Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Şubat 2015 15:58

ABD'de öldürülen Deah'ın hayali yarım kaldı

ABD'de öldürülen Müslüman gençlerden diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat'ın en büyük hayali, kurduğu ekiple Türkiye'ye gelip Suriyeli mülteci çocukların diş tedavilerini üstlenmekti.

ABD'de öldürülen Deah'ın hayali yarım kaldı
deah, abd, müslüman,

Kuzey Carolina eyaletinde öldürülen Müslüman gençlerden diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat'ın en büyük hayali, kurduğu ekiple bu yaz Türkiye'ye gelip, Suriyeli mülteci çocuklarının diş tedavilerini üstlenmekti. ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde önceki gün evlerinde uğradıkları silahlı saldırıda öldürülen 3 Müslüman gençten Deah Barakat'ın yakın arkadaşı yönetmen Kenan Demir, AA muhabirine konuştu. Deah Barakat'ın, bu yaz Türkiye'ye gelip Suriyeli çocukların diş tedavisini üstlenmek için aynı okuldan arkadaşlarıyla bir ekip kurduğunu anlatan Demir, "Refugee Smiles" adındaki projenin tüm dünyada duyulması için bir video çektiğini söyledi. Demir, videoda Deah Barakat'ın "Tek başınıza oturmayın. Türkiye'nin sahip çıktığı Suriyelilere biz de yardımcı olalım. Bize verilen sağlık bakımları, elimizdeki imkanlar onlarda yok. Bu konuyla çocukların hayatında farkındalık oluşturmak istiyorsanız, lütfen buraya bağış yapın. Her bir dolar, bir çocuğun dişlerinin temizlenmesine yardımcı olacak" çağrısında bulunduğunu aktardı.

Deah Barakat'ın yardım projesi için yaklaşık 2 ay önce bir video çektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Deah, projesiyle Türkiye'de bulunan Suriyeli çocuklar için yaklaşık 200 bin dolar para topladı. Biz, dünyadaki Müslümanlar olarak Deah'ın başlatmış olduğu projeye destek çıkıp, Suriyeli mültecilere yardım toplamaya devam etmeliyiz. Deah Barakat'ın başlattığı projenin bitmesine yardım edip, hayalini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Türkiye'deki diş doktorlarına da sesleniyorum: Bu çocuğun kurduğu hayali gerçekleştirelim, para toplamaya devam edelim. Dünyaya, hep beraber olduğumuzu gösterelim."

Demir, projeye "www.youcaring.com/SyrianDentalRelief" linkinden ulaşılabildiğini, şu ana kadar 193 bin dolar bağış yapıldığını vurguladı.

"Katil zanlısı Deah'ın yan komşusu"

Kuzey Carolina eyaletinin ve Amerikan medyasının olayın üzerini kapatmaya çalıştığını ifade eden Demir, şunları kaydetti:

"Babasından ve erkek kardeşinden aldığım bilgiler doğrultusunda, katil zanlısı Deah'ın yan komşusu. Bu kişi, daha önce de Deah'ın eşine 'sen neden başörtüsü örtüyorsun, siz neden Müslümansınız, ne işiniz var Amerika'da, niçin burada yaşıyorsunuz' diye tehditler yağdırıyordu. Son bir iki haftadır tehdit edip, silahını da göstermiş. Deah ve ailesi, bu kişinin çok ileri gidebileceğini düşünmemişti.

Ama keşke gereken önlem alınsaydı ve Deah da hayallerini gerçekleştirebilseydi. Deah, eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve baldızı Razan Muhammed'e yapılan katliamı, Amerika'daki Müslümanlar feci bir şekilde kınıyor, herkes ayaklandı."

Demir, cinayetten sonra teslim olan katil zanlısı Craig Stephen Hicks'in, tepkilerden dolayı şu an bulunduğu hapishaneden, başka bir hapishaneye taşındığını dile getirdi.

Deah Barakat'ı çocukluğundan itibaren tanıdığını belirten Demir, "Islamic Center of Raleigh'de yaklaşık 15 yıldır beraber namaz kılıp, Ramazan aylarını beraber geçirirdik. En son Pazar günü babasıyla beraberdik. Bu kadar kaliteli bir insanın ırkçı bir adam tarafından öldürülmesi hayatımı altüst etti" ifadelerini kullandı.

Türkiye saatiyle akşam 20.30'da Islamic Center of Raleigh'de Deah'ın cenazesinin kaldırılacağını bildiren Demir, "Keşke orada olabilseydim" dedi.

Demir, Deah'ın ailesinin Türkiye sevdalısı olduğuna değinerek, "Annesi ve babası, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı çok sever. Buluştuğumuzda her zaman Cumhurbaşkanımızın, Müslüman alemi için yaptığı güzellikleri konuşurlardı. Bu ailenin çocuğunun bizden alınması, beni çok üzüyor" diye konuştu.

Öldürülen gençlerden ikisi Ürdün, biri Suriye vatandaşı

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hasavneh AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki gün evlerinde uğradıkları silahlı saldırıda öldürülen diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat'ın (23) Suriye vatandaşı, eşi Yusor Muhammed Ebu Salha'nın (21) Amman doğumlu Ürdün vatandaşı ve baldızı Razan Muhammed'in de (19) ABD doğumlu Ürdün vatandaşı olduğunu bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...