Tgrt Haber
11 Kasım 2014 11:28

Pakistanlı istihbaratçıdan IŞİD lideri Bağdadi için çarpıcı açıklama

Yaşamı hakkında sınırlı bilgiler bulunan IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin, bir dönem Afganistan'daki kamplarda eğitim gördüğü iddia edildi.

Pakistanlı istihbaratçıdan IŞİD lideri Bağdadi için çarpıcı açıklama
Pakistanlı istihbaratçı, ışid, bağdadi,

Pakistan askeri istihbaratının eski başkanı general Hamid Gul, AA muhabirine, "1988'de Afganistan'daki kampları gezdiği sırada gördüğü Arap gençler arasında, o zaman 17-18 yaşlarında olan IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin de bulunduğunu" söyledi. Geçmişi hakkında bugüne kadar resmi kaynaklardan herhangi bir açıklama yapılmayan Bağdadi, basına yansıyan haberlere göre, 1971'de Bağdat'ın kuzeyindeki Samarra kentinde dünyaya geldi. Asıl adı İbrahim Avvad İbrahim Ali el-Bedri olan Bağdadi, Bağdat'taki bir üniversitede İslami Bilimler alanında doktora yaptı ve aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı. ABD'nin 2003'te Irak işgali sırasında bir camide din görevlisi olarak çalışan Bağdadi'nin, Irak direnişine destek verdiği ve 2004'te Felluce yakınlarındaki bir eve yapılan baskında tutuklanarak 2009'a kadar Bağdat'ın güneyinde yer alan ve askeri cezaevi olarak kullanılan Amerikan Bucca gözetim kampında tutulduğu iddia ediliyor.
- ABD Bağdadi'yle ilgili kayıtları açıklamıyor
Bağdadi'nin kampta tutulduğu dönem, yıllar sonra bugün de gizemini korumaya devam ediyor.
İddiayı gündeme getiren New York Times'ın ardından, ABD'deki The Daily Beast haber sitesinin, işgal sırasında Bucca kampında görevli ABD subayı Kenneth King'le yaptığı röportaj konuyu daha ilgi çekici hale getirmişti.
Bağdadi'nin 2009'a kadar Bucca kampında tutulduğunu ve cezaevi kapatılıp mahkumların Iraklı yöneticilerin denetimine geçirilmesini takiben salıverildiğini doğrulayan King, iddiaları bir adım daha öteye götürerek Bağdadi'nin tahliye edildiği sırada kendisine "New York'ta görüşürüz" dediğini ileri sürmüştü.
İddialar karşısında ABD yönetimi halen net bir cevap ortaya koymuş değil. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, 7 Temmuz'daki basın brifinginde, "Bağdadi'nin ABD tarafından gözaltına aldığını teyit ya da inkar etmesini sağlayacak bilgiye sahip olmadığını" ifade etmişti.
Konu daha sonra Temsilciler Meclisi'ne taşınmıştı. Cumhuriyetçi Parti'den New Jersey eyaleti 4. Bölge temsilcisi Christopher H. Smith, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ne verdiği soru önergesinde, "Hepimizin bildiği üzere Ebubekir el-Bağdadi ABD gözetimindeydi ve serbest bırakıldı" ifadesine yer verirken, "Bağdadi'nin gidip IŞİD'i kurabilsin ya da örgütü yeniden oluştursun diye serbest bırakılmasına kim izin verdi?" diye sormuştu.
Dışişleri Bakanlığı, Yakın Doğu İlişkileri Dairesi, Irak ve İran'dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'ün bu soruya cevabı ise "Bağdadi'nin serbest bırakılması hakkında bilgim yok ama size bu konuda tabii ki dönüş yapabilirim. O sırada ben hükümette görevli değildim" şeklindeydi.
Tüm bu açıklamalara rağmen ABD'li yetkililer Bağdadi'ye dair bildiklerini halen kamuoyuyla paylaşmadı.
- Pakistanlı general bir döneme ışık tutuyor
Geçmişi hakkında halen yeterli bilgi bulunmayan Bağdadi için yıllar sonra Pakistanlı emekli general Gul'den çarpıcı açıklamalar geldi.
Sovyet ordusunun 1979-1989 döneminde Afganistan'ı işgaline direnen yerel grupların Pakistan üzerinden silahlandırılması, eğitimi ve lojistiğinin sağlanmasında rol alan, dönemin en önemli tanıklarından emekli general Gul, IŞİD lideri Bağdadi hakkında, AA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.
General Gul, 1988'de Afganistan'ın doğusundaki Khost bölgesinde bulunan Mücahidin kamplarını ziyaret ettiği sırada gördüğü gençler arasında Bağdadi'nin de bulunduğunu söyledi. O dönem zaman zaman Afganistan'daki mücahit kamplarına gidip geldiğini anlatan Gul, şunları söyledi:
"Oraya gittiğimde bazı Arap gençler gördüm. Afgan ve Araplar farklı görünür. Kim olduklarını sordum. O da Arap olduklarını söyledi. Arap kamplarında yaşıyorlardı. Yapılanın gerçek bir cihat olduğuna, cihat ruhunun yüzyıllar süren uykudan sonra yeniden dirildiğine inandıkları için eğitime gelmişlerdi. İyi aileler, çocuklarını ateş yakmak, yemek pişirmek ya da değişik konularda yardım etmek için mücahitlerin hizmetine gönderiyorlardı. Bu gördüğüm çocuklar küçük çocuklardı, henüz delikanlı bile sayılmazlardı. Şimdi inanıyorum ki araştırmalarım sonucu gerçek ismi İbrahim Bedri el-Samari olan Ebubekir Bağdadi'nin de orada olduğuna inanıyorum."
- "ABD Bağdadi'nin geçmişinden haberdar olmalı"
ABD yönetiminin Irak işgali sırasında Bağdadi hakkında elde ettiği bilgileri paylaşmamasını değerlendiren emekli general Gul, ABD'li yetkililerin Bağdadi'nin geçmişinden haberdar olması gerektiğine işaret etti. Gul, Irak'ta yakalanarak hapse atılan Bağdadi'nin serbest bırakıldığında ABD tarafından fişlenmiş olması gerektiğini söyledi.
Gizliliğe büyük önem verdiği bilinen Bağdadi'nin, kendi komutanlarıyla görüştüğü sırada bile maske taktığı ileri sürülüyor.
Basında Bağdadi'ye ait olduğu iddia edilen iki fotoğraf kullanılıyor. Bunlarda ilki Irak yönetimi tarafından paylaşılan diğeri ise ABD'nin arananlar listesinde kullanılan fotoğraf.
Bunun dışında, Bağdadi'ye ait olduğu belirlenen bir de video görüntüsü mevcut. IŞİD tarafından 5 Temmuz Cumartesi günü yayımlanan ve Musul'daki bir Cuma hutbesinde çekildiği ileri sürülen görüntü, 7 Temmuz'da ABD'li yetkililer tarafından teyit edilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...