Tgrt Haber
20 Aralık 2021 15:23

Refik Anadol kimdir, nereli? Refik Anadol'un 1.1 milyon dolara satılan NFT eseri hangisi?

Refik Anadol'un Open Sea'de yayınlanan 'Machine Hallucinations - Nature Dreams: AI Data Sculpture 2021 1/1' isimli NFT eseri 300 Ethereum yani 1.1 milyon dolara satıldı. Haberi Twitter hesabından duyurmasının ardından ''Refik Anadol kimdir, kaç yaşında? Refik Anadol’un hangi eseri 1.1 milyon dolara satıldı?'' soruları gündeme geldi.

Refik Anadol kimdir, nereli? Refik Anadol'un 1.1 milyon dolara satılan NFT eseri hangisi?
NFT,,refik anadol,,sanat,

Medya sanatçısı ve tasarımcı Refik Anadol’un NFT sanat eseri 1.1 milyon dolara alıcı buldu. Mabu isimli koleksiyoner tarafından satıl alındı. Refik Anadol mimariyi ve medya sanatlarını veri bilimi ve yapay zeka ile buluşturmasıyla tüm dünyada ün kazandı. Kaliforniya Üniversitesi Medya Sanatları Okulu'nda öğretim görevlisi olan sanatçı çalışmalarını kurucusu olduğu Refik Anadol Studio bünyesinde sergiliyor. İşte Refik Anadol hayatı ve eserleri hakkında bilmeniz gerekenler.

REFİK ANADOL KİMDİR? 

Refik Anadol 1985 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Lise eğitimini Kadıköy Anadolu Lisesi’nde alam Refik Anadol Mimariyi ve medya sanatları veri bilimi ve yapay zeka ile buluşturan çalışmalar üretir. Dünyadaki yapay zekâ sanatının başlamasına ve gelişmesine katkı sağlayan sanatçılardan birisidir. Çalışmalarını kurucusu olduğu Refik Anadol Studio altında gerçekleştirir. Kaliforniya Üniversitesi  Medya Sanatları Okulu'nda ziyaretçi araştırmacı olarak çalışıyor. 

Üniversite eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi fotoğraf ve video alanı ve Görsel İletişim Tasarımı bölümünde çift ana dal yaparak 2009 yılında tamamladı.Mezuniyet projesi olarak, Türkiye’deki ilk 3D video projeksiyon projesini gerçekleştiren sanatçı Santral İstanbul cephesini yapay zeka ile giydirdiği bu çalışmada "bir mimari yapının cephesini bir tuvale dönüştürme, ışığı bir materyal olarak kullanma" fikrini ortaya koydu. Çalışmanın videosu kısa sürede tüm dünyaya mal oldu. 

Eserleri ve sanat çalışmaları ile sık sık gündeme gelen Refik Anadol Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde (UCLA) medya sanatları programına katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı ve bu kurumdan ikinci yüksek lisans derecesini aldı. 2014 yılında bir ders kapsamında hazırladığı The Aether Project adını taşıyan projesi, Microsoft Araştırma Ödülü'ne değer görüldü ve bu ödülü alan ilk sanat projesi oldu. 2015 yılında stüdyosunu kuran Anadol, "Bir bilgisayarın yapay zekâsı bir mekânı yaratmaya çalışıyor olsaydı nereden başlardı?" sorusunda yola çıkarak gerçekleştirdiği Sonsuzluk Odası adlı geçici yerleştirmesini 2015 yılında Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde sergiledi. Sonsuzluk Odası projesi daha sonra Austin, Teksas'taki SXSW'de arka arkaya sergilendi.

Refik Anadol kimdir, nereli? Refik Anadol'un 1.1 milyon dolara satılan NFT eseri hangisi?

Refik Anadol, 2016 yılında Google Sanatçılar ve Makine Zekası adlı programda yer aldı ve yapay zekayı bir sanat aracı olarak kullandı. 2017'de İstanbul'da SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarındaki 1 milyon 700 binden1 milyon 700 binden fazla belgeyi, yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarıyla ortak özelliklerine göre gruplandıran sanatçı, bu gruplandırmaları görselleştirerek Arşiv Rüyası adlı bir medya enstelasyonuna dönüştürdü. 

REFİK ANADOL'UN HANGİ ESERİ 1.1 MİLYONA SATILDI? 

Refik Anadol'un Open Sea'de yayınlanan 'Machine Hallucinations – Nature Dreams : AI Data Sculpture 2021 1/1' eseri 300.69420 ETH'e mabu isimli koleksiyoner tarafından satıldı. Eser dolar/TL kuru göz önüne alındığında yaklaşık 20 milyon değerinde alıcı buldu. Mabu isimli kullanıcı eserle birlikte Refik Anadol imzalı 3 boyutlu fiziksel bir sertifika, enstalasyonun kaynak yedek dosyaları ve özel bir yazılım içeren bir bilgisayarın da sahibi oldu. 

Dijital sanat açık artırma platformu Nifty Gateway Refik Anadol’un NFT eserinin rekor fiyata satılmasını tebrik ederek ''Bu destansı indirim ve bu yıl başardığınız her şey için tebrikler Refik Anadol!'' mesajını paylaştı. 

REFİK ANADOL’UN ÖDÜLLERİ 

Refik Anadol eserleri ile birçok ulusal ve uluslararası ödülün sahibi oldu. İşte Refik Anadol'un ödülleri: 

  • Anadol, Microsoft Research'ün En İyi Vizyon Ödülü
  • Alman Tasarım Ödülü
  • UCLA Sanat Mimarisi Moss Ödülü
  • 2014 Kaliforniya Üniversitesi Sanat Araştırma Enstitüsü Ödülü
  • 2016 SEGD Küresel Tasarım Ödülleri, Onur Ödülü
  • Google - Sanat ve Makine Zekası Sanatçısı.

Dünya çapında üne sahip olan sanatçı Refik Anadol 1.1 milyona satılan NFT eseri ile Türkiye'de sosyal medya gündem oldu ve pek çok tebrik mesajı aldı. 

REFİK ANADOL SERGİLERİ VE ESERLERİ 

NFT eserinin 1.1 milyon doalra satılmasının ardından gündeme gelen Refik Anadol'un eserleri merak konusu oldu. Dünyanın çeşitli yerlerinde sergi açan ve çeşitli eserleri sergileyen Refik Anadol tüm dünyada yapay zeka ve dijital sanat konusunda tanındı. İşte Refik Anadol sergisi: 

  • Walt Disney Sergi Salonu (ABD)
  • Hammer Müzesi (ABD)
  • Uluslararası Dijital Sanatlar Bienali Montreal (Kanada)
  • Ars Electronica Festivali (Avusturya)
  • l’Usine | Genève (Isviçre)Arc De Triomf (İspanya)
  • Zollverein | SANAA’s School of Design Binası (Almanya)
  • santralistanbul Çağdaş Sanat Merkezi (Türkiye)
  • Outdoor Vision Festivali SantaFe New Mexico (ABD)
  • Istanbul Tasarım Bienali (Türkiye)
  • Sydney City Art (Avustralya)
  • Lichtrouten (Almanya).

Refik Anadol, 2021 yılında İstanbul'daki Pilevneli Galeri'de "Makine Anıları: Mekan" adlı sergiyi açtı. Sergi Türkiye'de büyük bir ilg,iyle karşılandı. NASA Jet İtki Laboratuvarı'nın uzaya gönderilen teleskoplardan elde ettiği iki milyon veriyi uzaydaki ses kayıtları ve klasik müzikle harmanlayarak oluşturduğu dinamik tablo ve veri heykelleri sergilerken ayrıca seyircilerin de içerisine fiziksel olarak dahil olabileceği on beş dakikalık bir yapay zekâ sineması ortaya koydu. Refik Anadol, 2021'de Venedik Mimarlık Bienali'ne katılmak üzere seçilmiştir. "Alkazar Rüyası" adlı interaktif enstalasyonu 2021'de Beyoğlu'ndaki eski Alkazar Sineması'nda ziyarete açıldı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...