Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Aralık 2014 20:47

İran Türk tırlarına mühür uygulamasını askıya aldı

İran, Türk tırlarının yakıt depolarının mühürlenmesi uygulamasını İran tarafına geçerken depolarının dolu olma şartıyla bir hafta süreyle askıya aldığını açıkladı.

İran Türk tırlarına mühür uygulamasını askıya aldı
iran, türk tırları, tırlar,

İran, Türk tırlarının yakıt depolarının mühürlenmesi uygulamasını İran tarafına geçerken depolarının dolu olma şartıyla bir hafta süreyle askıya aldığını açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı Türkiye Ekonomik İlişkiler Müsteşarı Ahmed Nurani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk heyetinin ülkeyi ziyaretinden önce İran hükümeti, Türk tırlarının yakıt depolarının mühürleme uygulamasını 'depolarının dolu olması şartıyla' askıya alma kararı verdi. Tırların gerekli hazırlıkları ve altyapıyı oluşturmaları için uygulama bir hafta süreyle askıya alındı" dedi. Yarın akşam saatlerinde Türkiye'den İran'a gelecek heyetle, iki ülke sınırlarında uzun kuyruklara neden olan sorunun çözümü için görüşmeler yapacaklarını belirten Nurani, "İki ülke yetkilileri arasındaki görüşmelerin ana gündemini tırlar oluşturuyor. Ümit  ediyorum, iki tarafın müzakereleri sonucu sorun çözülür" diye konuştu. Nurani, iki ülke arasında akaryakıt fiyatlarındaki farklar nedeniyle tırların yakıt depolarının mühürlenmesi meselesinin, Türkiye tarafının isteği doğrultusunda yapıldığına işaret ederek, kararın, alt yapı oluşturulmadan uygulamaya geçirilmesinin uzun  kuyrukların  oluşmasına sebebiyet verdiğini söyledi.

Söz konusu kuyrukların, bazı medya organları tarafından abartılı şekilde aktarıldığını savunan Nurani, bu sorunun "iki ülke ilişkilerinin gelişmesini istemeyenler" tarafından kullanıldığı belirtti.

Nurani, "Yarın gelecek Türk heyetiyle gerçekleştirilecek görüşmeler ve cumartesi günü yapılacak müzakerelerde olumlu sonuçlar ortaya çıkacağını ümit ediyorum" ifadesini kullandı.

İran'ın Ankara Büyükelçiliğinden 1 Aralık'ta yapılan yazılı açıklamada da İran'a giriş yapmak isteyen Türk plakalı kamyon ve tırlardan artık akaryakıt farkı tahsil edilmeyeceği, buna karşılık araçların yakıt depolarının sınırda mühürleneceği belirtilmişti. Bu uygulamadan sadece Türk tırlarının yararlanabileceği ifade edilen açıklamada, diğer yabancı ülke tırlarının ise eskiden olduğu gibi İran'a girişlerde akaryakıt farkı ödemek suretiyle ucuz yakıt alabilecekleri bildirilmişti.

İran Ekonomi Bakanı Ali Tayyipniya 29 Kasım'da İstanbul'da yaptığı açıklamada, Türkiye ve İran arasındaki tır sorununun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önerdiği, "sınırlarda yakıt tanklarının mühürlenmesi" kararıyla çözüme kavuşturulduğunu ve uygulamanın yakın zamanda yürürlüğe gireceğini kaydetmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...