Tgrt Haber
22 Nisan 2019 10:48

Zencefil Tansiyonu Düşürür Mü? Yükseltir Mi?

İlk Çinlilerin gıda ve ilaç olarak kullandığı zencefil, Asya ve Hint mutfağının da vazgeçilmez baharatıdır. Günümüzde zencefili Jamaika, Hindistan, Endonezya ve Avustralya üretmektedir. Özellikle Asya’da zencefilin kalın köklerinden çorbalara ve kızartmalara kullanılmaktadır. Bu makalemizde herkesin merak ettiği “zencefil tansiyonu yükseltir mi yoksa düşürür mü?” sorusuna cevap arayacağız.

Zencefil Tansiyonu Düşürür Mü? Yükseltir Mi?
Zencefil Tansiyonu Düşürür Mü? Yükseltir Mi?,Zencefilin Zararı Var Mı?,Zencefilin Faydaları?

Zencefil Tansiyonu Düşürür Mü? Yükseltir Mi?

Zencefil bilinenin aksine tansiyonu kesinlikle yükseltmez. İçindeki kimyasal bileşenlerin hipertansiyon olarak bildiğimiz yüksek kan basıncını azaltıcı bir etkiye sahiptir. Fakat yüksek kan basıncını düşürmek için zencefil tıbbı tedavi gerekiyorsa mutlaka tıbbı tedavi yolu izlenmelidir. Bu tür hastaların zencefil kullanmadan önce uzman bir doktordan mutlaka tavsiye almasını öneriyoruz.

Zencefil'in 100 gramında günlük ihtiyaca göre besin değerleri:

- 5 mg C vitamini (Gİ %8’i)

- 0.3 mg E vitamini (Gİ %1’i)

- 0.7 mg niasin (Gİ %4’ü)

- 0.2 mg B6 vitamini (Gİ %8’i)

- 11 mcg folat (Gİ %3’ü)

- 16 mg kalsiyum (Gİ %2’si)

- 0.6 mg demir (Gİ %3’ü)

- 43 mg magnezyum (Gİ %11’i)

- 34 mg fosfor (Gİ %3’ü)

- 415 mg potasyum (Gİ %12’si)

- 13 mg sodyum (Gİ %1’i)

- 0.3 mg çinko (Gİ %2’si)

- 0.2 mg bakır (Gİ %11’i)

- 0.2 manganez (Gİ %11’i)

- 0.7 MCG selenyum (Gİ %1’i)

- 17.8 gr karbonhidrat (Gİ %6’sı)

- 1.8 gr protein (Gİ %4’ü)

- 2 gr besin lifi (Gİ %8’i) bulunmaktadır.

Zencefil Tansiyonu Düşürür Mü? Yükseltir Mi?

Zencefilin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Mide Bulantısı İçin Zencefil: Zencefil, mide bulantısının giderilmesi için kullanılan en etkili doğal çözümler arasındadır.

İltihap İçin Zencefil: Bileşenindeki “gingerol” güçlü bir iltihap önleyicidir. Bu nedenle şiddetli ağrılara yol açan hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Kolon Kanserini Önler: Zencefil bağırsak, rektum kanserine neden olan hücre yapısındaki tümörlerin büyümesini engellemektedir.

Yumurtalık Kanseri İçin Zencefil: Ana bileşenin de “gingerol” bulunan zencefil yumurtalıkta oluşmuş kanserli hücrelerin sayısını azaltmaktadır.

Yol Tutması İçin Zencefil: Otobüs, otomobil, uçak ve tekne tutmalarında mide bulantısına karşı zencefil çok iyi gelmektedir.

Bağışıklık Sistemi İçin Zencefil: Zencefil gribe yakalanmış hastalar için sağlıklı bir şekilde terlemeyi sağlayarak toksin ve mikropların vücuttan kısa sürede atılmasını sağlar.

Astım İçin Zencefil: Astım tedavisinde zencefilin iyi geldiği bilinmektedir.

Diyabet İçin Zencefil: Zencefil, özellikle şeker hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde faydalıdır.

Ağrılı Adet Dönemi: Zencefilin şiddetli adet dönemi ağrılarını hafiflettiği bilinmektedir. 

Boğaz Ağrısı İçin Zencefil: 1 bardak sıcak suya 2-3 dilim taze zencefil atıp 6-7 dakika demleyin. Daha sonra 1 çubuk tarçın (yarım çay kaşığı toz tarçın da olur) ve 1 çay kaşığı bal ekleyip içebilirsiniz.

Kas Zorlanması: Zencefilden macun yapmak oldukça kolay. 2 yemek kaşığı toz zencefili cam bir kapta merhem kıvamına getirmek için ılık sudan azar azar ekleyerek iyice karıştırıp zencefil merhemi elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz bu merhemi Kas ağrısı çektiğiniz bölge üzerine sürüp 15 dakika kadar bekletin. Bunu ağrının şiddetine göre, 2 ya da 3 gün yapabilirsiniz.

Öksürük İçin Zencefil: 1 bardak kaynamış suya yarım çay kaşığı zencefil tozu, çeyrek çay kaşığı toz tarçın ve 2-3 karanfil tanesi atın. 5-6 dakika demlenmesinin ardından 1 çay kaşığı bal ekleyerek içebilirsiniz.

Kan Dolaşımı İçin Zencefil: Krom, magnezyum ve çinko minerallerini içeren zencefil kan akışını geliştirir.

Doğal Enerji Kaynağı: Zencefil “kafein etkisi” yaparak vücuda ekstra enerji sağlamaktadır. Günde 2 çay kaşığı toz zencefil tüketmek egzersiz öncesi gereken enerjinin toplanmasına yardımcı olur.

Karaciğer Sorunları İçin Zencefil: Zencefil tüketimi, tahrip edici toksinlere karşı karaciğeri korumaktadır.

Ağız Sağlığı İçin Zencefil: Zencefil salya üretimini arttırarak ağız içinde bakteri birikimini önlemektedir. Bunun yanında diş ve diş eti sorunlarını da azaltmaktadır.

Zencefil Tansiyonu Düşürür Mü? Yükseltir Mi?

Zencefil'in Sağlığa Zararları? Zencefilin Yan Etkisi Var Mı?

Gıda şeklinde tüketilen zencefilin şimdiye kadar yan etkisi görülmemiştir. Fakat her şeyde olduğu gibi bu bitkinin özütünden fazla miktarda tüketildiği zaman mide bulantısı ve kusma yapabilmektedir.

Zencefil Kullananların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Evet, bilindiği üzere, zencefilin kanı sulandırma özelliği var. Bu sebeple kan basıncı fazla olan hastalarda meydana gelen sağlık sorununun rehabilitasyonunda kullanılması normal fakat kullanırken aşağıda sıraladığımız uyarıları dikkatte almanızda fayda var.

  • Kan inceltici ilaç kullanmanızı gerektiren bir rahatsızlığınız varsa zencefil kullanmadan önce mutlaka uzman bir doktora danışarak kullanmalısınız.
  • Zencefil kullanıyor ve anestezi gerektiren bir operasyon geçirecekseniz bu durumu mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.
  • Safra taşı rahatsızlığı olan hastaların zencefil takviyesi kullanması sıkıntıya sokabilir. Bu sebeple zencefil kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gereklidir.
  • Zencefil kan şekerini düşürdüğü için, özellikle şeker hastası olan bireylerin ilacın etkisini arttırıp kan şekerini anormal boyutlara düşürebilir.
  • Tansiyonu düşüren zencefili tansiyon ilacı kullanan hastaların dikkat etmesi gerekir. Çünkü zencefil tansiyonunuzu normalden çok daha aşağı seviyelere düşürebilir.
  • Hamilelik veya gebelik dönemlerinde zencefil takviyesi yapmak isteyenler olası yan etkilerinden korunmak adına doktor tavsiyesi almadan kullanmamalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Natia14 Aralık 2022 13:37

Benim mide refleksi var içebilir miyim bida toz alerjisi ar.çok da oksuriorum.teşekurler

Sonraki Haber Yükleniyor...