Tgrt Haber
11 Nisan 2014 15:00

Paris'te hüzünlü bir Osmanlı sultanı

Yazar Hıfzı Topuz, Fransa’nın başkenti Paris’te ölen Osmanlı hanedanından Fevziye Osmanoğlu’nun yalnızlık ve hüzün içinde yaşadığını söyledi.

Paris'te hüzünlü bir Osmanlı sultanı
yazar hıfzı topuz, fransa, paris, osmanlı sultanı, fevziye osmanoğlu

Yazar Hıfzı Topuz, iki gün önce Fransa’nın başkenti Paris’te ölen Osmanlı hanedanından Fevziye Osmanoğlu’nun yalnızlık ve hüzün içinde yaşadığını söyledi. Topuz, AA'ya UNESCO'da uzun yıllar birlikte çalıştığı, yakın dostu Osmanoğlu’nun bilinmeyen yönlerini anlattı. Sultan Abdülmecid'in torununun kızı olarak 6 Aralık 1928'de Paris’te sürgünde doğan Fevziye Sultan'ın Mısır Kralı Faruk’un akrabası Hayri Bey ile evlendiğini, ancak eşinin kısa bir süre sonra savaşta kaybolduğunu hatırlatan Topuz, Fevziye Sultan'ın bir daha evlenmediğini,  çocuğunun da olmadığını söyledi. Fevziye Sultan'ın yaşamının ‘’yalnızlık ve hüzün içinde’’ geçtiğini belirten Topuz, ‘’Genç yaşta kaybettiği eşini bir daha hiç unutamadı, ne bir erkek arkadaşı oldu ne de evlendi’’ dedi. Annesi Hatice Sadiye’nin işadamı İslam Bey ile evlenmesinin ardından Mısır’dan doğduğu Paris’e döndüğünü anımsatan Topuz,  Fevziye Sultan'ın Paris’te gazetecilik eğitimi gördüğünü kaydetti.  
Osmanoğlu’nun 1962 ve 1990 yılları arasında UNESCO’nun enformasyon bölümünde çalıştığını belirten Topuz, Osmanoğlu'nun mütevazi ve kibar kişiliği ile çevresi ve meslek arkadaşlarından her zaman sevgi ve takdir gördüğünü ifade etti. Fevziye Sultan'ı ‘’Cumhuriyete bağlı, modern ve çağdaş bir kadın’’ olarak niteleyen Topuz, Sultan'ın çok şık ve zarif giyindiğini, en büyük hobisinin de arkadaşları ile bezik oynamak olduğunu söyledi. Topuz, Alzheimer teşhisi konulan Fevziye Sultan ile son yıllarında baba tarafında kuzeni Mısırlı Mira Daridan’ın ilgilendiğini söyledi. Sultan Abdülmecid’in tahta çıkmayan oğullarından Mehmet Burhanettin Efendi'nin oğlu İbrahim Tevfik Efendi'nin kızı olan Fevziye Osmanoğlu, iki gün önce yaşamını yitirmişti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...