Tgrt Haber
13 May 2014 15:04

Sırbistan Başbakanından Bosna Hersek'e 'tarihi ziyaret'

Başbakanlık görevini üstlenmesinin ardından ilk resmi ziyaretini Bosna Hersek'e gerçekleştiren Sırbistan Başbakanı Vuçiç, Saraybosna'da Bakanlar Kurulu Başkanı Bevanda ile görüştü.

Sırbistan Başbakanından Bosna Hersek'e 'tarihi ziyaret'
sırbistan başbakanı, hosna hersek, tarihi ziyaret

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Sırbistan'ın Türkiye'yi saygın bir ortak olarak gördüğünü belirterek, iki ülke ilişkilerinin çok iyi düzeyde olduğunu söyledi. Sırbistan'da kısa süre önce yapılan seçimlerin galibi olan ve 27 Nisan'da Başbakanlık görevini ütlenen Vuçiç, ilk resmi ziyaretini Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya gerçekleştirdi. Parlamento binası önünde resmi törenle karşılanan Vuçiç, daha sonra Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Vyekoslav Bevanda ile görüştü. Baş başa ve heyetlerin katılımıyla yapılan görüşmelerin ardından, Vuçiç ve Bevanda ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vuçiç, Balkanlar bölgesine yapılan yatırımlara ilişkin Türkiye ve Arap ülkeleriyle iyi ilişkiler geliştirdiklerini söyledi.  
Sırbistan'ın Türkiye'yi saygın bir ortak olarak gördüğünü ve ikili ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu vurgulayan Vuçiç, şunları kaydetti: "Bizim için tüm bölgenin istikrarı önemlidir. Bosna Hersek'in başarılarını sevinçle karşılıyoruz, çünkü zengin bir Bosna Hersek, Sırbistan'ın da zenginleşmesi için bir fırsattır. Ben Sırp'ım, tüm Sırbistan vatandaşları ile gurur duyuyorum, fakat buraya Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne ve iki entitesinden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne saygı duyarak geldim. Sırbistan'ı Bosna Hersek'in dostundan farklı bir vasıfta göstermek isteyenler başarılı olamayacaktır."  Bosna Hersek'i ziyaret etmeyi kendisinin istediğini ve bugün bu isteğini gerçekleştirmenin sevincini yaşadığını ifade eden Vuçiç, iki ülkenin çok iyi anlaştığını, aralarında iyi bir diyalog olduğunu ve gelecekte iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlenebileceğini belirtti. Rasyonel bir kişilik olarak iki ülke arasındaki ekonomik sorunları çözmek istediğini dile getiren Vuçiç, önümüzdeki 2-3 yıl boyunca Belgrad'da gerçekleştirilecek olan büyük projelerin ardından, Bosna Hersek'in Saraybosna ve Mostar kentlerinden daha fazla ziyaret beklediklerini dile getirdi. Aynı zamanda Sırplar'ın da Bosna Hersek'i daha çok ziyaret edeceğini dile getiren Vuçiç, turizm alanındaki gelişmelerin iki ülkenin de çıkarları doğrultusunda olduğunu vurguladı. Vuçiç, Sırbistan ile Bosna Hersek arasındaki ticaretin gittikçe güçlendiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
"Bosna Hersek'in Sırbistan'a ihracatı, 2014 yılının ilk üç ayında, yüzde 28 oranında artış gösterdi ve 83,9 milyon avro değerini buldu. Sırbistan'ın da aynı zaman süresinde, Bosna Hersek'e ihracatı yüzde 18,1 oranında yükseldi ve 203 milyon avro değerini buldu. Bu rakamlar iki ülke arasındaki iş birliğinde rekor rakamlar. Bosna Hersek Sırbistan için, yatırım yapılacak en önemli ikinci ülke konumunda." Vuçiç, Saraybosna'yı bir dost olarak ziyaret ettiğini, ülkede yaşayan tüm halklara saygı duyduğunu ifade ederek, iki ülke arasındaki güven ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Vyekoslav Bevanda ise, Bosna Hersek ve Sırbistan'ın iki komşu ülke olduğunu, bu gerçeği kimsenin değiştiremeyeceğini söyledi. Geleceğe yönelik kararlar alınması gerektiğini belirten Bevanda, bölgedeki tüm ülkeler arasında adil ve iyi ilişkilerin bölgenin kalkınması için büyük önem taşıdığını ifade etti. Halklar arasındaki sağlıklı ilişkilerle birlikte ekonomik ilişkilerin de gelişeceğini anlatan Bevanda, "Ekonomik kalkınma önceliğimizdir ve güçlerimizi birleştirirsek daha fazlasını başaracağımızdan hiç şüphem yok. Geleceğe yönelik kararlar almalıyız. Sayın Vuçiç ile sınır ve eski Yugoslavya Devleti mülkünün paylaşılması gibi konulara da değindik" diye konuştu. Bevanda, Bosna Hersek'te Ekim ayında yapılacak olan genel seçimler öncesinde, iki ülke hükümetinin ortak toplantısının yapılıp yapılmayacağına ilişkin, daha sonra ortak anlaşma ile karar verileceğini söyledi.  Vuçiç, Bosna Hersek'teki temasları kapsamında bugün ayrıca, Temsilciler Meclisi ve Halk Meclisi'nin temsilcileri, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri ve Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ile görüşecek. Tarihi Başçarşı'yı da gezecek olan Vuçiç, daha sonra Abdulah Nakaş Hastanesi'ni ziyaret edecek.
Bosna Hersek, 1992-1995 yılları arasında ülkede yaşanan savaştan Sırbistan'ı sorumlu tutuyor ve bu nedenle bir süre öncesine kadar iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler çok alt düzeydeydi. Türkiye'nin girişimleriyle yürütülen Türkiye -Bosna Hersek-Sırbistan üçlü görüşmeleri sonucu iki ülke arasında sorunların önemli kısmı çözüldü. Sırbistan'da bir süre önce yapılan seçimlerde zafer elde eden ve Başbakanlık görevini üstlenen Vuçiç'in ilk resmi ziyaretini Bosna Hersek'e gerçekleştirmesinden dolayı bu ziyaret ''tarihi'' olarak nitelendiriliyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...