Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Şubat 2022 16:29

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski Kimdir?

Ünlü Rus yazar Dostoyevski'nin hayatı, eserleri her edebiyat okurunun merak ettiği konular arasında. Ortaya çıkarttığı eserler, 20. yüzyıl roman anlayışında farklı bir pencere açan Fyodor Mihayloviç Dostoyevski'nin kaç yaşında olduğu, nasıl vefat ettiği, kitapları ve sözleri meraklıları tarafından araştırılmaya devam ediyor. Ölümünün üzerinden 140 yıl geçmiş olmasına rağmen romanları ve sözleri okunan Dostoyevski'nin yaşamı, eserleri ve sözleri ile ilgili detayları haberimizde okuyabilirsiniz...

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski Kimdir?

Rus Edebiyatı'nın öncü isimlerinden Dostoyevski, dünya edebiyatına da yön vermiş ve eserleri ile okuyucularında iz bırakmayı başarmıştır. Çatışmaları romanlarında ustalıkla işleyen ünlü yazar Dostoyevski'nin hayatı ise birçok kişi tarafından merak edilenler arasında yer almaktadır. Peki, yapıtları ile nesiller boyu okunan ünlü yazar Dostoyevski kimdir? İşte, Dostoyevski'nin bilinmeyenleri...

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski Kimdir?

DOSTOYEVSKI KİMDİR, KAÇ YAŞINDA VE NEDEN VEFAT ETTİ?

1821 yılında Moskova’da dünyaya gelen Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, 6 çocuklu bir ailenin ikinci çocuğudur.  Dostoyevski'nin babası alkol bağımlısı ve çok sinirli yapıda olduğundan, çocuklarını da disiplinli yetiştirmeye odaklanmıştır, annesi ise kendi halinde bir yaşantı sürmektedir. 

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski ilköğrenimini Moskova’da tamamladıktan sonra, 15 yaşındayken annesini kaybetmesinin ardından Petersburg Mühendislik Okulu'na gitmiştir. Orada eğitimi devam ederken babasının ölüm haberini almıştır.

Okulunu bitirdikten sonra asteğmen rütbesiyle Petersburg’daki İstihkam Müdürlüğüne verilen Dostoyevski çok fazla askeri disipline dayanamayarak işi bırakıp yazarlığa başlamıştır. İki kez evlilik yapan Dostoyevski ayrıca sara hastalğına yakalanmıştır ve 28 Ocak günü, geçirdiği bir kanama sebebi ile 1881 yılında hayatını kaybetmiştir. Rus halkı, edebiyatlarına yön veren Dostoyevski için görülmemiş bir cenaze töreni düzenleyerek ünlü yazarı defnetmiştir. 

Küçük yaşlardan itibaren yazar olmak isteyen Dostoyevski, bir yıl askeri görevini tamamladıktan sonra işini bırakıp yazar olmaya karar vermiştir. 1846 yılında ilk romanı "İnsancıklar" adlı kitabı ile okuyucusuna ulaşan Dostoyevski, dönemin ünlü eleştirmeni olan Belinski’ye romanını göndererek fikirlerini almak istemiştir. Belinski tarafından çok beğenilen Dostoyevski, Rus gerçekçi romanında yeni bir okulun kapılarını açmış, nesilleri derinden etkilemeyi başarmıştır. 

İlk eserinin ardından belli bir dönem ilgi görmeyen yazar maddi sıkıntılar çekmeye başlasa da,1866 yılında "Suç ve Ceza" adlı en önemli romanını yayımladıktan sonra hak ettiği değeri görmüş; ün yakalamıştır. Ardından Budala, Ebedi Koca ve Ecinniler adlı romanları ile yazmaya devam etmiştir. 

Kız çocuğunun vefatının ardından büyük bir üzüntü yaşayan Dostoyevski, Delikanlı, Bir Yazarın Günlüğü ve Karamazov Kardeşleri yazmıştır. Yazdığı kitaplar ile insanların duygu derinliğine inen ve yüz yılı aşkın süredir herkesin ufkunu açan Dostoyevski, zorluklarla dolu yaşantısında dahi yazmaktan hiç vazgeçmemiştir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...