Tgrt Haber
26 Eylül 2021 13:46

Olaf Scholz kimdir, kaç yaşında? Almanya Başbakan adayı Olaf Scholz hayatı

Almanya'da 16 yıllık Angela Merkel döneminin sonuna gelindi. Almanya seçimlerinin ardından yeni başbakan araştırılmaya başlandı. Peki Almanya şansölyesi Olaf Scholz kimdir, kaç yaşında? Olaf Scholz’ın vaatleri neler? Olaf Scholz hükümeti ve Türkiye ilişkileri nasıl olacak?

Olaf Scholz kimdir, kaç yaşında? Almanya Başbakan adayı Olaf Scholz hayatı
almanya,merkel,Olaf Scholz

Günümüzde Almanya Maliye Bakanı ve Başbakan yardımcısı görevini üstlenen Olaf Scholz, Merkel’in grevi bırakmasının ardından en güçlü adayların başından geliyor. Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) adayı Olaf Scholz, seçim anketlerinden rakiplerini geride bırakıyor. 26 Eylül Pazar günü 08.00 ile 18.00 saatleri arasında yapılan olan Federal Meclis seçimleri ardından Olaf Scholz Almanya Başbakanı seçildi. İki ay boyunca devam eden koalisyon görüşmelerinin ardından Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), aralarında anlaşarak hükümet kurma planını resmen sundu. Almanya Federal Meclisi'ndeki oylamada Sosyal Demokrat Parti Milletvekili ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, ilk turda başbakan seçildi. Oylamada başbakan seçilen Olaf Scholz, Meclis'te yemin etti. Böylelikle 16 yıllık Başbakan Angela Merkel dönemi sona erdi. İşte ''Olaf Scholz kimdir, kaç yaşında? Almanya Başbakanı Olaf Scholz Türkiye görüşleri neler?'' sorularının cevabı ve bilmeniz gerekenler. 

OLAF SCHOLZ KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?  

Olaf Scholz, 14 Haziran 1958 tarihinden Batı Almanya’da dünyaya geldi. 1978'de Hamburg Üniversitesi'nde hukuk okuyan Olaf Scholz, iş hukuku konusunda uzmanlaşarak avukat oldu.  

2018 yılında bu yana Maliye Bakanı ve Başbakan yardımcılığı görevinde bulunan Olaf Scholz, 7 yıl kadar Hamburg Belediye Başkanlığı yaptı. 2002'den 2004'e kadar Scholz, SPD'nin Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Olaf Scholz, Ağustos 2020'de Almanya Sosyal Demokrat Partisi tarafından 2021 Almanya federal seçimlerinde başbakan adayı seçildi. Almanya Başbakan adayı Olaf Scholz, Alman parlamentosuna ilk kez 1998'de 40 yaşında girdi. Olaf Scholz, yapılan anketlere göre, rakipleri ile çıktığı televizyon tartışmalarının üçünü de kazandı. 

Olaf Scholz kimdir, kaç yaşında? Almanya Başbakan adayı Olaf Scholz hayatı 

Merkez soldaki Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) adayı olan 63 yaşındaki eski Hamburg belediye başkanı Olaf Scholz, Angela Merkel'in şansölye olarak yerini alacak.  Covid-19 krizi, asgari ücret konularındaki görüşleri halk tarafından benimsenen  Olaf Scholz, Almanya’da Merkel’in ardından en güvenilir isim olarak biliniyor. Almanlar ülke adına iklim krizi ve küresel ısınma, mülteci sorunu, Covid-19 ve sosyal adaletsizlik konularının çözülmesi gerektiğine inanıyor. Covid-19 sürecinden ortaya koyduğu ekonomik başarı nedeniyle Olaf Scholz, dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.  

Başbakan Scholz, Alman ekonomi tarihindeki en büyük finansal skandallardan biri olan Wirecard nedeniyle büyük eleştiri topladı. Ancak pandemi döneminde Alman işletmelerinin ve işçilerin pandemiden kurtulmasına yardımcı olmak için federal hükümet tarafından bir araya getirilen 750 milyar € acil finansman paketine öncü olması, temmuzda meydana gelen sel felaketinde hızla bölgeye gidip yaklaşık 400 milyar euroluk acil yardımı koordine etmesi, küresel asgari vergi için ABD'de müzakereler yürüten 'sorumlu' ve pragmatik bir isim olarak tarihe geçti. Olaf Scholz aynı zamanda Almanya’da asgari ücreti saatte 9,60 Euro'dan 12 Euro'ya yükseltmeyi hedefliyor. Olaf Scholz Almanya başbakanı olurken Scholz’un yardımcılığını ise Yeşiller Eş başkanı Habeck üstlenecek. Scholz’un ayrıldığı maliye bakanlığı koltuğuna Özgür Demokrat Parti Başkanı Christian Lindner geçecek. 

Almanya’da 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerden 59 gün sonra, partilerin kırmızı-sarı-yeşil renklerinden dolayı kamuoyunda “Trafik Işığı” adı da verilen koalisyonda partiler Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın daha yeşil ve daha dijital bir ekonomiye doğru evrileceklerini belirtiyor. 

OLAF SCHOLZ TÜRKİYE GÖRÜŞLERİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz 8 Aralık tarhinde gerçekleşen yemin törenini görev süresini tamamlayacak olan Angela Merkel, milletvekili olmadığı için oylamayı tribünden izledi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz geçtiğimiz günlerde önderliğinde kurulan koalisyon hükümeti planını açıkladı. Almanya'da çifte vatandaşlık ve süresiz ikamet imkanı kolaylaştırılırken, Müslümanlara ait ibadethanelere koruma desteği verileceği ifade edildi. Almanya'ya gelen ilk nesil misafir işçi kuşağından vatandaşlık için istenen dil şartı seviyesinin düşürülecek Bu sayede bu kişilerin vatandaşlığa alınmalarının kolaylaştırılacak. Sözleşmede Türkiye'nin, AB'nin önemli bir komşusu ve NATO'nun bir ortağı olmaya devam edeceği vurgulanarak, Almanya'da çok sayıda Türkün yaşıyor olmasının, iki ülke arasında özel bir yakınlık oluşturduğu ifade edildi. Aynı zamanda hükümetin AB-Türkiye diyaloğunun süreceği, sivil toplum ve gençlik değişim programlarının geliştirileceği vurgulandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...