Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Nisan 2016 13:46

Obama'dan İngiltere'ye 'AB'de kalın' mesajı

ABD Başkanı Obama, Birleşik Krallık'ta yapılacak AB üyeliği referandumuna ilişkin, 'Hem ABD, hem de dünya, AB üyeliğiyle pekişmiş gücünüzün devam etmesine ihtiyaç duyuyor' dedi.

Obama'dan İngiltere'ye 'AB'de kalın' mesajı
obama, ingiltere, avrupa,

ABD Başkanı Barack Obama, Haziran'da Birleşik Krallık'ta yapılacak Avrupa Birliği (AB) üyeliği referandumuna ilişkin, "ABD, Avrupa'da sesinizin ne kadar güçlü olduğunu görüyor. Bu nedenle hem ABD, hem de dünya, AB üyeliğiyle pekişmiş gücünüzün devam etmesine ihtiyaç duyuyor." dedi.
Dün gece Londra'ya gelen Obama, İngiliz Daily Telegraph gazetesi için "Sizin dostunuz olarak, 'AB'nin Britanya'yı daha da büyüttüğünü' söylememe izin verin" başlıklı bir makale kaleme aldı.
Ziyaretinin zamanlamasının pek çok spekülasyona yol açtığının farkında olduğunu belirten ABD Başkanı, "İtiraf ediyorum, Majestelerinin (İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth) doğumgününü kendim şahsen kutlamak istiyorum." ifadesini kullandı.
"Vereceğiniz karar ABD'yi de çok yakından ilgilendiriyor"
AB referandumu tartışmalarına ilişkin ülke gündeminde hareketli bir kampanyanın yürütüldüğünü de anladığını kaydeden Obama, "Benim ülkemde de benzer bir tartışma söz konusu. Birleşik Krallık'ın AB'de kalıp kalmaması, Britanya seçmenlerin oylarıyla vereceği bir karar." dedi.
Kral IV. George'un 1939 yılında Beyaz Saray ziyaretinde, dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt'in, "biz birbirinden korkmayan iki dostuz" dediğini aktaran Obama, makalesine şöyle devam etti:
"Yani vereceğiniz kararın sonucu, ABD'yi de çok yakından ilgilendiriyor. AB, Britanya'nın etki alanını azaltmıyor, aksine artırıyor. Güçlü bir Avrupa da ülkenin küresel liderliği için bir tehdit oluşturmuyor, aksine bu liderliği zenginleştiriyor. ABD, Avrupa'da sesinizin ne kadar güçlü olduğunu görüyor. ABD olarak, güçlü sesiniz sayesinde Avrupa'nın dünya sahnesinde nasıl güçlü bir duruş sergileyebildiğini izliyoruz. Bu nedenle hem ABD hem de dünya, AB üyeliğiyle pekişmiş gücünüzün devam etmesine ihtiyaç duyuyor."
ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere temasları çerçevesinde bugün eşi Michelle Obama ile dün 90. yaş gününü kutlayan İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip ile Windsor Sarayı'nda öğle yemeğinde bir araya gelecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...