Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Kasım 2014 07:58

Birleşmiş Milletler'den Esad rejimine kınama

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun İnsan Hakları'ndan Sorumlu 3. Komitesi, Esad rejiminin sivil halka karşı işlediği insan hakları ihlallerini kınayan tasarıyı 13'e karşı 125 oyla kabul etti.

Birleşmiş Milletler'den Esad rejimine kınama
bm,esad,kınama,

Suudi Arabistan'ın hazırladığı karar tasarısının oylamasında İran, Rusya, Kuzey Kore ve Çin'in de aralarında olduğu 13 ülke ret oyu verirken, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 125 ülke olumlu yönde oy kullandı. 47 ülke ise çekimser kaldı.
Yasal bağlayıcılığı olmayan tasarıda, Suriye hükümetinin 2011'de başlayan iç savaşta sivillere karşı silahlı şiddet uyguladığı ve insan haklarını açık bir şekilde ihlal ettiği belirtilerek, bu durum kınandı.Tasarıda ayrıca terör örgütü IŞİD'in bölgede giderek artan şiddet eylemleri de kınandı. Uluslararası kamuoyunun bakışını yansıtması açısından önemli görülen karar tasarısı, aralık ayında onay için BM Genel Kurulu'nda değerlendirilecek.
"İran'da insan hakları ihlalleri"
Bu arada, BM Genel Kurulu 3. Komitesi, İran'daki insan hakları ihlalleri ve idam cezalarına ilişkin duyulan kaygıyı vurgulayan tasarıyı da 78 ülkenin desteğiyle kabul etti.
Tasarıda, idamların yanı sıra işkence, kötü muamele, toplantı, gösteri yürüyüşü, ifade özgürlüğü ihlalleri, azınlıklara ve kadınlara ayrımcılık yapılması gibi uygulamalar eleştirilerek, İran'a bu konuları düzeltme çağrısı yapıldı.35 ülkenin ret oyu verdiği, 69 ülkenin çekimser kaldığı tasarı için Türkiye oy kullanmadı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...