Tgrt Haber
23 May 2014 12:47

Suriye'deki işkencenin yeni fotoğrafları BM'ye sunuldu

AA'nın ulaştığı ve Suriye rejiminin tutuklu muhaliflere uyguladığı sistematik işkenceyi gösteren yeni fotoğraflar BM'nin talebi üzerine yetkililere sunuldu.

Suriye'deki işkencenin yeni fotoğrafları BM'ye sunuldu
suriye, işkence fotoğrafları, bm fotoğraflar

Anadolu Ajansı'nın ulaştığı ve Suriye rejiminin tutuklu muhaliflere uyguladığı sistematik işkenceyi gösteren yeni fotoğraflar, Birleşmiş Milletler'in talebi üzerine yetkililere sunuldu. BM Güvenlik Konseyi'nde, Suriye'deki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesine ilişkin karar tasarısının oylamaya sunulmasıyla eş zamanlı olarak ortaya çıkan yeni görüntüler, BM'ye de iletildi. Anadolu Ajansı Amerika Bölge Haber Yayın Yönetmeni Hasan Hüseyin Köşger, BM yetkililerinin talebi üzerine, AA'nın ele geçirdiği fotoğrafları BM Genel Merkezi'ndeki İnsan Hakları Yüksek Komiserliği görevlilerine ulaştırdı. Yetkililer, fotoğrafların, Cenevre'de bulunan İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne gönderileceğini ve gerekli incelemenin yapılacağını bildirdi.  
AA ekibi, Suriye'deki işkenceyi gözler önüne seren yeni fotoğrafları, talep üzerine Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud'a da sundu. Suriye'deki savaş suçlarının UCM'ye sevk edilmesi için BMGK'da çalışmalarda bulunan Araud, Suriye'de işlenen suçların farkında olduklarını ve faillerinden hesap sorulması için çaba gösterdiklerini söyledi.
AA, yeni ortaya çıkan savaş suçu fotoğraflarını uluslararası basınla da paylaştı. Fotoğraflar başta New York Times, CNN, Wall Street Journal, Washington Post, Los Angeles Times ve Huffington Post olmak üzere ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarına ulaştırıldı.
Yeni kurbanlar
Ortaya çıkan 8 yeni fotoğrafta, gözleri yuvalarından çıkarılmış gençler, vücudunda delici ve kesici aletlerle derin darbeler olan çocuk ve yaşlılar, aç bırakılarak ve işkence edilerek öldürülen kadınlar, kulağı kesilen ve vücudu ikiye ayrılarak beden bütünlüğü bozulan mahkumlara ait görüntüler yer alıyor. Fotoğraflarda, işkence sebebiyle hayatını kaybedenler numaralandırılmış şekilde yan yana yatıyor. Daha önce, Suriye ordusu tarafından işkenceyle ve aç bırakılarak öldürülen rejim muhaliflerinin fotoğrafını çekmekle görevli kod adı "Caesar" olan askeri bir polis, 11 bin kurbana ait 55 bin fotoğrafla Suriye'den kaçmış, Anadolu Ajansı 20 Ocak'ta söz konusu fotoğrafların bir kısmına ulaşmıştı. Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, dün Anadolu Ajansı’nın yayınladığı ve  Suriye rejiminin tutuklu muhaliflere uyguladığı sistematik işkenceyi gözler önüne seren insanlık suçu fotoğraflarına ilişkin, "Oralarda bir süredir çok sayıda korkunç fotoğraflar var. Dünya bu fotoğraflara baktığında, bu zulümler,Suriye rejiminin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) havale edilmesine ilişkin BM Güvenlik Konseyi’nde bugün yapılan oylama gibi çabaları niçin bizim tamamıyla desteklediğimizin nedenidir” demişti.  
Psaki, ayrıca, "Suriye sivil toplumu ve uluslararası toplum tarafından Suriye’deki vahşetten suçlu olanların gelecekte sorumlu tutulmalarına yardımcı olabilecek belgelerin delil olarak toplanması çabaları da dahil,  geçiş dönemi yargı sürecine ve sorumluların hesap verebilmesinin sağlanmasına zemin hazırlamaya dönük pratik adımları desteklemeyi sürdüreceğiz” ifadesini kullanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...