Tgrt Haber
04 Aralık 2014 10:26

Kerry, 'İran IŞİD'i vuruyorsa olumludur'

John Kerry, İran'ın IŞİD'e saldırdığı konusuyla ilgili kesin bilgi vermekten de kaçındı. Ancak "eğer İran saldırıyorsa darbe vuruyorsa bu olumludur" dedi.

Kerry, 'İran IŞİD'i vuruyorsa olumludur'
ABD,Irak,İran,NATO,Suriye,Brüksel,John Kerry,Beşar Esad

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD Savunma Bakanlığı’nın, İran’ın Amerikan yapımı F-14 uçakları ile Irak’ta IŞİD’e hava saldırısı düzenlediği açıklamasına ilişkin olarak, ‘‘Başka bir ülkenin askeri bir girişimine ilişkin teyit ya da inkar açıklaması yapmayacağım. Gerçekten böyle bir saldırı yapıldıysa, bunu açıklamak İranlılara, Iraklılara düşer. Biz Irak’taki operasyonlarımızı Irak hükümeti ile koordine ediyoruz. Bizim askeri ya da öteki etkinliklerimizi İranlılarla koordine etmeme politikamızda değişen hiçbir şey yok. Şu an için koordine etmemenin yanı sıra, böyle bir plan da yok. İran belli bir bölgede IŞİD’e saldırıyorsa, darbe vuruyorsa, bu olumludur. Ama bu bizim koordine ettiğimiz bir şey değil. Iraklılar, kendi kara ve hava bölgelerinin sorumluluğuna sahip. Ne yapmayı seçeceklerine de kendileri karar verir’’ dedi.
“TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR KOALİSYON ORTAĞI”
60 ülkeden oluşan koalisyonun Brüksel'de NATO Genel Merkezi'ndeki toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerry, Türkiye’nin Suriye sınırında güvenli, bölge oluşturma düşüncesi ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta, ABD’nin Türkiye ile yakın temaslarda ve görüşmelerde bulunmayı sürdürdüğünü söyledi. Kerry, ‘‘Herkesin bildiği gibi Türkiye bir NATO müttefiki. Çok önemli bir koalisyon ortağı. Suriye ile sınırı var, Suriye’de olan bitenler nedeniyle kritik etkisi var. Bu yüzden çok ciddi görüşmeler yapıyoruz. Başkan Yardımcısı Biden daha yeni ordaydı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile uzun görüşmeler yaptı. Davutoğlu da Irak’ı yeni ziyaret etti. Daha ileri nasıl gidileceği konusunda bir çok görüşmeler var. Ama şu anda güvenli bölge yada tampon bölge oluşturulması konusunda bir karara yaklaştığımız yada ilerleme sağlandığın söylemek için çok erken. Hem Suriye’deki sorunla baş etmek, hem de bölge güvenliği konularında görüşmelerimizi sürdürüyoruz’’ diye konuştu.
Kerry, Suriye Devlet Başkan Beşar Esad rejiminin meşruiyetini yitirdiği konusundaki görüşlerinde bir değişme olmadığını, sorunun askeri değil politik yolla çözülmesi gerektiğini ve bunun için yol aradıklarını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...