Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Ağustos 2014 14:32

IŞİD Türk topraklarını tehdit ediyor

IŞİD, Suriye'de Türk askeri tarafından korunan Caber Kalesi'ne doğru ilerliyor.

IŞİD Türk topraklarını tehdit ediyor
TSK,Şam,TBMM,Irak,Halep,Rakka,İslam,Suriye,Fransa,Ankara,Mesudiye,II. Abdülhamit,Osmanlı Devleti,Yavuz Sultan Selim

Suriye Genel Devrim Konseyinden (SRGC) yapılan açıklamada, terör örgütü IŞİD'e bağlı militanların Halep'in kuzeydoğusunda yer alan Ahtarin kasabasını kuşattığı belirtildi. IŞİD'in bölgedeki Türkmen Barih, Hoz ve Mesudiye köyü gibi bazı yerlerde kontrolü ele geçirdiği aktarılan açıklamada, söz konusu bölgede örgüt ile silahlı muhalifler arasında şiddetli çatışmaların devam ettiği kaydedildi.
Bölgedeki aktivistlerden Beha Ebu Cemal de, terör örgütü IŞİD'in Ahterin'in yanı sıra çevresindeki belde ve köylere saldırdığını ifade ederek, "IŞİD, kuzeydoğuda muhaliflerin elinde olan bazı yerleri kuşattı, kimi köylerin denetimini ele geçirdi" dedi. IŞİD'in Halep'in kuzeyinde ve Haseke vilayeti çevresinde saldırılarını yoğunlaştırdığını dile getiren Ebu Cemal, örgütün Rakka kentinde yer alan ve rejimin denetimindeki Tabka Askeri Havaalanı'na da ağır silahlarla saldırdığını ifade etti. IŞİD'e yakın kaynaklar ise Ahtarin kasabasını tamamen ele geçirildiğini iddia etti.
CABER KALESİ'NE YAKLAŞIYOR!
IŞİD, Suriye'de Türk askeri tarafından korunan Caber Kalesi'ne doğru ilerliyor. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in dedesi Süleyman Şah'ın mezarının bulunduğu Caber Kalesi, Yavuz Sultan Selim devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. II. Abdülhamit devrinde ise buradaki türbe yeniden yaptırıldı. Caber Kalesi'nin de içinde bulunduğu bölge, I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İngilizler tarafından işgal edildi. Daha sonra ise bölge, Suriye'ye bağlanarak Fransız mandasına bırakıldı.
Türkler için büyük manevi değer taşıyan Caber Kalesi, Fransa ile TBMM Hükümeti arasında 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşmasının 9. maddesi gereğince Türk Mezarı adı altında tanınan kabri, müştemilatı ile beraber Türkiye'ye bırakıldı. Türk bayrağının dalgalandığı Caber Kalesi Türk askeri tarafından korunuyor.
Mart ayında da Suriye sınırları içerisinde yer alan ve Türkiye ordusu tarafından korunan Süleyman Şah Türbesi'nin çevresi Irak Şam İslam Devleti'nin kontrolüne girdiği yönünde bilgiler üzerine TSK, türbedeki askere saldırı olması durumunda vur emri verdiği açıklanmıştı. (Milliyet)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...