Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Nisan 2019 14:31

Zeytin Çekirdeği Yutmak Zararlı Mı? Zeytin Çekirdeği Yutmanın Faydaları Zararları Nelerdir?

Bu makalemizde “Zeytin çekirdeğini yutmak zararlı mı? Zeytin çekirdeği faydalı mı zararlı mı?” sorusuna cevap aradık. Makalemizi okuduktan sonra zeytin çekirdeğini yutup yutmama kararını tamamen sizin inisiyatifine bırakıyoruz. İyi okumalar.

Zeytin Çekirdeği Yutmak Zararlı Mı? Zeytin Çekirdeği Yutmanın Faydaları Zararları Nelerdir?
Zeytin Çekirdeği Yutmak Zararlı Mı?,Zeytin Çekirdeği Yutmanın Faydaları Zararları Nelerdir?

Zeytin Çekirdeği Yutmak Zararlı Mı? Zeytin Çekirdeği Yutmanın Faydaları Zararları Nelerdir?

Gerek inanışımızda gerekse bilim dünyasında zeytinin yaprağından tutun da yağına kadar şifa kaynağı olduğunu biliyoruz. Son dönemlerde zeytin çekirdeğinin faydalı mı yoksa zararlı mı olup olmadığı oldukça merak konusu oldu.

Zeytin, gerek yağı ve yaprağı gerek çekirdeği ile yutulduğunda bir çok rahatsızlığa iyi geliyor. Bir çok uzmana göre, düzenli olarak tüketilen zeytin çekirdeğinin; kanser, basur, kabızlık ve prostata iyi geldiği söyleniyor.

Ülkemizde zeytin ağaçları özel bir kanunla koruma altına alınmış tek meyve ağacıdır. Uzmanlara göre, zeytin çekirdeğini yutarak mide yanmaları, bağırsakları güçlendirerip kabızlık gibi bir çok sorunu ortadan kaldırır. 

Uzman doktorlara göre, zeytin çekirdeği yutulduğunda kısaca;

  • Basur ve prostat problemlerine çözüm oluyor.
  • Kanserli hücre oluşumunu engelliyor.
  • Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor.
  • Kabızlık problemini çözüyor.
  • Mide yanmasını önlüyor.

Zeytin Çekirdeği Yutmak Zararlı Mı? Zeytin Çekirdeği Yutmanın Faydaları Zararları Nelerdir?

Mide Asidini Düzenler 

Zeytin çekirdeğinin yapısı selüloz içerdiği için çok serttir. Çiğnenerek yenilmesi mümkün değildir. Fakat sindirim enzimleri ve mide asitleri tarafından zeytin çekirdeğinin kolayca eritebilir. Zeytin çekirdeğinin sahip olduğu öz, mide yanması yaşayan kişilerde mide iç yüzeyini güçlendirerek yanmaları azaltır. Özellikle bağırsağın da güçlenmesini sağlayarak kabızlık problemlerini yok eder.

Zeytin Çekirdiğini Ne Zaman ve Nasıl Yutmalıyız?

Sabahleyin kahvaltı yaparken 1, 2 adet zeytin çekirdiğini yutabilirsiniz. Zeytin çekirdeğinin selülozik yapısını tamamıyla eriten enzimlerimiz ve mide asidimiz sayesinde zeytin çekirdeğini yuttuğunuzda korkmayın, bağırsaklarınız tıkanmaz, zeytin çekirdeğinin sivri uçları da size zarar vermez.  

Zeytin Çekirdiğini Toz Haline Getirerek Tüketebilirsiniz

Günümüzde pek çok kişinin tartışmalı besin kaynaklarından birisi olarak gördüğü zeytin çekirdeği konusunda bazı kesimlerin halen söz konusu çekirdeklerin bütün halleriyle tüketilmemesi gerektiğini söyledikleri bilinmektedir. Toz şeklinde tüketimi daha sağlıklı bulan bu kesime göre çekirdeklerin bütün halde yutulması çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Diğer taraftan zeytin çekirdeği bilim insanları tarafından faydaları konusunda pek çok araştırma yapmaya devam ediyor. Bu sebeple zeytin çekirdekleri tüketme konusunda kararsız kalan insanların toz haline getirerek tüketmesini tavsiye ediyoruz. 

Basur Oluşumunu Engeller

Zeytin çekirdeğinin en önemli faydalarından birinin de basur problemlerine karşı olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Gerek araştırmalarda gerek kullanıcılardan alınan veriler neticesinde zeytin çekirdeği tüketen kişilerin basur problemlerini rahat çözebildikleri gözlemlenmiştir. 

Prostata Kalkan Olur

Birok erkeğin kâbusu olan prostat problemleri konusunda da zeytin çekirdeğinin faydalarını değerlendirebilmek mümkündür. Bunun için günlük 4-5 zeytin çekirdeğinin yenmesi bir müddet sonra prostat problemleri üzerinde olumlu etkilerini göstermeye başlayabilir.

Sindirim Sistemini Güçlendirir

Sindirim sisteminde yer alan iç organlarda ya da sindirim sisteminin genel işleyişi konusunda zeytin çekirdeğinin faydalarının değerlendirilebileceği söylenebilir. Zira bazı hastalar üzerinde yapılan araştırmalar, zeytin çekirdeği yutmanın çeşitli sindirim problemleri üzerinde olumlu etkileri bulunduğunu göstermektedir. 

Ülsere İyi Gelir

Farklı nedenlerle çeşitli mide rahatsızlıklarıyla mücadele eden kişilerde zeytin çekirdeğinin yutulduğu durumlarda bu şikayetlerin eskiye nazaran oldukça azaldığı görülmektedir. En çok da mide yanması gibi problemlerde tercih edilebilecek olan zeytin çekirdeğinin bazı uzmanlar tarafından bütün olarak, bazı uzmanlar tarafından da toz halinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu nedenle mide problemlerinde zeytin çekirdeği faydalarını görmek isteyen kişilere bu çekirdekleri ezip toz haline getirerek ya da bir bütün olarak yiyebilecekleri söylenebilir. Bunun yanı sıra zeytin çekirdeklerinin gastrit ya da ülser gibi pek çok problem üzerinde mideyi sakinleştirici etkileriyle faydalı olduğuna inanan pek çok uzman da bulunmaktadır. Ancak bu konunun herhangi bir kanıtı olmayıp tamamen uzmanların kişisel görüşlerine bağlı olarak ortaya çıktığı dile getirilmektedir. 

Kabızlığı Geçirir

Zeytin çekirdeğinin parçalanıp toz haline getirilmesi ya da bütün olarak tüketilmesi, kişilerde meydana gelen şiddetli kabızlık problemlerinin belirtilerini hafifletici etki gösterir.  Bu nedenle kabızlık problemiyle mücadele eden kişilere zeytin çekirdeği tüketimi tavsiye edilebilir. 

Zeytin Çekirdeği Yutmak Zararlı Mı? Zeytin Çekirdeği Yutmanın Faydaları Zararları Nelerdir?

Zeytin Çekirdeğini Yutmak Sünnet Mi?

Zeytin çekirdeğini yutmanın bir sakıncası yoktur. Faydalı olduğunu söyleyenler de var.

Ancak, peygamber Efendimiz'in (asm) zeytin çekirdiğini yuttuğu ya da yutulmasını tavsiye ettiğine dair herhangi bir rivayet yoktur.

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay:

Zeytinyağının en doğal meyve suyu olduğunu söylerken onu bardağa koyarak lıkır lıkır içebileceğimizi söylüyor, diğer yandan bazı uzmanlar normalde çıkarıp çöpe attığımız zeytin çekirdeğini de yememiz gerektiğini vurguluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...