Tgrt Haber
04 Mart 2020 17:46

Zekâ ve Hafıza Geliştirici Oyuncaklar / Çocuklarda Zekâ Gelişimine Destek Olan Oyuncaklar

Oyuncaklar, çocukların zekâ ve hafıza gelişimini desteklemek için uygulanacak en güzel ve en keyifli yollarından biridir. Günümüzde eğitici oyuncakların ilkokul çağlarındaki çocuklar üzerindeki etkisi yadsınamaz. Bu makalemizde canımız kıymetli çocuklarımızın daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi, zekâlarının gelişmesinde eğitici oyun ve oyuncakların neler olduğuna daha yakından bakalım.

Zekâ ve Hafıza Geliştirici Oyuncaklar / Çocuklarda Zekâ Gelişimine Destek Olan Oyuncaklar
rubik küp,soraban oyuncak,mangala,çocuk oyuncakları,zeka geliştirici çocuk oyuncakları,Zekâ Gelişimine Destek Olan Oyuncaklar,Zekâ ve Hafıza Geliştirici Oyuncaklar,Çocuklara oyuncaklar,2 yaş oyuncak tavsiye,1-2 yaş oyuncak seçimi,1 yaş oyuncak t

Çocukların yetişkinliğe giden yaşam süreçlerinde çocukluk çağlarında oynadığı oyuncakların ve oyunların hafıza ve zeka gelişimi yönünden önemi oldukça büyük. Anne ve babaların daha bebekliklerinden itibaren çocuklarının gelişimlerini desteklemek için yapabilecekleri pek çok şey var.  

çocuk oyuncakları

Bunların başında eğitici oyuncaklar ve oyunlar gelmektedir. Şimdi çocukların hafıza ve zeka gelişimini destekleyen oyuncakların ve oyunların neler olduğuna hep birlikte bakalım.

Soraban Abaküs Oyuncak

soraban Abaküs

Bir çeşit abaküs oyunu olan soroban oyununun günümüzde kullanılan modeli, mental aritmetik çalışmaları için kullanılmaktadır.

Oyuncağın üst kısmındaki tekli boncuklar 5 sayısını alt kısmında kalan dörtlü boncuklar ise 1 sayısını ifade eder. Soroban’da çubuk sayısı 17, 23 ve 27 olabilir.

Çocuklar için temel soroban oyuncağında 13 çubuk bulunur ve bu çubuklar her zaman tek sayıdır. Oyun çocuklarda zihinsel aritmetik hesaplama metodunu öğretir. Bu öğreti çocuklarda görselleştirme ve zihinsel beceri alanında uzmanlaşma sağlar. Oyunun alzheimer hastalığını tedavi eden bir özelliğe de sahiptir.

Soroban abaküs oyuncağını çocuklar 3 yaşında başlayabilirler. Bu oyun sayesinde çocuklar bir süre sonra hesap makinesi kullanmadan hızlı bir şekilde hesap yapabilir hale gelecektir.

Toyi Oyuncak

toyi

Çocukların hayal dünyası çok farklıdır ve öylesine derin hayal güçlerine sahiptirler ki bazen yetişkinler bu duruma şaşa kalırlar. İşte çocukların hayal dünyasını besleyecek bir oyuncağı da Toyi üretmiş. Toyi, çocuklara açık uçlu oyun deneyimini, herhangi bir yönergesi ya da kurala dayandırmadan kutudan çıkan parçalarla çocukların hayal dünyasını şekillendiren şekilleri yapmasına olanak sağlıyor. 

Solo Test Oyuncak

solo test

Solo oyuncağı yetişkinlere de hiç yabancı gelmemiş olmalı. Evet 80’li - 90’lı yılların vazgeçilmezi oyuncağından biriydi. Solo oyuncağını iki ya da daha fazla kişi ile oynanabildiği gibi tek başına da oynanabilir. Bu oyuncak her yaşa da uygundur. Solo Test oyuncağının tahtasında 33 adet delik ve 32 de piyon bulunuyor. Piyonlar aşağı, yukarı, sağa ve sola hareket edebiliyorlar fakat çapraz hareket edemezler. Oyun, bir piyonu başka bir piyonun üzerinden atlatıp, üzerinden atlanan piyonun alınması şeklinde devam eder. Üzerinden atlanabilecek piyon kalmadığında oyun sona erer.

Solo oyuncağında amaç tahtada en az sayıda piyon bırakabilmektir. En büyük başarı ise elbette tahtada yalnızca bir piyon bırakabilmektir. Bu oyun çocukların zeka gelişimine destek olurken matematiksel becerilerinin de gelişimine destek veriyor. Diğer taraftan, çocuklar bu oyuncakla kendi kafalarından strateji becerilerini de test etmiş yaptığı hamlelerin sonucunu öngörebilmeyi de öğreniyor. 

Tangram Oyuncak

Tangram

7 parçadan oluşan Tangram belirli bir düzene göre kesilmiş parçaların bir araya getirilip bir kare oluşturmasıyla ortaya çıkan bir tür bulmacadır. İlk bakışta çok kolay bir oyun gibi görünse de bir kare oluşturmak gerçekten zorludur. Tangram oyuncağının amacı: çocukların matematik ve geometri becerileri ile birlikte analitik düşünme becerilerinin de gelişimini sğalıyor. Aynı zamanda çocuklar bu 7 parçayla hayal güçlerini kullanarak yeni şekiller üretebiliyorlar.

Maket Oyuncak

maket oyuncak

pek çok maket çeşidi bulunan oyuncakların hem karton hem de ahşap versiyonlarının bulunduğu maket oyuncaklarda çocuk birleştirdiği parçalarla ortaya bir araç çıkartmaya çalışacaktır. Örneğin bir uçak veya gemi maketi çocuğunuzun hayal gücünü ve el becerilerini geliştirmelerine olanak sağlar. 

Lego Setleri

logo setleri

Her yaştan insanın tutkusu olan legoların dünya üzerinde koleksiyonlarından, müzesine kadar bir tutku olduğunu söyleyelim. Bu oyuncak çocuklar için hem eğlenceli hem de hayal güçlerini besliyor. Lego oyuncaklarla çocuklar problem çözme, analiz ve görsel becerilerini geliştiriyorlar. Bir parçadan yola çıkan çocuklar lego parçalarını birleştirerek ortaya somut ve soyut bir kavramla tanışmış oluyorlar. Lego setlerininin çocukların hafıza ve zekâlarını geliştirdiği biliniyor. 

Satranç Oyuncak

Satranç Çocuk oyuncakları

İki oyuncuyla oynanan ve bir oyun tahtası ile 32 adet taştan oluşan satranç, belki de tarih boyunca bilinen en eski zeka ve strateji oyunu. Hatta 4 bin yıl önce Mısır’da oynandığına dair bulgular var. Satrancı bu kadar ilgi çekici kılan ise oyuncuları yoğun bir şekilde strateji yapmaya ve önsezileri kullanmaya teşvik etmesi. Bu da mükemmel bir beyin jimnastiği anlamına geliyor. Bu yüzden satrancın çocukların zeka ve hafıza gelişiminde büyük bir etkisi var diyebiliriz. Özellikle planlama, imgeleme, odaklanma, analiz, öngörü ve kuramsal düşünme becerilerini geliştirmeye yardımcı oluyor.

Puzzle Oyuncak

puzzle

10 parçadan binlerce parçaya kadar çok fazla seçeneği bulunan puzzle, parça seçenekleri sayesinde her yaştan çocuk için mükemmel bir zeka geliştirici oyun. Bir araya gelerek bir bütün oluşturan parçalar çocukların özellikle şekil-zemin ve parça-bütün ilişkisi kurma becerileriyle görsel ve uzamsal zeka alanlarını geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Scrabble Oyuncak

Scrabble oyuncak

Scrabble oyuncağı tüm dünyada yaygın olan ve ailecek oynanan oyuncaklardan biridir. Oyuncakta bir oyun tahtası üzerinde harf taşlarının bir kelime oluşturacakları şekilde dizilmesiyle oynanması gerekiyor. Tabii ki oyunun kendine has belli kuralları da var. Bu kurallara göre: 2, 3 ya da 4 kişiyle oynanabilen bu oyun, çocukların kelime haznelerinin ve hafızalarının gelişmesine katkı sağlıyor.

Mangala

mangala oyuncak çocukların zeka geliştiren oyuncakları

Mangala oyuncağı ise bir zeka ve strateji oyunu. Oyun iki kişi ile oynanıyor. Oyun tahtası üzerinde her oyuncu için 6 adet olmak üzere, 12 adet küçük çukur bulunuyor. Oyun toplamda 48 adet taşla oynanıyor. Oyunun başında 48 taş her bir çukura dörder adet olmak üzere dağıtılıyor. Tahtada bulunan büyük çukurlar ise her oyuncunun hazinesini temsil ediyor. Oyunun amacı hazinede en fazla taşı biriktirebilmek. Kurallar çerçevesinde hazinesinde en fazla taş biriktiren oyuncu oyunu kazanıyor. Bu oyuncakla oynanan oyunda çocukların analiz, strateji ve önsezi dediğimiz hisleri kuvvetlenerek çocuğun ruhsal aleminin de gelişimine katkı sunuyor. 

Rubik küp

rubik küp

Rubik Küp oyuncağını sanıyoruz herkes biliyordur. Macar asıllı bir heykeltraşın icat ettiği Rubik küp oyuncağı ile çocukların zeka gelişimine büyük bir katkı sağlanıyor. Bu oyuncak mekanik bulmaca olarak da tanımlanıyor. Oyuncakla oynanan oyunda ise amaç aynı renkleri aynı yüzeyde toplayabilmek. Standart 3x3x3’lük rubik küpün yanı sıra, 11x11x11’lük rubik küpler de bulmak mümkün. Bu oyuncaktan çocuğunuzun yaşına göre olanı tercih edip alabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...