Tgrt Haber
27 Ocak 2022 17:38 - Güncelleme : 17 Mart 2022 14:08

Gündüz Bey Kimdir?

Kuruluş Osman dizisi ile gündeme gelen ve tarihte, nasıl öldüğü merak edilen Gündüz Bey'in hayatı araştırılmaya devam ediyor. Dizinin son bölümünde, Osman Bey'in, ağabeyi Gündüz Bey ile tartışması gündeme gelince, dizinin sıkı takipçileri, tarihte Gündüz Bey'in neler yaptığını, nasıl öldüğünü merak etti ve sorgulamaya başladı. Gündüz Bey'in katıldığı savaşlar, ölüm sebebi ve biyografisi haber detaylarında...

Gündüz Bey Kimdir?
kuruluş osman,emre basalak,gündüz bey

Osman Gazi'nin ağabeyi olan Gündüz Bey, ölüm sebebi ile gündeme geldi.Kuruluş Osman dizisinde Emre Basalak'ın canlandırdığı Gündüz Bey'in, dizide Osman Gazi ile tartışması akıllara, "Osman Gazi Gündüz Bey'i öldürdü mü?" sorusunu getirince, diziyi takip eden izleyiciler, Gündüz Bey'in nasıl öldüğünü araştırmaya başladı. İşte, Gündüz Bey'in biyografisi...

GÜNDÜZ BEY KİMDİR, NEDEN ÖLDÜ?

Gündüz Bey, Oğuzlar'ın Bozok kolunun Kayı Boyu’ndandır ve aynı zamanda, Ertuğrul Gazi’nin üç oğlundan en büyüğüdür. Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Gazi'nin ağabeyi olan Gündüz Bey,  Bay-Atlı Hasan bin Mahmûd'un Câm-ı Cem-Âyîn, Âşıkpaşazâde'nin Tevârîh-i Âl-i Osman ile Neşrî'nin Kitâb-ı Cihannümâ isimli eserlerinde yer alan bilgilere göre, Ertuğrul'un oğludur ve  Ay-Doğdu adında bir oğlunun olduğunu Âşıkpaşazâde Tevârîh-i Âl-i Osman adlı eserinde bildirmektedir.

Gündüz Bey Kimdir?

Osman Gazi'nin ağabeyi Gündüz Bey, Bizans ile yapılan birçok savaşa katılmış fakat İnegöl Savaşı (1299) esnasında şehit olmuştur. 

Osman Gazi'nin Gündüz Bey'i öldürdüğüne dair iddialar olsa da; Gündüz Alp çocuk yaşta ölmemiştir. Gündüz Bey, Osman Gazi'ye karşı verdiği beylik mücadelesini kaybetmesine rağmen yine de kardeşinden ayrılmamıştır.

KURULUŞ OSMAN DİZİSİNDE "GÜNDÜZ BEY" KARAKTERİNİ CANLANDIRAN EMRE BASALAK KİMDİR?

28 Nisan 1979 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Emre Basalak, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'nda eğitimini tamamlamış ve mezun olmuştur. Hacettepe Üniversitesi Oda Tiyatrosu ve Devlet Tiyatroları’nın ardından, 2002 yılında kariyerine profesyonel olarak attığı ilk adım İstanbul Devlet Tiyatrosu ile olmuştur.

Gündüz Bey Kimdir?

Oyuncu Emre Basalak, "Ekmek Teknesi" dizisi ile ilk oyunculuk deneyimini yaşamış; "Köprü" ve "Deniz Yıldızı" dizilerinde de rol alarak kariyerine devam etmiştir.

2005 yılında yazdığı "D-21" isimli oyunu oldukça beğeni toplayan ve Kültür Bakanlığı tarafından ödüle layık görülen Emre Basalak, son olarak ATV ekranlarında izleyici ile buluşan "Kuruluş Osman" dizisindeki "Gündüz Bey" karakterini canlandırmaktadır.

Oyuncu Emre Basalak, 2022 yılı itibari ile 43 yaşındadır ve 1.79 metre boyunda, Boğa burcudur.

EMRE BASALAK'IN ÖDÜLLLERİ

  • 2018 – Bit Yeniği – Direklerarası Seyirci Ödülleri – En İyi Yönetmen Ödülü
  • 2013 – Kurtuluştan Kuruluşa – Uğur Mumcu Yılın Erkek Sanatçısı Ödülü
  • 2005 – D21 – Kültür Bakanlığı (TOMEB) Ödülü

EMRE BASALAK HANGİ DİZİ VE FİLMLERDE OYNADI?

Emre Basalak Konservatuar eğitimini tamamladıktan sonra tiyatrolarda adım attığı kariyerine, dizi setlerinde devam etmiş, oyunculuk yaparak farklı karakterler canlandırmıştır.

  • 2019 – Kuruluş Osman (Gündüz Bey) (TV Dizisi)
  • 2017 – Bir Pazar Sonrası (Sinema Filmi)
  • 2013 – Benimle Oynar mısın? (TRT Çocuk Programı)
  • 2009 – Deniz Yıldızı (Volkan) (TV Dizisi)
  • 2008 – Usta (Sinema Filmi)
  • 2007 – Köprü (TV Dizisi)
  • 2002 – Ekmek Teknesi (TV Dizisi)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...