Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Eylül 2020 17:51

Zatoichi

Sinemaseverlerin adını ilk kez Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde duyduğu Japon yönetmen Takeshi Kitano'nun nevi şahsına münhasır bir olay örgüsü ile kurgulayarak beyazperdeye aktardığı "Zatoichi" filmi, Türkiye'de Japon kültür ve tarihini merak eden birçok kişinin ilgisini çekmeye devam ediyor... Ünlü yönetmen Takeshi Kitano'nun, "Kan Shimozawa"nın romanından ilham alarak senaryosunu yazdığı ve kendisinin de rol aldığı efsane filmde; masörlük yaparak ve kumar oynayarak hayatını kazanan "Zatoichi" isimli kör bir gezginin öyküsünü anlatıyor...

Zatoichi
Zatoichi,Zatoichi filminin konusu,japon sinema filmleri,samuray filmi,Japon kültürü,japon samuray filmi,Takeshi Kitano

2003 yılında gösterime drama ve aksiyon filmi olarak giren Zatoichi filminde yönetmen Kitano kör bir kılıç ustası rolünde oynarken görüyoruz... Yönetmenlerin son dönemlerde senaryolarını yazdıkları ve beyazperdeye aktardıkları çoğu filmde kendilerine de rol vermeleri araştırılası bir konu gibi geliyor bize. Film 1962 yılından 1989 yılına kadar süren bir dizi filminin serisi aslında... Kitano bu parçaları birleştirerek ortaya harika bir drama ve aksiyon filmi yapmış diyebiliriz. 

Japonca: "zato" kelimesi argoda "kör," ve "İchi" ise "basit masaj ustası" anlamı taşıyor.
Zatoichi, ilk bakışta Japonya'da zamanın Robin Hood'u gibi bir role büründüğünü söylesek haksızlık etmiş olmayız.  

Kör olması sebebiyle düşmalarının onu hafife alması, bu eksikliğine rağmen kulaklarını gözü gibi kullanarak çıkan en küçük sese bile verdiği tepkilerle karşısına çıkan tüm düşmanlarını alt etmeyi rahatlıkla başarıyor. Kahramanın bu durumu dilden dile yayılarak bir süre sonra Japonya'ya yayılmaya başlayacak ve onun ünlü bir isim olarak tanınmasına sebep olacaktır.

Film, gerek Türkiye'de gerekse Avrupa'da Japon kültürüne duyulan ilgi ve merak sonrası büyük bir kitleye ulaşmayı başarmış bize göre Doğu, Avrupa'ya göre Batı'da kalan Japonya hakkında bilgi sahibi olmak isteyen insanlar:
Japonlar hangi coğrafya da yaşıyor?
Nasıl bir dünyada yaşayıp, neye gülüp, neye üzülüp, neye seviniyorlar? 
Kültürleri, geleneklerinin mihenk taşı nedir?
Sosyal yaşamları nasıl? 
gibi uzayıp giden onlarca soruya filmin yönetmeninden cevaplar alabiliyor...  

zatoichi

Filme kısaca bakacak olursak daha girişte kör bir masör olarak küçük bir köye elinde bastonu (kılıç) ile gelir. Köye girdiğinde geçmişte yaşadığı sorunların köye ondan daha önce giriş yaptığını görüyoruz... Köylü, zengin Japon aileleri arasına sıkışmış ve bu yaşantıdan hiçte hoşnut değildir. Zatoichi kişiliği ve duruşuyla halk arasında hemen sevilen biri olarak kendine yer bularak bir süre sonra da köylünün tanıdığı bir isim olur.  

Filmde yönetmen Kitano bizi 19. yüzyıl Japonya'sında köye misafir eder. Köyün yaşantısı, varlık sebebi, düzeni, hiyerarşisi, sokakları, kumarhaneleri, evlerine konuk ederek dönemin halkının yaşam biçimi veya hayat felsefesi hakkında geniş bilgi vermeye çalışarak izleyenlerin bilgi sahibi olmasını sağlar. 

Kör bir kılıç ustası ve aynı zamanda bir çeşit ermiş sayılan Zatoichi karakteri filmde dramatize edilmiş olsa da en güçlü karakter olarak karşımıza çıkar. Bu noktadan bakıldığında Japon sinemasındaki karakterlerin Batı sinemasına göre her zaman farklı bir çizgide yol aldığını rahatlıkla anlayabiliyoruz.   

Zatoichi

Filmde; onur, şeref ve itibar gibi kavramlar intikam çatısı altında kurgalınınca bol kılıç sahnelerini izliyorsunuz. Elbette bu sahnelerin yaşanmasına filmdeki karakterlerin hepsinin geçmişte yaşadıkları birtakım sorunlarla günü geldiğinde yüzleşmek zorunda kaldığına şahit oluyoruz...

Zatoichi

Diğer taraftan, filmin kamera disiplini kendini ispat etmek için değil de yaşanılan tüm hadiseleri gerçekmiş gibi gösterip izleyenleri adeta filmin içinde herhangi bir karakterle senkronize ettiğini görüyoruz. Filmin bir diğer yönü ise hareket ve seslerdeki uyumu... Bu inanılmaz uyumu daha filmin başında görmeye başlıyorsunuz. Bu birlikteliği elde etmek için büyük bir emek ve çalışma disiplini gerektiğini de görüyoruz. Özellikle seslerle hareketlerin ritmi seyirciyi resmen o tarihin, o köyün içinde yaşayıp Zatoichi ile bağ kurmasını sağlıyor. Yine filmin sonuna doğru bu seslerin ve ritmin artarak devam etmesi ve filmin sonuna doğru patlamaya dönüşmesi filme ayrı bir heyecan katmış.

Günümüzde, Kitano’nun kurguladığı, yönettiği ve hatta senaryosunu yazdığı "Zatoichi" filmi "Auteur Sineması"nın hala en başarılı örnekleri arasında gösteriliyor. 

Filmi seyretmemiş kişilere özellikle seyretmelerini öneriyoruz.  

Şimdiden keyifli seyirler diliyoruz...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...