Tgrt Haber
14 May 2015 03:04

NATO'dan sert Rusya açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Kırım'da nükleer silah konuşlandırması ihtimalinden derin endişe duyduklarını açıkladı.

NATO'dan sert Rusya açıklaması
nato, rusya,Jens Stoltenberg,

Stoltenberg, Antalya'daki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen NATO-Ukrayna Komisyonu oturumunun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.NATO'nun Ukrayna'nın bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve dış müdahalelerden bağımsız olarak kendi geleceğine karar verme hakkını kesin şekilde savunacağını vurgulayan Stoltenberg, "Rusya'nın saldırgan eylemlerini güçlü bir şekilde kınıyoruz ve Rusya'yı uluslararası hukuka uymaya çağırıyoruz. Kırım'ı ilhakı hukuk dışı ve gayrimeşru, tanımıyoruz ve tanımayacağız" diye konuştu.

Rusya'nın Kırım'da devam eden askeri yığınağını da kınadıklarını açıklayan Stoltenberg, "Kırım'da nükleer silah ve bu silahlara ait atış sistemlerinin konuşlandırılması ihtimalini içeren ifadelerden derin endişe duyuyoruz" ifadesini kullandı.
Stoltenberg, Rusya'nın Karadeniz bölgesindeki askeri yığınağın bölgesel istikrar açısından sonuçları olacağını kaydetti.
Minsk Anlaşması'nın Ukrayna'nın doğusundaki anlaşmazlığın çözümü için en iyi yöntemi sunduğunu belirten Stoltenberg, ancak ateşkesin giderek daha fazla ihlal edildiğini, Rusya'nın ayrılıkçılara yardımının sürdüğünü, AGİT gözlemcilerinin engellenmeye devam edildiğini söyledi.

Stoltenberg, tüm tarafları üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırdı. Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunu istikrarsızlaştırmaya son vermesi, ayrılıkçıları desteklemeyi bırakmasını ve Ukrayna'daki askeri malzemelerini geri çekerek siyasi çözümü desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Ukrayna'nın reform ve uzlaşı çabalarını takdirle karşıladıklarını ifade eden Stoltenberg, reformların müreffeh ve demokratik bir gelecek için anahtar olduğunu anlattı. Sahip oldukları yakın işbirliğinin Ukrayna'nın kendini savunma kapasitesini artıracağını dile getiren Stoltenberg, Ukrayna'yı komuta, lojistik, siber güvenlik ve yaralı askerlerin rehabilitasyonu konusundaki desteklerine işaret etti.

Kiev'deki NATO ofisinin personel sayısını artırdıklarını aktaran Stoltenberg, Ukrayna hükümetine özellikle de Ukrayna Savunma Bakanına danışmanlık sağlayacaklarını duyurdu.
Stoltenberg, Ukrayna'nın sonbaharda yapılacak NATO öncülüğündeki Afet Müdahale Tatbikatı'na ev sahipliği yapacağını açıkladı.

ABD, Kanada ve İngiltere'nin Ukrayna'ya askeri eğitim desteği vereceğini söyleyen Stoltenberg, pek çok NATO ülkesinin de Ukrayna'ya öldürücü olmayan askeri malzeme yardımında bulunacağını bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...