Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Kasım 2017 15:18

Naim Süleymanoğlu kimdir, nerelidir? Dünya rekorunda kaç kilo kaldırdı?

Naim Süleymanoğlu, halter dalında kırmış olduğu rekorlarla ve anlamlı hayat hikayesiyle gönüllere taht kurmuş ve daima adından söz ettirmiş başarılı bir milli sporcuydu. Dün akşam televizyon ekranlarında yayınlanan “Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu” filminin ardından dikkatleri yeniden çeken Milli sporcu, internet üzerinden sıklıkla aratılan isimlerden biri oldu. Vatandaşlar, “Naim Süleymanoğlu kimdir, nerelidir?” “Naim Süleymanoğlu’nun kaç kilo kaldırdı, rekoru nedir?” sorularına yanıt aramaya başladı.

Naim Süleymanoğlu kimdir, nerelidir? Dünya rekorunda kaç kilo kaldırdı?
naim süleymanoğlu,halter,cep herkülü,turgut özal,bulgaristan,olimpiyat

Bulgaristan Türklerinin sorunlarını dünyaya duyurmak amacıyla, profesyonel olarak yapmış olduğu halter sporunu çok güzel bir şekilde değerlendiren ve adını altın harflerle yazdırmayı başaran Milli Halterci Naim Süleymanoğlu’nun hayatı merak edilen konular arasına girdi. Kırdığı rekorlar ve anlamlı hayat hikayesiyle birçok sporcuya örnek olacak Cep HerkülüNaim Süleymanoğlu kimdir, nerelidir? Naim Süleymanoğlu kaç kilo kaldırdı, rekoru nedir?

NAİM SÜLEYMANOĞLU KİMDİR, NERELİDİR?

23 Ocak 1967 yılında Bulgaristan’ın Kırcaali kentinde dünyaya geldi. 3 çocuklu bir ailenin en büyük oğlu olan Naim Süleymanoğlu, çocuk yaşlarında keşfedildi ve 9 yaşından itibaren halter sporuyla ilgilenmeye başladı. 1977 yılında başlamış olduğu halterde başarılar elde etmeye başlayan Süleymanoğlu, henüz on beş yaşındayken Brezilya’da gerçekleştirilen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda iki altın madalya alarak şampiyonluk elde etti.

Bundan sonraki süreçte rekor üstüne rekor kırarak çok sayıda şampiyonluğa imza atmış olan Naim Süleymanoğlu, halter tarihinde “En Genç Dünya Rekortmeni” unvanına sahip oldu. 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünya genelinde yılın haltercisi seçildi. 1984 yılında Bulgaristan’ın Sovyetlerle birlikte boykota katılması nedeniyle Los Angeles Olimpiyatları’na katılamadı. Bu dönem içerisinde Bulgar Hükümeti’nin Soya Dönüş operasyonu ile Türk isimlerini yasaklaması üzerine adı Naum Şalamanov olarak değiştirildi.

Naim Süleymanoğlu kimdir, nerelidir? Dünya rekorunda kaç kilo kaldırdı?

Bu süreçte oldukça etkilenen ve bu durumu kabullenmek istemeyen Naim Süleymanoğlu, Türkiye adına müsabakalara katılmak üzere 1986 yılında Melbourne’de düzenlenmiş olan Dünya Halter Şampiyonası’nda Türkiye Büyükelçiliği’ne sığınmış ve Türkiye’ye iltica etti. İltica sürecinde Süleymanoğlu’na yardımcı olan isim ise dönemin Başbakanı Turgut Özal oldu. Yapmış olduğu bu hareketle, Bulgaristan Türklerinin yaşamış olduğu problemlerin tüm dünyaya duyurulmasını sağlamış olan Naim Süleymanoğlu, dünyada büyük bir hareketin de öncü ismi haline geldi.

Naim Süleymanoğlu, Kariyeri süresince yedi Dünya Şampiyonluğu, üç Olimpiyat Altın Madalyası ve altı Avrupa Şampiyonluğu elde etti. 46 kere dünya rekoru kırmış olan Süleymanoğlu, Türkiye’de halter sporunun sevilmesini ve yayılmasını sağladı.

NAİM SÜLEYMANOĞLU DÜNYA REKORUNDA KAÇ KİLO KALDIRDI?

Kısa bir süre içerisinde Türkiye’nin en sevilen isimlerinden biri haline gelen ve halter sporunun da sevilmesini sağlayan Naim Süleymanoğlu, 1 metre 47 cm boy ölçüsüne sahip olması ve rekor üstüne rekor kırması nedeniyle Türkiye’de “Cep Herkülü” lakabını aldı. Ona en büyük şampiyonayı getiren ve Türkiye’nin olimpiyatlarda halter sporunda ilk altın madalyayı kazanmasını sağlayan Cep Herkülü, 1988 Seul Olimpiyatları’na Bulgaristan Hükümeti’nden alınan izinlerle Türkiye adına katıldı. 60 kg koparmada 145, 150.5 ve 152,5 kg; silkmede 175, 188,5 ve 190 kg; toplamda 320, 339 ve 342,5 kg kaldırarak üst üste altı dünya ve dokuz olimpiyat rekoru kırarak dünya tarihine adını yazdırmış oldu.

Bu rekorda silkmede kaldırmış olduğu ağırlıkla kendi ağırlığının üç katının 10 kg fazlası olan 190 kg’ı kaldırmasıyla bu başarıyı elde eden dünyadaki tek kişi oldu. Naim Süleymanoğlu’ndan sonra bu başarıyı elde eden başka bir halterci henüz çıkmadı.

Naim Süleymanoğlu kimdir, nerelidir? Dünya rekorunda kaç kilo kaldırdı?

NAİM SÜLEYMANOĞLU NEDEN ÖLDÜ?

Kırmış olduğu rekorlarla ve kazandığı madalyalarla dünya çapında en popüler isimlerden biri haline gelen Naim Süleymanoğlu, 1992 yılında Barselona Olimpiyatları’nda rakiplerini ezici bir üstünlük ile yenerek altın madalyayı kazandı. Yine aynı yıl Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünya’nın En İyi Sporcusu” unvanını aldı. 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda 64 kiloda 4 dünya rekoru kırdı ve üçüncü kez olimpiyatlarda madalya kazanarak yeniden tarihe geçti.

Naim Süleymanoğlu kimdir, nerelidir? Dünya rekorunda kaç kilo kaldırdı?

Elde ettiği başarılar sayesinde Time Dergisi’ne kapak oldu ve Birleşmiş Milletler’de yapmış olduğu konuşmayla Bulgaristan Türklerine karşı yapılan zulmü dünyaya duyurdu. Bu hareketi sonrasında büyük bir baskı altında olan Bulgaristan, Türkiye’ye göç etmek isteyen Türklere sınır kapılarını açtı. Bulgaristan’ın milli kahramanı olan Naim Süleymanoğlu, siroza bağlı karaciğer yetmezliği tanısı koyulduğunda 50 yaşındaydı. Karaciğer nakli yapılan Cep Herkülü, ameliyat sonrasında geçirmiş olduğu beyin kanamasına bağlı olarak yoğun bakıma alındı. Yoğun bakım tedavisi uzun bir süre devam etti fakat 18 Kasım 2017 tarihinde vefat etti.Cenazesi Edirnekapı Şehitliği’ne defnedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...