Tgrt Haber
21 Temmuz 2014 09:32

BMGK'dan Gazze'de taraflara ateşkes çağrısı

BMGK'dan yapılan açıklamada, can kaybı ve tansiyonun artmasından duyulan endişe vurgulanarak 2012'deki ateşkes anlaşmasına dönülmesi istendi.

BMGK'dan Gazze'de taraflara ateşkes çağrısı
BMGK, israil, gazze, ateşkes çağrısı

BM Güvenlik Konseyi, Gazze'deki Şucaiyye katliamının ardından Ürdün'ün talebiyle pazar gecesi acil toplantı yaptı. Kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan BMGK Dönem Başkanı Ruanda'nın BM Daimi Temsilcisi Eugene Gasana, BMGK üyelerinin artan can kayıpları ve gerginliğin artması nedeniyle endişe duyduklarını söyledi.

BMGK'nın taraflara, husumeti bir an önce sonlandırmaları ve 2012'deki ateşkes anlaşması temelinde çatışmaları durdurmaları çağrısı yaptığını kaydeden Gasana, "BMGK üyeleri, sivillerin korunması hususunda uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesini istedi. Konsey üyeleri, bölgede insani durumun iyileştirilmesi ve insani yardım için çatışmalara ara verilmesi gereğine vurgu yaptı" dedi. 

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur da BMGK çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluklarını yerine getirmesini isteyerek "Eğer BMGK halkımızın katledilmesini önlemeyecekse biz adalet ve güven aramak için nereye gideceğiz" diye sordu.

Asla vazgeçmeyeceklerini ve tekrar tekrar BMGK'ya müracaat edeceklerini ifade eden Mansur, Konsey'den Filistin halkına yapılan katliamı önlemesini beklediklerinin altını çizdi.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor da gazetecilere yaptığı açıklamada, Hamas militanlarının sivillerin bulunduğu bölgelerden roket attığını iddia ederek sivillerin öldürülmesinin meşru olduğunu ima etti.

Prosor, kaçırıldığı öne sürülen İsrail askerlerine ilişkin soruya "Kaçırılan İsrail askeri yok" yanıtını verdi.

Ürdün'ün tasarısı gündeme alınmadı

Öte yandan, kapalı toplantıda Ürdün'ün Arap grubu ile hazırladığı BMGK karar tasarısının gündeme alınmadığı öğrenildi.

Oylamaya sunulması durumunda ABD'nin veto etmesine kesin gözüyle bakılan tasarıda İsrail'in Gazze'den çekilmesi, ateşkes sağlanması, Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması ve sivillerin korunması için gerekli önlemlerin alınması isteniyor.

BMGK'da cuma günü düzenlenen toplantıda da Gazze konusu ele alınmış ancak toplantının ardından basın açıklaması dahi yapılmamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...