Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Ocak 2014 16:09

UNICEF 'çocuk gelinlerin' oranını açıkladı

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) raporuna göre dünya genelinde kız çocuklarının yüzde 11'i, 15 yaşına gelmeden evlendiriliyor.

UNICEF 'çocuk gelinlerin' oranını açıkladı
UNICEF, çocuk gelinler, çocuk gelinlerin oranları açıklandı,

UNICEF tarafından açıklanan Sayılarla Dünya Çocuklarının Durumu 2014 raporu, çocuk haklarının ihlal edildiği ve temel ihtiyaçlarından mahrum bırakıldıklarına ilişkin çarpıcı veriler orta koydu. Raporda dünyadaki 2,2 milyar çocuk arasında en dezavantajlı durumda olanların haklarından yararlanmalarını engelleyen eşitsizliklerin belirlenip giderilmesi için daha fazla çaba ve yenilik çağrısında bulunuldu.  Rapora göre, 2012 yılında 5 yaşından küçük yaklaşık 6,6 milyon çocuk önlenebilir nedenler yüzünden hayatını kaybetti. Dünyadaki çocukların yüzde onbeşi, ekonomik sömürüden korunma hakkını zedeleyecek, eğitim ve oyun oynama haklarını ihlal edecek şekilde çeşitli işlerde çalıştırılmakta.
Çocuk gelin sorununa da değilen rapora göre, dünya genelinde kızların yüzde 11'i, 15 yaşına gelmeden evlendirilmekte ve bu da onların sağlık, eğitim ve korunma haklarını tehlikeye düşürmekte.  Çocuklar arasındaki eşitsizlik doğumdan itibaren etkili olurken, dünyadaki en yoksul çocukların doğumda vasıflı nezaretçi eşliğinde dünyaya gelme şansları en varlıklı kesimlerden çocuklara göre neredeyse üç kat daha az. Raporda "Hesaba katılmış olmanın çocukları görünür kılacağı, bu tanınmanın ihtiyaçlarının ele alınmasını ve haklarının geliştirilmesini mümkün hale getireceği" belirtiliyor. İstatistiki bilgilerin çocukların yaşadığı mahrumiyetleri bilinir hale getireceğinin vurgulandığı raporda, "Veriler elbette kendi başlarına dünyayı değiştirmez. Veriler, ihtiyaçları belirleyerek, tanıtım çalışmalarına destek olarak ve sağlanan ilerlemeyi ölçerek değişimi mümkün kılar" ifadeleri kullanıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...