Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Ekim 2014 10:49

Kobani'de dengeleri değiştirecek gelişme

ABD'den PYD'ye uçaklarla silah, cephane ve tıbbi malzeme yardımı geldi. Flaş gelişmenin ardından ABD yeni bir açıklama yaptı. Uçakların toplam 27 konteyner yardım yaptığı, bunun küçük silahlar ve cephanelikler ile tıbbi yardım olduğu belirtildi. ABD'li yetkili Obama'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdiğini söyledi.

Kobani'de dengeleri değiştirecek gelişme
haber, haberler, kobani, ABD, ABDden kobaniye silah ve mühimmat, IŞİD, abdden kürtlere yardım, ABD,Reuters

ABD'den PYD'ye uçaklarla silah, cephane ve tıbbi malzeme yardımı geldi. Flaş gelişmenin ardından ABD yeni bir açıklama yaptı. Uçakların toplam 27 konteyner yardım yaptığı, bunun küçük silahlar ve cephanelikler ile tıbbi yardım olduğu belirtildi. ABD'li yetkili Obama'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdiğini söyledi. Yetkili, "Türkiye'nin Kürt gruplar da dahil bazı gruplara yönelik kaygılarını anladıklarını ama IŞİD'in de ABD ve Türkiye'nin ortak düşmanı olduğunu" kaydetti.
Amerikan güçleri, Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'de  IŞİD ile savaşan Kürt güçlere havadan silah ve tıbbi malzeme yardımında bulundu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan yazılı  açıklamada, ABD askeri güçlerinin, sahada IŞİD'e karşı şehri koruyan Kürt güçlere  takviye yapmak için Kobani bölgesine bugün havadan birçok yardım yaptığı  bildirildi.
ABD Hava Kuvvetleri'nin C-130 tipi nakliye uçağının Irak'taki Kürt  yetkililer tarafından sağlanan silah, cephane ve tıbbi malzeme yardımını,  Kobani'nin kontrolünü ele geçirmeye çalışan IŞİD'e karşı direnişe devam edilmesi  kapsamında gerçekleştirdiği kaydedildi. Açıklamada, yardımın ardından uçağın  bölgeden güvenlik şekilde ayrıldığı ifade edildi.
Amerikan ordusunun Kobani'de IŞİD'e karşı bugüne kadar 135 hava  saldırısı düzenlediği bilgisi paylaşılan açıklamada, saldırıların IŞİD'in  ilerleyişini engellediği, yüzlerce savaşçısının öldürüldüğü, muharebe  teçhizatlarının imha edildiği veya hasar verildiğine yönelik belirtilerin  bulunduğu kaydedildi.
Açıklamada, "Ancak IŞİD, kente yönelik tehdidini sürdürüyor. Kürt  güçlerinin direnişine devam ettiği Kobani'de güvenlik durumu kırılganlığını  koruyor. CENTCOM komutanının da belirttiği gibi Kobani hala düşebilir"  değerlendirmesinde bulunuldu.  Açıklamada, saldırıların "Doğal Kararlılık" operasyonlarının bir  parçası olarak gerçekleştirildiği belirtildi.
PYD'DE YARDIM SONRASI YENİ AÇIKLAMA GELDİ
Amerikalı üst düzey yetkili, Amerikan güçlerinin  Kobani'de IŞİD ile savaşan Kürt güçlere havadan silah ve insani malzeme yardımı  yapmasıyla ilgili olarak, ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan'ı bilgilendirdiğini kaydetti. Telekonferansla gazetecilere bilgi veren Amerikalı üst düzey  yetkililer, Kobani'de IŞİD ile Kürt güçler arasında zorlu bir çatışmanın  olduğunu, bu nedenle Obama'nın bu konuda harekete geçmek istediğini bildirdi.
Bu kapsamda, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin sağladığı silah ve insani  yardımların ABD askeri uçaklarıyla Kobani'ye havadan bırakıldığını belirten  yetkililer, uçakların toplam  27 konteyner takviye yaptığını bildirdi.  Yetkililer, bu takviyelerin küçük silahlar ve cephanelikler ile insani yardım  bağlamında tıbbi malzemelerden oluştuğu bilgisini verdi.
SİLAH YARDIMI İLK KEZ Mİ YAPILDI?
Silah yardımının ilk kez mi yapıldığı ve neden doğrudan ABD tarafından  sağlanmadığına yönelik soru üzerine Amerikalı üst düzey bir yetkili, ABD'nin bir  süredir Suriyeli muhaliflere yardımları artırdığını ve askeri yardım yapma kararı  aldığını hatırlattı.
Yetkili, ancak Kobani'deki durumun spesifik ve acil bir takviye  gerektirdiğine işaret ederek, Irak'taki Kürt yönetiminin silah desteği sağlamak  istediği ve bunun da Kobani'de sahada savaşanlara destek vermenin en hızlı yolu  olduğunu dile getirdi. Yetkililer, ABD'nin de bu takviyenin yerine ulaşması için  havadan eşsiz askeri kapasitesini kullandığını söyledi.
IŞİD ŞEHRİ ELE GEÇİRİRSE KATLİAM YAPAR
Kobani'de halkın çoğunluğunun şehri terk ettiği ve sayıları yüzlerle  ifade edilen insanların kaldığı hatırlatılarak, neden şimdi buraya insani yardım  yapılmaya başlandığına yönelik soru üzerine yetkililer, IŞİD'in ele geçirdiği  şehirlerdeki kadın-çocuk herkesi katlettiğine dikkati çekti.
Yetkililer, son dönemde IŞİD'in Kobani'ye çok fazla kaynak aktardığını  da hatırlatarak, bunun da kendilerine daha fazla IŞİD hedefini vurma fırsatı  sağladığını söyledi. Bu takviyelerin Kobani'nin düşmesini engelleyip engellemeyeceği  sorusuna karşın yetkililer, sahadaki durumun karmaşıklığı nedeniyle bunun  bilinemediğini, yardımların sahadaki güçlerin acil ihtiyaçlarını karşılamaya  dönük olduğunu dile getirdi.
OBAMA ERDOĞAN'A BİLGİ VERDİ
Yetkililer, bu takviye hakkında Türk yetkililerine bilgi verilip  verilmediğine yönelik bir soru üzerine, Türk hükümetine bir süredir Kobani'deki  güçlere takviye gönderilmesinin aciliyetini ifade ettiklerini ve Türk hükümetiyle  birçok düzeyde görüşmeleri bulunduğunu söyledi.
ABD Başkanı Obama'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dün telefon görüşmesi  yaptığını anımsatan bir yetkili, Obama'nın Erdoğan'ı, Kobani'ye havadan destek  verme yönündeki bu girişimleri ve önemi hakkında bilgilendirdiğini aktardı.
TÜRKİYE'NİN KAYGILARINI ANLIYORUZ AMA...'
Yetkili, "Türkiye'nin Kürt gruplar da dahil bazı gruplara yönelik  kaygılarını anladıklarını ama IŞİD'in de ABD ve Türkiye'nin ortak düşmanı  olduğunu" kaydetti.
Türkiye ile IŞİD'in gücünü azaltma ve yok etmede en iyi yollar  konusunda görüşmeler devam etse de birçok düzeyde Türkiye ile işbirliğinin  olduğuna işaret eden yetkili, bu tür konuların Ankara ile gelecek günlerdeki  görüşme maddelerinden biri olmaya devam edeceğini bildirdi. Yetkililer, Türkiye'nin Kobani'den sığınmacıları kabul ettiğine  dikkati çekti ve Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programına katılmasına  yönelik memnuniyetlerini dile getirdi.
TÜRKİYE BU KONUDA EN YAKIN MÜTTEFİKLERİMİZDEN  
Amerikalı üst düzey yetkili, Türkiye ile bu konudaki ortaklıklarına  değer verdiklerini anlatarak, "Türkiye, bu konuda en yakın müttefiklerimizden  biri olmaya devam ediyor" dedi.
Kobani'ye yeniden takviye yapmanın yollarına da baktıklarını dile  getiren yetkililer, bunlardan birinin de karadan yardım olduğunu, bunun da  Türkiye ile görüşülmesi gerektiğini kaydetti. Yetkililer, sahadaki güçlerin  ihtiyaçlarını değerlendirmeyi sürdürdüklerini de bildirdi.
Başka bir üst düzey yetkili de "Türklerle Kobani'ye yönelik daha  sürdürülebilir takviyelerin sağlanması noktasında görüşmeye devam edeceklerini"  söyledi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...