Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Ekim 2014 17:55

Fransa'nın fasıllarla ilgili endişesi yok

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, "Fransa, 23 ve 24. fasıllar, 15. enerji faslıyla ilgili endişelerinin olmadığını ifade etti" dedi.

Fransa'nın fasıllarla ilgili endişesi yok
ab, bakan, fransa,

 AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Fransa AB Bakanı Harlem Desir'le çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, "Fransa, 23 ve 24. fasıllar, 15. enerji faslıyla ilgili olarak endişelerinin olmadığını ifade etti. Önümüzdeki günlerde bunu değerlendirecekler ve Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında da bu fasılların ne şekilde tecelli edeceklerini birlikte öğrenmiş olacağız" dedi.

Fransa Ulusal Meclisi AB Komisyonu'ndaki toplantı sonrası basın toplantısı düzenleyen Bozkır, temasları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bozkır, Fransa'da Türkiye ile ilgili bazı yanlış algılar oluştuğuna dikkati çekti.  Bozkır, AB Komisyonu'ndaki görüşmelerinde bu algıyı değiştirmek için imkan bulduğunu söyledi.

Fransa AB Bakanı Desir'le görüşmesine de değinen Bozkır, "Hem Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz AB ile ilgili önemli adımları açıklama fırsatı buldum, hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransa'ya yapacağı ziyaret ve François Hollande ile yapacağı görüşme hakkındaki beklentileri dile getirdim" diye konuştu.

Fransa'nın sorumluluğunda olan ekonomi ve para politikalarıyla ilgili 17. faslının açılması taleplerini ilettiklerini belirten Bozkır, "Fransa, 23 ile 24. fasıllar ve 15. enerji faslıyla ilgili olarak endişelerinin olmadığını ifade etti. Önümüzdeki günlerde bunu değerlendirecekler ve Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında da bu fasılların ne şekilde tecelli edeceklerini birlikte öğrenmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Sanki Kobani'de hala siviller yaşıyor

Kobani'deki gelişmelere de değinen Bozkır, "Kobani konusu nereye gittiysem, sorulan ve gündeme getirilmeye başarılmış bir konu. Kobani'nin bataklıktaki sadece bir sivrisinek olduğunu ve Irak'ın yarısından fazlası bu terör örgütü tarafından işgal altındayken sadece Kobani'yi görüşmenin yanlış olduğunu anlattım. Türkiye'nin bu konuda ne düşündüğü giderek anlaşılmaya başlamıştır" şeklinde konuştu.

Kobani'de 138 bin kişinin ilk kapının açıldığı gün Türkiye'ye geldiğini ve kentten 200 bin kişinin şu anda Türkiye'de olduğunu hatırlatan Bozkır, çoğu Avrupalının bu gerçeği bilmediğini vurguladı. Bozkır, "Sanki Kobani'de hala siviller yaşıyor ve bunlar ölüm tehlikesiyle yaşıyor, 'Türkiye bir şey yapmıyor' şeklinde bir algı oluşturulmuş vaziyette" ifadesini kullandı.

1915 olaylarının incelenmesi

AA muhabirinin Ermeni meselesine ilişkin sorusunu yanıtlayan Bozkır, 1915'teki olaylarla ilgili olarak kararın siyasetçiler tarafından verilmemesini arzu ettiklerini kaydetti.

Bozkır, tarihçi akademisyenlerden oluşacak araştırma komisyon oluşturulmasını Türkiye'nin teklif ettiğine işaret ederek "Bu komisyonun ister Fransız olsun, Kanadalı olsun, Ermeni olsun Türk olsun tarihçilerden oluşmasını kabul edeceğimizi söyledik. Eğer bu komisyon çalışmaları sonunda Türkiye, Ermenistan, Chicago, Boston'daki arşivlere bakıp böyle bir karar verirse biz bunu kabul edeceğimizi söyledik" dedi.

Ermeni meselesine ilişkin komisyonun bir türlü kurulamadığını vurgulayan Bozkır, "Çünkü bunun sonucunu herkes biliyor. Bunun sonucunda ne çıkacağını bildikleri için de bu komisyon kurulamıyor. Biz bu kadar yıldır savunduğumuz, inandığımız her konuda olduğu gibi bu konuda da aynı tutumuzu devam ettiriyoruz. Türkiye'nin tarihinde utanacağı hiçbir bölüm yoktur" dedi.

 Bozkır, konuşmasına şöyle devam etti:

"İnşallah önümüzdeki yıl Türkiye'ye dünya barışına zarar verecek bir gelişmeyle devam etmez, ben buna ihtimal vermiyorum çünkü Türkiye güçlü bir ülkedir. Türkiye'ye artık uzaktan fiske vurulacak dönemler geride kalmıştır. Türkiye ağır sıklet boksörüdür ufak darbelerle yıkılacak bir konumda değildir. Ağır sıklet boksörünün de yumruğu ağır olur."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...