Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Ekim 2014 18:38

İtalyan politikacıdan Türkiye'ye AB uyarısı

Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan Lega Nord (Kuzey Ligi) Partisi lideri Matteo Salvini, AB'nin Türkiye'nin hayrına olmayacağını söyledi.

İtalyan politikacıdan Türkiye'ye AB uyarısı
Avrupa Birliği, İtalya, Matteo Salvini, Lega Nord Partisi, Dış Politika haberleri, Dış Politika,

Kuzey bölgeleri lehine İtalya’nın federalist bir yapıya dönüşmesi fikrini savunan ve Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı olan Lega Nord (Kuzey Ligi) Partisi lideri Matteo Salvini, "Türkiye’nin AB’ye girmesi her iki taraf için sadece bir zorlama olur. Zaten temelleri yanlış atılmış bir Avrupa’ya girmesi Türkiye’nin de hayrına olmaz" dedi.

Türkiye karşıtı tutumuyla bilinen aşırıcı sağcı parti Lega Nord Genel Sekreteri Matteo Salvini, İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan, dünyanın her yerinden yaklaşık 500 gazetecinin üye olduğu Yabancı Basın Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. Doğan Haber Ajansı’na açıklama yapan 41 yaşındaki genel sekreter, “Türkiye’nin AB üyeliğine neden karşısınız?” sorusuna, "Türkiye ile ortaklıklarımız çok olsa da bunun için daha çok zaman, birbirimizi daha çok tanımamız ve bu fikrin olgunlaşması lazım. Şimdilik bu, her iki taraf için de sadece bir zorlama olur" yanıtını verdi.

Ziyaret etme fırsatı bulduğu Türkiye’nin çok güzel bir ülke, İstanbul’un muhteşem bir şehir olduğunu anlatan Salvini, "Türkiye, ekonomik, dini, kültürel ve sosyal ekonomik sistem bakımından bizden çok farklı şu an. Yani İtalya, Polonya ve Danimarka gibi ülkelerden çok farklı. Bu nedenle bu ülkeyle şimdilik sadece iyi ilişkiler içinde olmalı, üyelik seçeneklerini ise ilerleyen zamanlarda geliştirmeliyiz. Yani ne Türkiye’yi ne de AB’yi zorlamamalıyız" diye konuştu.

Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu milletvekili olan Salvini, Türkiye’nin yılda yüzde 4-5 arasında büyüyen bir ülke olduğunu da hatırlatarak, “Zaten zannediyorum temelleri yanlış atılmış bir Avrupa’ya doğru maceraya atılmasının Türkiye’ye hiçbir hayrı olmaz” dedi.

"TÜRKİYE FANATİZMLE MÜCADELE ETMELİDİR"

IŞİD teröristlerinin, haftalardan bu yana kuşatma altında tuttukları, Türkiye sınırındaki Kobani kentine girmesini de değerlendiren Salvini, "1 numaralı tehlike şudur: İslami fanatizm ve terörizm. Orada ateşkes olması herkesin hayrınadır. Türkiye, Rusya ve diğer İslam ülkeleri bu insanların eline düşmek istemiyor. Benim asıl düşündüğüm, ne yazık ki bu dönemde katledilen Kürtlerdir. Umarım en kısa zamanda bu durum sona erer” diye konuştu.

"UMARIM TÜRKİYE BİR 'BARIŞ KÖPRÜSÜ' OLUR"

IŞİD’in silahlandırılması, beslenmesi konusunda Batı’yı da sorumlu tutan Salvini, "Batı’da da bazıları bunun için büyük sorumluluk altındadır. Şu an Türkiye’nin yapabileceği tek şey, fanatizmle mücadeledir" diyerek açıklamalarını sürdürdü.

Salvini "Umarım Türkiye bölgeye barışın gelmesi için bir köprü olur" dedikten sonra ülkenin, savaşın ortadan kaldırılması konusunda da önemli bir rol almasını ümit ettiğini belirtti.

İTALYA BAŞBAKANINA AĞIR ELEŞTİRİ

Salvini, basın toplantısında ise, Matteo Renzi liderliğindeki hükümetin politikalarını eleştirdi. Başbakan Renzi’yi, ekonomiyi ayağa kaldırmaya ve giderek artan işsizliğe çözüme ilişkin reformlara imza atmamakla suçlayan Salvini, "Renzi, çok b..tan. Çok konuşup, az iş yapıyor. Seçim olmadan hükümeti kuran Renzi, iz bırakmadan da Avrupa’dan yok olup gidecek" ifadelerini kullandı.

Salvini, Demokrat Partili, Müslüman milletvekili Khalid Chaouki’nin, Parlamento’nun restoranında Müslümanlar için helal gıda ürünlerin bulundurulması ve bir papazın yanı sıra bir imamın da görevlendirilmesi talebini yerine getirilemez bularak, "Bu inanılmaz talepler için mi para ödeniyor bu milletvekillerine" diyerek tepkisini ortaya koydu.

İtalya açıklarında göçmenlerin kurtarılmasını kapsayan ve İtalya tarafından 1 yılı aşkın süreden bu yana uygulanan Mare Nostrum (Bizim Deniz) projesini de topa tutan Salvini, ülkeye her yıl Kuzey Afrika’dan 150 bine yakın göçmenin giriş-çıkış yaptığını hatırlatarak, "Ebola virüsü Avrupa’ya da sıçradı. Kapılarımızı açtığımız göçmenler sayesinde biz de tehlike altında olabiliriz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...