşığı bal krem haline gelinceye kadar karıştırın. Elde ettiğiniz macunu yüzünüze ve boynunuza uygulayın. Yaklaşık olarak 20 dakika bekletip ılık su ile yıkayın. Haftada 2 ya da 3 kez uyguladığınızda lekeleriniz kaybolacaktır. Lekeler geniş ve büyükse yani yoğunsa kürün içine 3, 5 damla kadar limon ekleyebilirsiniz. 

Bal maskesi nasıl yapılır

Bal Tüylenme Yapar Mı? Kıl Çıkartır Mı? 

Balın şimdiye kadar tüylenme yaptığına dair bilinen bir kanıt yoktur.

Bal Maskesi Yüzde Ne kadar Bekletilmeli? 

Balı sade bir şekilde cildinize uyguladığınızda bekleme süresi 10 ile 15 dakika yeterlidir. Fakat karışım yapılarak maske yapıldığında maksimum 30 dakikayı geçmemesine özen göstermek gerek. Bal maskelerinde en ideal süre 20 dakikadır. 

Cilde Bal Sürmek Faydalı Mı? Balın Cilde Faydaları Nelerdir?

Yüze Bal Sürmek Zararlı Mı?

Balın hiç bir yan etkisi yoktur. Fakat cildiniz hassas ve alerjileriniz var ise mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz. Alerjiniz yoksa bir sorunla karşılaşmazsınız.

Bal Her Gün Yüze Sürülür mü?  

Her gün balın yüze uygulanması doğru bir yöntem değildir. İdeal olan haftada bir ya da iki defa kullanılmasıdır.

Yüze Bal Sürmek En Çok Neye İyi Gelir? 

Bal en çok sivilce, cilt lekeleri, sivilce izleri, güneş ve doğum lekeleri, siyah noktalara karşı çok etkilidir. Ayrıca balın nemlendirici özelliği olduğu gibi cildin yumuşamasına ve gençleşmesine katkısı olur.

Cilde Bal Sürmek Faydalı Mı? Balın Cilde Faydaları Nelerdir?

Cilt Mantarına ve Egzamaya Bal İyi Gelir Mi?

Balın antioksidan özelliği vardır. Yani mantar, egzama gibi cilt enfeksiyonlarına bağlı sorunlarınızı gidermeye yardımı olacaktır. 

Uyarı:

Sizlerle paylaşmış olduğumuz tarifleri uygulamadan önce kullanılan herhangi bir malzemeye alerjiniz olmadığından emin olmalısınız. Eğer herhangi bir tarifi uyguladıktan sonra cildinizde beklenmeyen bir etki görülürse cildinizi hemen durulamalı ve bu tarifi kullanmaktan kaçınmalısınız. Yazımızda yer alan bilgilerin öneri niteliğinde olduğunu, teşhis ya da tedavi amaçlı kullanılamayacağını unutmamalısınız.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...