Tgrt Haber
08 Ocak 2022 14:24 - Güncelleme : 18 Mart 2022 14:36

Stephen Hawking Kimdir?

Hayatta olsaydı, 8 Ocak'ta 80. yaşına girecek olan Stephen Hawking'in doğum gününü Google unutmadı! Stephen Hawking'in hayatı ve buluşları birçok kişi tarafından merak edilirken; "Stephen Hawking kimdir, neden öldü, ne hastasıydı?" sorularının cevabı ve Stephen Hawking'in buluşları haberimizde...

Stephen Hawking Kimdir?
stephen hawking,fizik,doddle,google

İngiliz fizikçi Stephen Hawking; kozmolog, teorisyen ve yazardır. Einstein'dan günümüze dek dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilmiştir. Yaşamı boyunca 12 onur derecesi alan Hawking, birçok madalyanın ve ödülün de sahibi olmuştur. 2018 yılında hayatını kaybeden Stephen Hawking, aradan geçen dört yılın ardından başarıları ile anılmaktadır. İşte, Stephen Hawking'in buluşları, başarıları, hastalığı ve ölüm sebebi...

Stephen Hawking Kimdir?

STEPHEN HAWKING KİMDİR? KAÇ YAŞINDA, NEDEN ÖLDÜ?

8 Ocak 1942'de İngiltere, Oxford'da doğan Stephen William Hawking, 11 Yaşına geldiğinde St. Albans okuluna başlayarak eğitim hayatındaki ilk adımı atmıştır. Başarılı bir öğrenci olmayan hatta kötü notlarını ancak çok fazla çalışarak orta seviyelere çıkarabilen Hawking,  Matematik ve Fizik derslerine ilgi duyuyordu. Biyoloji dersini ise hiç ilgi duymamıştır. Gördüğü her eşyayı inceleyen ve çalışma prensipleri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışan Hawking, Stephen Oxford üniversitesini burslu olarak kazandı. Matematik okumak istemesine rağmen, üniversitede bu bölüm olmadığı için fizik okumak zorunda kalmıştır. 

Üniversite eğitiminin 3. yılında doğa bilimleri dersinde sınıf onur madalyası almıştır. Kozmoloji dalında çalışmak için Cambridge'e giden Hawking, doktorasını aldıktan sonra profesör asistanlık yapmıştır.Stephen Hawking çağımızın dehası olarak çağın ötesinde çalışmalar yapmaya devam ederken; kuantum fiziği ve kara delikler hakkında söyledikleri ile çok konuşulan bilim insanlarından biri olmuştur. Teorileri ile yazdığı kitapları 40 dile çevrilen Hawking, Cambridge Üniversitesi Uygulamalı matematik ve fizik laboratuvarı da geliştiren kişidir.

21 yaşında ALS  hastalığına yakalanan Hawking'in hastalığı onun üstün dahi olarak görülmesini sağladı ve kendisi, hiç durmadan araştırmaya devam etmiştir. 2013 yılında yayınladığı "Ceviz Kabuğundaki Evren" kitabı tüm dünyaya yayılmıştır. Stephen Hawking'e asıl şöhreti getiren ise, "Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere" isimli kitabı olmuştur. 

1974 yılında parçacıkların kara deliklerden kaçabileceğini fark eden S. Hawking'in, "Hawking Radyasyonu" olarak adlandırılan bu teorisi, onun fiziğe en önemli katkısı olarak kabul edilmektedir. 2018 yılında 76 yaşında vefat eden Hawking, yalnızca bilimsel alanla sınırlı kalmayan Hawking, kızı ile birlikte evreni anlatan çocuk kitapları da yazmıştır. 14 Mart 2018 tarihinde yaşamını yitiren Hawking, geride bıraktığı çalışmaları ile unutulmayan isimlerden biri olarak hafızalara kazınmıştır. 

Stephen Hawking Kimdir?

STEPHEN HAWKING'İN HASTALIĞI NEYDİ?

1960'ların başında, Stephen Hawking henüz  21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yakalanmıştır. Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden fakat beynin zihinsel faaliyetlerini bozmayan bu hastalık, Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etmiştir.

Başarılı bilim insanı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirdiği için koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde çevresiyle iletişime geçebilmiştir. Konuşmak istediğinde elindeki elektronik aleti sıkarak, sandalyesine bağlı özel bilgisayarının ekranına, dakikada ortalama 10 kelimeyi sıralayan Hawking'in özel bilgisayar hafızasında yaklaşık 2600 kelime yer almaktaydı. Sağlıklı insanların konuşmalarında kullandığı kelime sayısı da 2500 civarında olduğu için, Hawking, duygularını ifade etmekte güçlük çekmiyordu.

STEPHEN HAWKING ESERLERİ

Stephin Hawking başarılarının yanında kalıcı eserler de bırakmıştır. İşte, Stephen Hawking'in eserleri...

  • Kara Delikler
  • Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar
  • Hawking-Aforizmalar
  • Zamanın Daha Kısa Tarihi
  • Brief Answers to the Big Questions: the final book from Stephen Hawking
  • Zamanın ve Uzayın Doğası
  • Kara Delikler ve Bebek Evrenler
  • Zamanın Resimli Kısa Tarihi
  • George ve Kırılmayan Şifre
  • Stephen Hawking
  • Benim Kısa Tarihim
  • George ve Zaman Gemisi
  • Lucy Hawking
  • George'nin Kozmik Hazine Avı 2
  • Ceviz Kabuğundaki Evren
  • Zamanın Kısa Tarihi
  • Evrene Açılan Gizli Anahtar 1
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...