Tgrt Haber
10 Şubat 2014 14:45

Safi, 'Rejim zamanımızı harcadı'

SMDK Sözcüsü Safi, barış görüşmelerinin ilk turunda, Esad rejimi yetkililerinin Suriye halkının zamanını harcadığını belirtti.

Safi, 'Rejim zamanımızı harcadı'
suriye, smdk sözcüsü safi, suriye rejimi zaman harcadı, esad rejimi,

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Luey Safi, Suriye'deki iç savaşı sona erdirmeyi amaçlayan Cenevre-2 Konferansı sonrasında başlatılan Cenevre görüşmelerinin ikinci turu kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi ile BM Cenevre Ofisi'nde yaptıkları görüşmenin ardından basına açıklama yaptı. İbrahimi ile görüşmelerinde ülkedeki geçiş sürecini ele aldıklarını ve kendi görüşleri ile prensiplerini ifade ettiklerini söyleyen Safi, İbrahimi'den rejimin uyguladığı şiddetin tamamen durdurulmasını talep ettiklerini de kaydetti. Rejimin varil bombalarını kullanmayı durdurmasını istediklerini belirten Safi, varil bombalarıyla yüzlerce Suriyelinin öldürüldüğünü anımsattı. Safi, "Rejimin, Suriye'de halkımızı öldürürken aynı zamanda barışı konuşmak için heyet göndermesi kabul edilemez. Uluslararası toplumun bu konuda bir şey yapmasını istiyoruz" dedi.  
BM Güvenlik Konseyi'nin önümüzdeki günlerde bazı kararlar alabileceğini ifade eden Safi, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde karar alınmasını engellememesini istedi. Safi, Rusya'nın olası bir kararı engellemesi halinde "Suriye halkını öldürmek konusunda rejimin ortağı olacağını" kaydetti. İbrahimi ile Humus ve Dareya şehirlerindeki kuşatmalara ilişkin hazırlanan iki raporu da paylaştıklarını belirten Safi, Dareya halkının aylardır kuşatma altında olduğunu, açlığa mahkum edildiğini ve bu kuşatmanın kaldırılmasını istediklerini söyledi. Safi, İbrahimi'ye uluslararası örgütler tarafından hazırlanan ve Suriye rejiminin işlediği katliamları ve işkenceleri içeren yaklaşık 1000 sayfalık belge sunduklarını da bildirdi.  Humus'ta ilan edilen geçici ateşkesin ardından insanların bir kısmının bölgeden ayrılmalarının sağlanmasının kendileri açısından tatmin edici olup olmadığının sorulması üzerine Safi, "Kesinlikle olmadı" dedi. Humus'a yardım götüren iki kamyon şehre ulaştıktan sonra rejim militanlarının kontrolündeki alanlardan konvoyun bombalandığını anlatan Safi, en az 3 sivilin öldüğünü ve BM ekibinden de yaralananlar olduğunu kaydetti. Bazı araçların tamamen tahrip edildiğini anlatan Safi, fakat çok cesurca bir iş yapıldığını ve rejim tarafından bombalanan bazı sivillerin tahliye edildiğini söyledi. Safi, rejimin ülkeyi kontrol etmek için her türlü şiddete başvurduğunu da kaydetti.
Heyetlerin İbrahimi ile neden ayrı ayrı görüştüğünün sorulması üzerine Safi, bunu İbrahimi'nin istediğini söyledi. Safi, "Önceki görüşmelerde rejim yetkilileri bizim ve Suriye halkının zamanını harcadı" dedi. Rejim yetkililerinin daha önceki görüşmelerde konuyla ilişkili olmayan şeylerden bahsettiğini anlatan Safi, rejimin en yetkili isimlerinin Cenevre'de görüşmelere dahi katılmadıklarını ve etrafta zaman harcadıklarını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...