Tgrt Haber
01 Şubat 2022 11:43 - Güncelleme : 16 Mart 2022 11:12

Sabire Aydemir Kimdir?

Google, Sabire Aydemir'in doğum günü sebebi ile ülkemizin ilk kadın veteriner hekimi olan Sabire Aydemir'i doodle yaptı. Bunun üzerine, vatandaşlar, "Sabire Aydemir kimdir, mesleği nedir? Sabire Aydemir hayatta mı? Sabire Aydemir kaç yaşında vefat etti?" sorularının cevabını araştırmaya başladı. İşte, Sabire Aydemir'in hayatı, ödülleri ve bilinmeyenleri...

Sabire Aydemir Kimdir?
sabire aydemir,veteriner,google,doodle

Ülkemiz için oldukça değerli bir isim olan Sabire Aydemir'in hayatı sorgulanmaya devam ediyor. Google'ın, Sabire Aydemir'in doodle'nı yapması üzerine, birçok vatandaş Sabire Aydemir'in mesleğini, başarıları araştırıyor. Peki, Sabire Aydemir kaç yaşında öldü, neden öldü? İşte, Sabire Aydemir'in biyografisi ve hayatına dair merak edilenler...

Sabire Aydemir Kimdir?

SABİRE AYDEMİR KİMDİR, MESLEĞİ NEDİR?

Sabire Aydemir 1910 yılında Kastamonu İnebolu'da dünyaya gelmiştir. İlkokulu İnebolu'da, ortaöğrenimini Erenköy Kız Lisesi'de 1933'te tamamlayan Aydemir, Tıp Fakültesinde eğitimini tamamlayarak doktor olmayı hayal ederken; o yıl ilk kez Veteriner Fakültesi'ne kız öğrencilerin alınacağını öğrenmesinin ardından, hayvanlara olan sevgisi sebebi ile kararını değiştirerek Veteriner Fakültesi'ne kayıt olmuştur.

Beş yıllık Veterinerlik eğitimini tamamladıktan sonra 1937 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun olan Aydemir, mezuniyetinin ardından Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'nde bakteriyoloji dalında asistan olarak 5 yıl daha çalışmış; Bakteriyoloji Mütehassısı (uzmanı) unvanını elde etmiştir.

Bakteriyolog Veteriner hekim olarak İstanbul Pendik Bakteriyoloji ve Araştırma Enstitüsü; Ankara Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nde çalışmaya başlayan Sabire Aydemir, gönüllü olarak Anadolu'ya tayinini istemesinin ardından, görev yaptığı Samsun Atakum'da bulunan Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsünden Bakteriyoloji Mütehassısı Kuduz Laboratuvarı şefi olarak emekli olmuştur.

1984 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 50. yılı sebebi ile TBMM tarafından kendisine "İlk Kadın Veteriner Hekim" ödülü ile birlikte plaket verilmiştir. Sabire Aydemir İngilizce ve Almanca bilmekle birlikte, bir kız bir erkek çocuk annesidir. 1991 yılında Ankara'da hayatını kaybetmiştir. 

Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından 30 Nisan 2016 yılında yapılan değerlendirme sonucu, Veteriner Hekimlik Mesleğine yaptığı üstün hizmetlerden ve bu meslekte ilk kadın Veteriner Hekim olması sebebiyle Uzman Veteriner Hekim Sabire Aydemir  "2016 yılı TVHB Onur Ödülü"ne layık görülmüştür.

Sabire Aydemir Kimdir?

DOODLE NEDİR?

Doodle'ın ne olduğu merak edilenler arasında yerini aldı. Google tarafından tatil, önemli gelişmeler, başarılar ve insanları kutlamak için geçici bir süreliğine Google logosu üzerinde yapılan özel tasarımlara doodle adı verilir.

Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere yer vererek, bahsi geçen konuya dikkat çekilmesini amaç edinir. Kullanıcılar, özel tasarımlı logonun üstüne tıklanarak konuya ilişkin detaylı bilgiyi öğrenir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...