Tgrt Haber
30 Aralık 2014 22:13

Filistin tasarısı oylamaya sunuluyor

İsrail'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı bugün TSİ 24.00'te oylanacak.

Filistin tasarısı oylamaya sunuluyor
filistin, israil, oylama,

İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısı bugün oylanıyor. BM'de Arap ülkelerinin temsilcileri, tasarının oylaması için izlenecek yol haritasının belirlenmesi amacıyla toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, toplantıda tasarının oylamaya sunulması yönünde karar alındığını söyledi. Toplantının ardından BMGK üyesi Ürdün, tasarının oylanması için Konsey Başkanlığı'na resmen başvurdu. BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı da Konsey üyelerini New York saati ile 17.00'de (TSİ: 24.00) acil toplantıya çağırdı. Tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden 9'unun destek vermesi ve daimi üyeler ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere'den herhangi birisinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor. ABD'den dün yapılan açıklamada tasarıya destek verilmeyeceği bildirilmişti. ABD'nin tasarıyı veto etmesine kesin gözüyle bakılıyor. İngiltere de bugün tasarıya destek vermeyeceğini duyurdu ancak veto edip etmeyeceğini açıklamadı.

İsrail'in 2017'ye kadar işgal ettiği topraklardan çekilmesi isteniyor

Karar tasarısında, 12 ay içinde kalıcı bir barışa ulaşılması ve İsrail ile Filistin'in demokratik ülkeler olarak yan yana barış içinde yaşamalarının temini isteniyor.

Tasarıda, barış anlaşmasının ardından İsrail'in Haziran 1967'den sonra işgal ettiği topraklardan 2017 sonuna kadar çekilmesi ve bu çekilme ile başkenti Doğu Kudüs olacak Filistin devletinin kurulmasını üçüncü bir tarafın denetlemesi kabul ediliyor.

Gazze'ye ablukanın kaldırılmasının da talep edildiği tasarıda sınır kapıları açılarak Gazze'ye insanların ve eşyaların giriş çıkışlarının normale dönmesi isteniyor.

Tasarıda çözüm bulunması istenen diğer konular arasında İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular ve su sorunu da yer alıyor.

ABD: Yanlış bir zamanda yanlış bir tasarı

ABD, bugün BM Güvenlik Konseyine sunulacak Filistin tasarısını "yanlış bir zamanda yanlış bir tasarı" olarak değerlendirdi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Jeff Rathke, günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, bu tasarıyı desteklemediklerini belirterek, "Yanlış zamanda yanlış bir tasarı" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin son iki gündür aralarında Mısır, Suudi Arabistan, Rusya, Fransa, Almanya ve İngiltere’nin de bulunduğu bazı ülkenin dışişleri bakanlarının yanı sıra, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştüğünü belirten Rathke, "Kerry’nin muhataplarıyla görüşmelerinde, bu tasarının yapıcı olmadığı ve zamanlamanın kötü olduğuna dair geniş bir kabulü sezdiğini" dile getirdi.

Bu tasarıyı desteklemediğinin işaretlerini veren ülkeler olduğunu ifade eden Rathke, ayrıca, aylardır yapıcı ilerlemenin sağlanamadığı bir ortamda tasarının istikrarsızlaştırıcı çabalara yer açacağını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...