Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Eylül 2015 20:39

Çin ile Kuzey Kore arasında yeni gerilim

Çin, Kuzey Kore'yi bölgede barışı tehdit etmemesi konusunda uyardı.

Çin ile Kuzey Kore arasında yeni gerilim
çin, kuzey kore,

Çin,  geçen hafta Yongbyon nükleer tesisini faaliyete sokan ve uzun menzilli füzeyle uydular fırlatmaya hazır olduğunu duyuran Kuzey Kore'ye, bölgedeki barışı tehdit etmeme çağrısı yaptı. Çin'in başkenti Pekin'de, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması anlaşmasının 10. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen toplantıda konuşan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, "Kore yarımasındaki barışı ve Kuzeydoğu Asya'da güvenliği bozmaya yönelik hiçbir teşebbüs ve niyet haklı değildir, kabul edilemez. Tarafları, sorumlu davranmaya ve bölgede gerginliğe yol açacak yeni eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz " dedi.

Wang, nükleer silahlardan arındırılmanın Kore yarımadası için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "Yarımadada barış ve güvenliği sağlamak ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını uygulamak gibi ortak bir sorumluğumuz var" ifadesini kullandı.

Kuzey ve Güney Kore arasında çatışma çıkmasının kimseye fayda sağlamayacağını vurgulayan Wang, ilgili ülkelerin Pyongyang'ın nükleer silahlardan arındırılmasıyla ilgili müzakereleri tekrar başlatması gerektiği söyledi.

Çin, ABD, Rusya, Japonya, Güney ve Kuzey Kore, 2005'te yarımadanın nükleer silahlardan arındırılacağını taahhüt ettikleri bir ortak bildiri yayınlamış ve taraflar arasında müzakereler başlamıştı. Kuzey Kore'nin nükleer tesislerinin denetlenmesini reddetmesi ve anlaşmanın geçersiz olduğunu duyurması üzerinde 2008'de müzakereler sona ermişti.

Kuzey Kore'nin nükleer programı çerçevesinde plütonyum üretiminin kaynağı olduğu bilinen Yongbyon nükleer reaktörünün faaliyetleri 2007 yılında durdurulmuş, öte yandan Pyongyang yönetimi 2013'te reaktörün tekrar aktif hale getirileceğini duyurmuştu. Kuzey Kore, geçen hafta tesisi yeniden faaliyete soktuğunu ve uzun menzilli füzeyle uydular fırlatmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...